Μενού

Ανδρέας Λοβέρδος: «Δεν κάνω εσωτερική αντιπολίτευση γιατί δεν την καταδέχομαι»

loberdos
Ανδρέας Λοβέρδος
  • Α-
  • Α+

Είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με την πολιτική και ταυτισμένος με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί πως είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής στον τόπο μας. Παράλληλα, επισημαίνει πως έδωσε αγώνα για να επιστρέψει το όνομα της παράταξης και δεν του αρέσει ο χαρακτηρισμός «παλιό, ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ». Ο λόγος για τον υποψήφιο στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών στις επερχόμενες εκλογές, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μίλησε στο Reader όπως συνηθίζει, δηλαδή «έξω από τα δόντια».

Μιλά για το διακύβευμα της προσφυγής στις κάλπες και πιστεύει ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν ενίοτε να αποδειχθούν ακόμη και σωτήριες για τη χώρα». Αρνείται να προχωρήσει στην οποιαδήποτε κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, δηλώνει «στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ» ενώ λέει και τη γνώμη του για ανθρώπους που έχουν «σημαδέψει» την ιστορία της παράταξης.

Παράλληλα, δεν παραλείπει με το γνωστό του χιούμορ να μοιραστεί μαζί μας μία αστεία ιστορία για τον φίλο του που ζητούσε -λόγω μετάθεσης- να μετακομίσει στην ίδια πόλη και ο... εραστής της γυναίκας του ενώ ζητά συγγνώμη από τους γείτονες του για τη νέα του αγάπη, τα ντραμς!

loberdos

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, Ανδρέα Λοβέρδου, με την πολιτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Reader:

Μετά την εποχή της Ελιάς και του ΚΙΝΑΛ, έχουμε επιστρέψει και πάλι στην εποχή του ΠΑΣΟΚ, ενός ονόματος που κυρίως στη νεολαία «τρεντάρει» ως μία ανάμνηση από παλαιότερες καλύτερες εποχές... Θεωρείτε πως μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές του «παλιού, ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ»;

«Το πρώτο που θέλω να πω με περηφάνια και τιμή είναι ότι τον αγώνα για την επιστροφή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ τον ξεκίνησα και τον έδωσα στο μεγαλύτερο μέρος του ο ίδιος. Δεν υπάρχει παλιό ορθόδοξο και νέο παράδοξο. Όταν μιλάμε για ΠΑΣΟΚ μιλάμε για τον αυθεντικό εκφραστή του κεντρώου και του κεντροαριστερού χώρου του ελληνικού πολιτικού φάσματος.

Εμείς είμαστε η παράταξη των μεταρρυθμίσεων, της μετριοπάθειας, της λογικής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ από τη μεταπολίτευση και μέχρι τώρα σε όλες τις μεγάλες στιγμές της πατρίδας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Ένα είναι το ΠΑΣΟΚ που υπηρετώ διαχρονικά με πίστη και αφοσίωση, γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ αγωνίζομαι και ναι πιστεύω ότι με αυτό το ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή». 

Οπως αναφέρετε και σε πρόσφατη ανάρτησή σας, έχετε ταυτίσει τη ζωή σας με το ΠΑΣΟΚ. Έχετε κάποια «άγνωστη ιστορία» να μας πείτε από παλαιότερες προεκλογικές περιόδους;

«Δεν το έχω αναφέρει απλώς. Το υπογράφω και με τα δυο μου χέρια ότι ταύτισα τη ζωή μου με το ΠΑΣΟΚ και άφησα πολλά κομμάτια της ζωής μου πίσω για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι αναντίλεκτο. Τώρα αν θέλετε να σας πάω σε μια ωραία ιστορία θα μου επιτρέψετε να μην έχει τον χαρακτηρισμό της προεκλογικής αλλά της πολύ αστείας ή πρωτότυπης.

Κάποτε με πολύ μεγάλη ένταση με παρακάλεσε πολιτικός μου φίλος που είχε πάρει μετάθεση για συγκεκριμένη πόλη της Ελλάδος να μεσολαβήσω για να μετατεθεί και ο παράνομος φίλος της συζύγου του στην ίδια πόλη. Η γυναίκα του δεν θα τον ακολουθούσε εάν δεν ήταν στη νέα τους κατοικία κοντά και ο εραστής (γέλια)».

Το διακύβευμα των φετινών εκλογών είναι αν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Πιστεύετε πως έχουμε περάσει στην εποχή του τέλους των αυτοδυναμιών;

«Αυτό που πιστεύω και που προέρχεται αυτονοήτως από την προσωπική πολιτική μου εμπειρία είναι ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν ενίοτε να αποδειχθούν ακόμη και σωτήριες για τη χώρα. Αυτό το υπογραμμίζω γιατί από την πλευρά κυρίως της Νέας Δημοκρατίας καλλιεργείται το αφήγημα ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι δύσκολες ή και καταστροφικές.

Καταλαβαίνω την αγωνία τους να έχουν μόνοι τους την εξουσία όμως είναι λάθος και πολιτικό και ιστορικό να μην αναγνωρίζουμε τις προσφορές των κυβερνήσεων συνεργασίας που παντού στην Ευρώπη γίνονται και πολύ συχνά είναι αποτελεσματικές. Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε αξιωματικά για το τέλος των αυτοδυναμιών ή για την αρχή των συγκυβερνήσεων. Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο της λαϊκής κυριαρχίας και δε μου αρέσει καθόλου να επιδιώκω να την προκαταλάβω. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω ούτε σήμερα».

loberdos

Είστε από τους ανθρώπους που δεν «μασάνε» τα λόγια τους. Μάλιστα πρόσφατα σε συνέντευξη αναφέρατε πως «εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται» δηλώνοντας πόσο σημαντικός είστε για την παράταξη. Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι στη σωστή ρότα; Θα κάνατε εσείς κάτι διαφορετικό από τον Νίκο Ανδρουλάκη;

«Ακριβώς επειδή είμαι από τους ανθρώπους που ουδέποτε μασάω τα λόγια μου θα μου επιτρέψετε να αντιπαρέλθω αυτή την ερώτηση γιατί θεωρώ αδιανόητο να ρωτάτε έναν πραγματικό στρατιώτη του ΠΑΣΟΚ, έναν άνθρωπο που δίνει σταθερά τη μάχη για τις ιδέες και την παράταξη μας από την πρώτη γραμμή να πει ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο της παράταξης. Δεν κάνω εσωκομματική αντιπολίτευση γιατί δεν την καταδέχομαι».

Θα θέλατε να μας χαρακτηρίζατε με μία, δύο (ή περισσότερες) λέξεις τα παρακάτω ονόματα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ΠΑΣΟΚ;

  • Ανδρέας Παπανδρέου: «Ηγέτης» 
  • Κώστας Σημίτης: «Ο πρωθυπουργός της καρδιάς μου»
  • Ακης Τσοχατζόπουλος: «Τον χαρακτήρισε η ιστορία του»
  • Γιώργος Παπανδρέου: «Αναμετρήθηκε με δύσκολες εποχές»
  • Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν έχει κριθεί ακόμη»

Πέραν από τη διαδρομή σας στον πολιτικό στίβο, είστε και γνωστός για τις... «εξωπολιτικές» σας δραστηριότητες. Μάλιστα είχα την τιμή να παίξω μπάσκετ εναντίον σας παλιά, σε ένα αγώνα μεικτής δημοσιογράφων με την ομάδα της Βουλής. Τελικά, πόσο εύκολο είναι για έναν διαπρεπή πολιτικό να προλαβαίνει να έχει και ζωή εκτός γραφείου;

«Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Ο αθλητισμός και εσχάτως η μουσική είναι οι δύο δραστηριότητες που βρέξει χιονίσει θα χωρέσουν στο πρόγραμμα μου. Παίζω μπάσκετ όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, παίζω τένις και με θρησκευτική ευλάβεια, δε χάνω κανένα μάθημα ντραμς, ούτε παραλείπω τη μελέτη και την εξάσκησή μου σε αυτό ακόμη και σε βάρος των γειτόνων μου, στους οποίους ζητώ συγνώμη από αυτό το δημόσιο βήμα εάν καμιά φορά πωρώνομαι και το παρακάνω».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.