Μενού
areios-pagos
Αρειος Πάγος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Παραιτήθηκε ο Αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερίκος μετά την παρέμβασή του για το κόμμα Κασιδιάρη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα υπέβαλλε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημόσια δήλωση του με την οποία ασκούσε κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του κ.Τζανερίκου υποβλήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, η οποία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Τζανερίκου, θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει. Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο κ. Τζανερίκος θα έβγαινε στη σύνταξη.

Την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και βεβαίως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Την ίδια ώρα, η τροπολογία που αφορά τη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές 2023 έρχεται από σήμερα στη Βουλή αρχικά με τη συζήτησή της και αύριο, Μεγάλη Τρίτη, με την ψήφιση. Η ρύθμιση ωστόσο που φιλοδοξεί να στήσει μπλόκο στον καταδικασμένο, άλλοτε βουλευτή της Χρυσής Αυγής, «άναψε» τη συζήτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο μετά από την επιστολή του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου όσο και των αντιδράσεων που προέκυψαν τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από συνταγματολόγους. Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έσπευσε την Κυριακή να ξεκαθαρίσει πως «στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές», ενώ ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου που ζήτησε να αυτοεξαιρεθεί ο κ. Τζανερίκος από τη διαδικασία ανακήρυξης των εκλογικών συνδυασμών. «Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η παρέμβαση που «άναψε φωτιές»

Ως «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου» χαρακτήρισε την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ουσιαστικά επιχειρεί να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο πρόεδρος του Α1 πολιτικού τμήματος Αρείου Πάγου, Χρήστος ΤζανερίκοςΠαράλληλα στη δήλωσή του επισημαίνει πως η ρύθμιση «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους της Κυβέρνησης» στο πρόσωπό του.

Αναλυτικά η δήλωση του αντιπροέδρου του Αρείου Παγου, Χρήστου Τζανερίκου: «Με βάση την τροπολογία – προσθήκη του ΥΠΕΣ, με την οποία τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 32 του π. δ. 26/2012, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, αφού τόσο κατά το άρθρο 23 του προϊσχύσαντος Ν. 1756/1988, όσο και κατά το άρθρο 27 του ήδη ισχύοντος Ν. 4938/2022: «…Κάθε τμήμα συγκροτείται από τον Πρόεδρο και τέσσερις (4) αρεοπαγίτες…» και όχι από το σύνολο των αρεοπαγιτών, που υπηρετούν σ’ αυτό, ο αριθμός των οποίων, σημειωτέον, δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα τμήματα, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται, με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή σε έκτακτες περιπτώσεις με πράξεις του Προέδρου του ΑΠ, που εγκρίνονται από την ολομέλεια αυτού. Ουδέποτε έχει προβλεφθεί ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους του Δικαστές αυτού. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι σε περίπτωση ισοψηφίας σε «ολομέλεια» τμήματος με άρτιο αριθμό Δικαστών, αφού οι πολυμελείς συνθέσεις (άρθρο 4 Ν. 1756/1988 και ήδη ισχύοντος 4938/2022) πρέπει να έχουν περιττό αριθμό, θα έπρεπε να εισαχθεί (δίκην σωματείου) ρύθμιση ότι υπερισχύει η γνώμη του Προέδρου του.

Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της «θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου» για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, που αναφέρονται στο άρθρο 32 του π. δ. 26/2012, ώστε να μη μπορεί αυτή να αμφισβητηθεί, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος. Άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου, που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν με τις πενταμελείς τους συνθέσεις και όχι από τις ολομέλειές τους δεν είναι θωρακισμένες και μπορεί να αμφισβητούνται; Η δεύτερη προσθήκη, κατά την οποία το Α1 τμήμα του ΑΠ, μπορεί να ζητεί στοιχεία για την τεκμηρίωση της σχετικής του κρίσης, από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ή άλλες αρχές ήταν εντελώς περιττή, αφού με την ήδη ισχύουσα από τον περασμένο Φεβρουάριο ρύθμιση το τμήμα ελέγχει και αυτεπαγγέλτως τη συνδρομή των προϋποθέσεων ανακήρυξης, Στο πλαίσιο, επομένως, της αυτεπάγγελτης έρευνάς του, από που θα αντλούσε τα στοιχεία, για την τεκμηρίωση της κρίσης του; από τον μπακάλη της γειτονιάς;

 

Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο ΥΠΕΣ, προαναγγέλλοντας την τροπολογία σε εκπομπή της ΕΡΤ την Πέμπτη 06-04-2023, παρενέβη, ανεπίτρεπτα, ευθέως στην κρίση του Α1 τμήματος του ΑΠ, αφού δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της δικαιοσύνης (σημ: ξέχασε να πει κατωτέρου του ΑΠ Δικαστηρίου) να τον καταδικάζει (τον Κασιδιάρη) ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης και να έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός». Δηλαδή, ο ΥΠΕΣ, εμμέσως, πλην σαφώς υπέδειξε στους Δικαστές του Α1 τμήματος ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους, για το συγκεκριμένο θέμα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA