Μενού
syriza
ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριπτική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη να αμφισβητούν τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας ανοιχτά θέμα ηγεσίας.

Στο αντίποδα, σειρά στελεχών του κόμματος σημειώνουν ότι δεν μπορεί να τίθεται γενικά τέτοιο ζήτημα, την ώρα μάλιστα που το κόμμα προσπαθεί να αφήσει πίσω του την εσωστρέφεια ενόψει των επόμενων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Παπαδημούλης: «Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Ηλιόπουλος να πλαισιώνουν τον Τσίπρα»

Ήδη ο Δημήτρης Παπαδημούλης προτείνει το κόμμα να πάει στις επόμενες κάλπες με ομάδα νέων στελεχών που θα πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα και θα μπορούσαν να μπουν σε μία ενδεχόμενη κούρσα για την διαδοχή.

Μιλώντας στο Action24, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους»,

Ακόμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας».

Ακόμα, σε ανάρτησή του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ήττα-σοκ, ενισχύοντας τη συλλογικότητα και τη συνοχή του και επενδύοντας στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε δίπλα στον Τσίπρα, στελέχη της νέας γενιάς που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος».

Ρένα Δούρου: Αηδιαστικές οι δηλώσεις του Παπαδημούλη

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρένα Δούρου, η οποία χαρακτήρισε «αηδιαστικές στην καλύτερη περίπτωση» τις δηλώσεις Παπαδημούλη.

«Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά» είπε η κυρία Δούρου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ακόμα συνέχισε: «Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών».

Η Ρένα Δούρου εξήγησε: «Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια».

Ακόμα η κ. Δούρου είπε: «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για το κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα».

Ανδρέας Ξανθός: «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας»

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με την εσωκομματική συζήτηση και το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου υπογράμμισε: «Νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα το ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ξανθός είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι "αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω"» .

Σχετικά με την πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνει ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου». «Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση».

«Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής», είπε παράλληλα ο κ. Ξανθός.

Έλενα Ακρίτα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό»

Θέση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πήρε και η Έλενα Ακρίτα, η οποία πραγματοποίησε σχετική ανάρτηση στα social media.

Συγκεκριμένα, αναρτώντας φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα έγραψε: «Άσκοπη ονοματολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό».

Παππάς: Ο Παπαδημούλης είναι εκτός τόπου και χρόνου

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «οι ψηφοφόροι και η ηγεσία της ΝΔ δεν προτιμά τον Τσίπρα ως αντίπαλο. Και αυτό είναι λογικό γιατί ο Τσίπρας την έχει νικήσει την Δεξιά ξανά και ξανά. Είναι μία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια».

Ο ίδιος συνέχισε: «Πολύ λογική (σ.σ. είναι) η στόχευση ορισμένων συμφερόντων αλλά και πολιτικών κέντρων να θέλουν να βγάλουν τον Τσίπρα από την μέση».

Χαρακτήρισε δε «ανοησίες» τις δηλώσεις Παπαδημούλη. «Θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

Ακόμα είπε: «Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία που και στα δύσκολα κρατά το τιμόνι σταθερά. Είναι έτοιμη να μπει στη μάχη και η συζήτηση αυτή νομίζω αφορά κέντρα που δεν θέλουν το καλό του κόμματος».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν είναι αυτόνομη ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Όχι, είναι μια πολιτική άποψη η οποία είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Σωκράτης Φάμελλος: Κανένα ζήτημα ηγεσίας

«Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή του κόμματος, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για εμάς. Ήταν ένα αποτέλεσμα αναντίστοιχο με την πρόταση που είχαμε καταθέσει στην κοινωνία» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον Realfm 97,8.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «προκύπτει ότι υπάρχει θέμα πολιτικής και απεύθυνσης στην κοινωνία. Τα πρόσωπα υπηρετούν τις πολιτικές, προφανώς έχει σημαντική σφραγίδα ο Αλέξης Τσίπρας και στα θέματα της πολιτικής. Αυτή την αυτοκριτική την έκανε και ο ίδιος, δεν υπάρχει ζήτημα αυτή τη στιγμή ηγεσίας αλλά απεύθυνσης στην κοινωνία».

Κούλογλου: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλο, θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της ηγεσίας

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλες ψήφους στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει και άλλο, τότε αναδεικνύεται ένα συλλογικό ζήτημα λαθών και αναπροσαρμογής της όλης στρατηγικής. Σε αυτά τα πλαίσια φυσικά και το θέμα της ηγεσίας πρέπει να επανεξεταστεί», είπε στο Open ο Στέλιος Κούλογλου.

Ωστόσο ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν πρέπει να φορτωθεί ο ίδιος την ιστορική ευθύνη της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της παντοδυναμίας της δεξιάς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.