Μενού
ilias-kasidiaris
Ηλίας Κασιδιάρης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, η τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Στην τροπολογία τονίζεται ότι για τη συμμετοχή κόμματος στις εκλογές πρέπει η πραγματική ηγεσία να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα. Με τον όρο «πραγματική ηγεσία» ορίζεται ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος.

Πιο αναλυτικά, η ρύθμιση περιλαμβάνει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές αρχές ή από κάθε διοικητική αρχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δικαιολογητική βάση της τροπολογίας έγκειται στο ότι παρέχονται περισσότερα εχέγγυα ανεξάρτητης και ορθής κρίσης όταν η εκδίκαση γίνεται από το σύνολο των μελών του τμήματος. Επιπλέον η τεκμηρίωση για την συνδρομή της πραγματικής ηγεσίας θα πρέπει να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που κατέχουν τα σχετικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζεται δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή να μην συντρέχει στο ίδιο πρόσωπο τυπική ή πραγματική ηγεσία τους και καταδίκη για εγκληματική οργάνωση. Επί της ουσίας πρόθεση της κυβέρνησης με την εν λόγω ρύθμιση είναι να  ενισχυθεί η δικαστική κρίση, ώστε να θωρακιστεί και να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει.

Βορίδης: «Αδιανόητο καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό»

Στην τοποθέτησή του το μεσημέρι της Παρασκευής (7/4) στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος». «Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι νοητό και έχουμε κάνει μία νομοθεσία συγκεκριμένη. Και έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο φτάσαμε μετά από πολλή σκέψη μετά από πολλή βάσανο μετά από μεγάλη ανάλυση μιας σειράς δεδομένων» σημείωσε.

Προφανώς σε συζητήσεις συνταγματικές όλοι έχουν τις απόψεις τους, έχουμε μιλήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε, ούτε οτιδήποτε πει σχετικό. Απλώς τί θέλουμε; Θέλουμε να είναι ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως. Γι’ αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση, της ενισχύσεως της δικαστικής κρίσης, θα είναι η εκδήλωση της συμπληρωματικής παρέμβασής μας στη διάταξη που έχει καταστρωθεί. Η διάταξη αυτή, φαντάζομαι ότι εντός την σήμερον θα κατατεθεί, άρα θα υπάρχει χρόνος» πρόσθεσε σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Δείτε την τροπολογία εδώ:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.