Μενού
debate
  • Α-
  • Α+

Τρεις ώρες κράτησε το debate των έξι πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρα, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης έδωσαν απαντήσεις με βάση έξι θεματικές ενότητες.

Τις ερωτήσεις στου πολιτικούς έκαναν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και συγκεκριμένα οι: Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA).

Το debate είχε αρκετές παραδοχές, καλές ερωτήσεις, αλλά και φωτογραφίες από «γκέισες Παναγίες» που έδειξε στις κάμερες ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η Ράνια Τζίμα, η οποία σχολιάστηκε θετικά στο twitter για την παρουσίαση της στην τηλεμαχία, έκανε από τις πιο «σκληρές» ερωτήσεις και απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρώτησε αν σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως: «Όχι, δεν σκέφθηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και υποβλήθηκαν παραιτήσεις. Ζητήθηκε άμεση διαλεύκανση από τη δικαιοσύνη και χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι της έχει εμπιστοσύνη. Διόρθωσα αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα γιατί υπήρχαν παρακολουθήσεις χωρίς φίλτρα, οι δυο δικαστικές αποφάσεις, αλλά και η σύμφωνη γνώμη της Βουλής. Έχουμε εκσυγχρονίσει την ΕΥΠ με έναν νόμο που ψηφίστηκε για να έχουμε μια ΕΥΠ που να λειτουργεί με τη διαφάνεια στις απαιτήσεις της. Θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας».

O Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του άφησε μεταξύ άλλων παράθυρο για επέκταση του Market Pass και το 2023, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται στους συνταξιούχους για την επιστροφή της 13ης σύνταξης.

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος, ο Κυριάκος Βελόπουλος επιστράτευσε φωτογραφίες της γκέισας και της Ινδιάνας Παναγίας που όπως είπε υπάρχουν στα βιβλία της 3ης δημοτικού. 

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στο debate ήταν και το «καρφί» του Αντώνη Σρόιτερ προς τον Γιάνη Βαρουφάκη σε ερώτηση για το περιβάλλον, αναφέροντας τις μηχανές, τα αυτοκίνητα και το σκάφος που έχει ο κ. Βαρουφάκης στην ιδιοκτησία του.

Ολόκληρο το debate

https://www.youtube.com/watch?v=CPa4hotPHD8

Οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη αλλά οι τιμές των τροφίμων είναι ακόμα υψηλές και πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται.

Έχουμε τρεις τρόπους να βοηθήσουμε. Πρώτον μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού και περισσότερος ανταγωνισμός για να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές στα σούπερ μάρκετ. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται το market pass είναι ένας δοκιμασμένος οργανισμός που στηρίζει τα νοικοκυριά με ένα ποσό της τάξεως του 10% και είναι μία σημαντική στήριξη.

Αλλά το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και αύξηση των μισθών. Αυτή είναι η κεντρική μου δέσμευση για την δεύτερη τετραετία.

Ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις με αποκλιμάκωση της ανεργίας και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα θα έχουμε επέκταση και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους του Market Pass».

Αλέξης Τσίπρας: «Πέρα από το κόστος των δαπανών, υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση. Το πρόγραμμα μας θα κοστίσει σε αυτούς που δεν θα βλέπουν πια τα υπερκέρδη τους να αυξάνονται», «θα ευνοήσει την κοινωνική πλειοψηφία. 

Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά».

Νίκος Ανδρουλάκης:  «Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες.

Το πρόγραμμα του κόμματος στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με συντάξεις αποκατάστασης χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, με διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν σε κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν.

Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ εντούτοις δεν ψήφισαν για αύξηση του κατώτατου μισθού ή νόμους ενάντια στην φοροληστεία του λαού, ή νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το 95% της φορολογίας προέρχεται από το λαό και μόνο το 5% από τους λίγους. Και είπε ότι είναι ανεφάρμοστη η φορολογία των λίγων γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες στις οποίες είναι, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως στο ΝΑΤΟ».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. 

Για το φορολογικό 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δουμε από την πλευρά του επιχειρηματία.

Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Αρα λοιπόν . Δεν μπορείς σήμερα να λές για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός».

Γιάνης Βαρουφάκης: «Υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο;

Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ.

Το σχέδιο "Δήμητρα" δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται».

Εξωτερική πολιτική και άμυνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι' αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος.

Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης.

Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων.

Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».

Αλέξης Τσίπρας: «Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσαμε τα περισσότερα από τα προγράμματα που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης.

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων εθνικής Άμυνας.

Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ουδέποτε δέχθηκα επίσημα αίτημα για συνάντηση από τον κ. Μητσοτάκη πάρα μόνο ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων μια γενική αναφορά "να συναντηθούμε κάποια στιγμή"» (απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ εάν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα)

«Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Τουρκία γίνεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, άρση του ΒΕΤΟ στην ΕΕ για να διαμορφωθεί Ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας. Δεύτερον, φύλαξη των συνόρων και με ευρωπαϊκούς πόρους ενίσχυση του φράκτη γιατί τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα είναι κι ευρωπαϊκά και  Τρίτον, ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και την Βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. 

Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη. Για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο. Δεν μπορείς να λες πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά όταν τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι εταίροι μας στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό».

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο.

Το μείζον είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Πρέπει να υπάρξει περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία. Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου».

Κράτος - θεσμοί - διαφάνεια

Κυριάκος Μητσοτάκης (μετά από ερώτηση της Ράνιας Τζίμας αν σκέφτηκε να παραιτηθεί για την υπόθεση των υποκλοπών): «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».

Σε επόμενη ερώτηση γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός απάντησε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.

Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει. Σύμφωνα με economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».

Αλέξης Τσίπρας: «Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα.

Μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα. Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η υπόθεση (υποκλοπές) έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξουσιών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα.

Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη «πράσινη μετάβαση», με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που κατά την άποψή μας βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας και του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε πει: ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε.

Απο εκεί και πέρα τα υπόλοιπα κόμματα αυτά που κυβερνούν σήμερα και με τις εξαγγελίες και με τα διάφορα pass και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, εμείς λέμε ο λαός μας ας κρατάει μικρό καλάθι».

Κυριάκος Βελόπουλος (απάντηση για τον λόγο που δεν ψήφισε τη διάταξη που εμποδίζει την κάθοδο του κόμματος βαρουφάκη): «Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Τι λέει το Σύνταγμα; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ώρα που ο ίδιος σαν κυβερνήτης, τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από την φυλακή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίζει ποιος θα εκλεγεί. Αναφερόμενος στο θέμα της διαφάνειας είπε πως «ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε το ακαταδίωκτο».

Γιάνης Βαρουφάκης: «Το ελληνικό κράτος μετά τα μνημόνια είναι σαν ελβετικό τυρί. Τις εφορίες δεν τις ελέγχει το κράτος, ενώ ο υπουργός κ. Πιερρακάκης δεν έχει καν πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. «Ξέρετε σε άλλη χώρα Υπερταμείο που να ελέγχεται από ξένους δανειστές;»

Υγεία - Παιδεία - κοινωνικό κράτος

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. 

Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».

Αλέξης Τσίπρας: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, οι δέκα σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι οι πράσινες σχολές για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας, τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα το στηρίξετε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια παρά πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε. Έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν είμαστε εμπόδιο αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συμφωνία στο γενικό πλαίσιο της Παιδείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις προόδου στο Λύκειο».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της Παιδείας και μέσα σε αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής την οποία προώθησε η ΝΔ γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπαίνουν με 8.000 μόρια στα πανεπιστήμια οι νέοι μας, μπορεί όμως οι ίδιοι και με τα 8.000 μόρια να πληρώνουν 8.000 ευρώ για να πηγαίνουν σε Ιδιωτικά Κολλέγια τα οποία έχουν εξισωθεί με τα Πανεπιστήμια. 

Ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό, εκ του ασφαλούς, ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, γιατί την ίδια στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό βάζει ένα μεγάλο «κόφτη» που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο Μηχανογραφικό».

Κυριάκος Βελόπουλος (απάντηση σε ερώτηση γιατί είναι αντίθετος με την αλλαγή φύλου, τους γάμους των ομοφυλόφιλων): «Είμαι χριστιανός ορθόδοξος και θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου. Υποχρεωτικότητα του εμβολίου δεν μπορώ να δεχθώ. Είναι δικό μου το σώμα και το κάνω ότι θέλω εγώ. Είναι αντίθετο με τη Δημοκρατία, όμως όποιος ήθελε το έκανε, γιατί έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα 100 ευρώ σε συνταξιούχους; Όσο για τις αμβλώσεις είμαι με την Ελληνίδα μάνα. Μπορεί εγώ να διαφωνώ αλλά η Ελληνίδα μάνα πρέπει να μπορεί να κάνει ότι θέλει εκείνη. Η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνίδα μάνα εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι οι βιασμοί.

Τις πολιτικές μου θέσεις τις υπαγορεύουν οι πολιτιστικές αξίες και οι παραδόσεις της χώρας μου. Αυτός ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει απέναντι. Όσοι συνταυτίζονται με αυτές τις απόψεις είναι μαζί μας».

Γιάνης Βαρουφάκης (απάντηση σε ερώτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Αποκρουστική συζήτηση, αυτήν περί ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα κολέγια της συμφοράς επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση (βλ. υποχρηματοδότηση). Η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι η μόνη λύση.

Περιβάλλον - ενέργεια

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοιμ πλέον. 

'Αρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δις ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

(Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια για το δυστύχημα στα Τέμπη): «Έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2 και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης».

Αλέξης Τσίπρας: «Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ όταν ακόμα και υποψήφιου βουλευτές του το ζητάνε; Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Να πού θα βρούμε τα λεφτά.

Η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το Δημόσιο έχει το 34% (της ΔΕΗ) και κάνει κουμάντο. Ακόμη το 50% να είχε πάλι το ίδιο θα ήταν. Είναι σαφές. Η θέση μας είναι: Να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και θα μειωθούν τα μεγάλα πάρκα ΑΠΕ. Παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάρκων από αγρότες και ιδιώτες στις στέγες κι έτσι θα μειωθεί και το Περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της Ενέργειας και κατ' επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, καθώς δεν πάνε οι εργάτες και οι αγρότες της πατρίδας μας και οι αυτοαπασχολούμενοι της πατρίδας μας να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα. 'Αρα, πρέπει να μπει ένα φρένο που αυτό μπορεί να το κάνει μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική εργατική-λαϊκή εξουσία».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Ρωτήστε τον ελληνικό λαό αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο και την βενζίνη ενώ θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα των εξορύξεων. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που φέρνουν ρωσικό πετρέλαιο στο Λακωνικό Κόλπο και κάνουν μεταγγίσεις. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός; Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα εξορύξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις και τους μισθούς για να μπορούν οι Έλληνες να παίρνουν αξιόλογες και αξιόπιστες συντάξεις»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Οι εξορύξεις δεν είναι λύση και το μόνο που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το μέλλον είναι πλωτές, μικρού μεγέθους, αλουμινένιες ανεμογεννήτριες».

Νέα γενιά

Κυριάκος Μητσοτάκης:«Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. 

Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».

Αλέξης Τσίπρας: «Καμία άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τέτοιο μέτρο (βάση εισαγωγής). Όταν έχεις κλειστό αριθμό παιδιών που θα μπουν στις σχολές με την εν λόγω διαδικασία, τον αν γράψει κάποιος 8 ή 12 εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Ως εκ τούτουστόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά  η τεχνητή μείωση των εισακτέων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την τριτοβάθμια και για να ”αβγατίσει” η πελατεία των κολλεγίων».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γι' αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό.

Για να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, με ώριμη αγορά εργασίας, με καλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησε, ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες, μέσα στην πανδημία μια τραγική κατάσταση, ζήσαν πάρα πολλά, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα, για την τραγωδία στα Τέμπη, που μας συγκίνησαν όλους. Θα πρέπει, της λέμε και από αυτό το πάνελ σήμερα, να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Η αποχή ενισχύει μόνο τα κόμματα που θέλουν να κάνουν ακόμα χειρότερη τη ζωή της, γιατί όντως κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. 
Αυτό συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. 'Αρα η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει, εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τέτοια στη Βουλή, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ώστε οι νέοι που δουλεύουν σεζόν να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο που πήγαν για δουλειά».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Πως θα πιστέψει ένας νέος τους πολιτικούς που επί 12 χρόνια τους λένε ψέματα; Ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, ότι όλα θα πάνε καλά και συνεχώς βουλιάζουμε. Θέλω ως προερχόμενος από την Μακεδονία να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη. Ζητώ συγνώμη από τα νέα παιδιά που τους αναγκάζουμε να πάνε στα νησιά να δουλέψουν για 600 ευρώ με δέκα άτομα μαζί, ενώ βολεύουμε μετακλητούς. Ο νέος βλέπει πως δεν υπάρχει αξιοκρατία. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».

Γιάνης Βαρουφάκης: «Είμαι ικανοποιημένος από το βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει κλίμα εμφυλίου πολέμου, που καλλιεργεί η Μητσοτάκης Α.Ε., με στόχο την υποβάθμιση των πανεπιστημίων μας».

Οι ελεύθερες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Αλέξης Τσίπρας

Νίκος Ανδρουλάκης

Δημήτρης Κουτσούμπας 

Κυριάκος Βελόπουλος

 

Γιάνης Βαρουφάκης

 

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA