Μενού
hatzinikolas
Δημήτρης Χατζηνικόλας
  • Α-
  • Α+

Πολλά είναι τα νέα πρόσωπα που βλέπουμε να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, με όλα τα κόμματα να προσπαθούν να «φρεσκάρουν» τα ψηφοδέλτιά τους. Μία τέτοια «new entry» είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Χατζηνικόλας, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε στο Reader για την πολιτική, την προσφυγή στις κάλπες και τις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηνικόλας μιλά για το πόσο δύσκολο είναι ένας άνθρωπος του Τύπου να κατέβει στον πολιτικό «στίβο» ενώ θυμάται και την πιο «δυνατή» ιστορία κατά τη δημοσιογραφική του καριέρα, μία στιγμή που, όπως αναφέρει, «η ελπίδα συναντήθηκε με την Ιστορία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Χατζηνικόλας ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1988 και δούλεψε σχεδόν σε όλα τα Μέσα, σε εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση και περιοδικά, τα περισσότερα χρόνια ως πολιτικός συντάκτης στο ρεπορτάζ της Αριστεράς αλλά και στο ρεπορτάζ του υπουργείου Εξωτερικών. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Χατζηνικόλα στο Reader

Υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών, σε μία περιφέρεια που παραδοσιακά «πέφτουν κορμιά». Ποιο πιστεύεις πως πρέπει να είναι το μεγαλύτερο προσόν ενός ανθρώπου που κατεβαίνει υποψήφιος σε μία τόσο πολυπληθή περιφέρεια;

«Η υπομονή! Η υπομονή που χρειάζεται για να λειτουργήσεις συντροφικά σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που κακά τα ψέματα δεν αγαπάει τις αλλαγές και είναι έτσι φτιαγμένο για να αναπαράγει τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε και τηρούμε κανόνες ισοτιμίας μεταξύ των υποψηφίων».    

Έχεις αναφέρει σε κάποια συνέντευξή σου πως ο κόσμος είναι θυμωμένος με την πολιτική. Πώς πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει;

«Να αλλάξουν οι πολιτικοί... δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να ανανεωθούν τα κόμματα, να μπουν μέσα νέα πρόσωπα, προσέξτε όχι εκείνα που θα τους ανοίξουν την πόρτα τα νυν στελέχη αλλά εκείνα που θα μπουν από το παράθυρο της προσωπικής και επαγγελματικής τους καταξίωσης.

Σε αυτήν την εξίσωση η συμμετοχή του κόσμου έγκειται στην επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με όρους αναγνωρισιμότητας και επωνυμίας. Να το φέρω στα μέτρα μου για να το καταλάβετε: όχι γιατί είσαι τηλεοπτικός (συνεπώς γνωστός) δημοσιογράφος αλλά επειδή είσαι καλός δημοσιογράφος. Επειδή το αποτύπωμά σου στον επαγγελματικό σου χώρο έχει θετικό ισοζύγιο».       

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί τις περισσότερες ως αναξιόπιστες. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Τελικά, πρέπει να μην εμπιστευόμαστε τα γκάλοπ ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη διενέργειά τους;

«Οι δημοσκόποι και οι δημοσκοπήσεις έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια που λέγεται ποσοστό απόκρισης (response rate). Για να συλλέξουν ένα δείγμα 1.200 απαντήσεων πρέπει να κάνουν σχεδόν 15.000 τηλεφωνήματα! Κάποιες εταιρείες καταφεύγουν σε επαγγελματίες απαντητές!

Συνεπώς, αναγωγή δεν γίνεται γιατί κοστίζει και γιατί βολεύει προεκλογικά η λεγόμενη «θυμωμένη ψήφος» να παραμένει γκρίζα ζώνη. Βολεύει διότι μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων αποφασίζει πάνω από την κάλπη με γνώμονα την εκτίμηση νίκης!

Έτσι στο περίφημο ερώτημα αν η κότα φτιάχνει το αυγό ή το αυγό την κότα η απάντηση δόθηκε: "οι γάτες των Ιμαλαΐων" κάνουν το αυγό της διαπλοκής!»          

Πόσο εύκολο είναι για έναν δημοσιογράφο να κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο;

«Θα σας πω μετά την Κυριακή. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη διότι εμείς οι δημοσιογράφοι και ειδικά οι πολιτικοί συντάκτες είμαστε μέρος της πολιτικής».  

Έχεις βρεθεί ως πολιτικός συντάκτης σε πολλές εκλογικές μάχες. Θες να μοιραστείς κάποια «άγνωστη ιστορία» που να σου έχει χαραχθεί στη μνήμη;

«Ναι, το βράδυ του ιστορικού δημοψηφίσματος το 2015 και η συναυλία στο Σύνταγμα μετά το μεγαλειώδες «όχι» του Ελληνικού λαού που στα δικά μου μάτια διεκδικεί στοιχεία εποποιίας. Δίπλα μου μια οικογένεια Ρομά έκλεγε ανεβασμένη στα κάγκελα. Ήταν η στιγμή που η ελπίδα συναντιέται με την Ιστορία, που ένας λαός αναμετράται με το ύψος του και περνάει πάνω από τον πήχη, που στέλνει ένα υπερήφανο μήνυμα ότι «κουφάλα νεκροθάφτη δεν θα πεθάνουμε ποτέ».

Ο βιολογικός θάνατος που ακολούθησε εξαιτίας των «Γερούν γερά» και «βάστα Σόιμπλε» της ημεδαπής και αλλοδαπής ουδόλως σκίασε την εποποιία του «όχι». Στους γνωρίζοντες θα είναι ένα ανοιχτό εις το διηνεκές παράθυρο στην ελπίδα. Στους επιλήσμονες δεν έχει σημασία διότι θα κρέμονται αενάως από συστημικά μανταλάκια...»       

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA