Μενού
orkwmosia - boyli
Ορκωμοσία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι βουλευτές που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ορκίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής ενώ μετά από την εκλογή του νέου προεδρείου, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διάλυση της Βουλής και τη νέα προκήρυξη εκλογών, για τις 25 Ιουνίου.

Πολλοί από τους βουλευτές που βρέθηκαν στα έδρανα την περασμένη Κυριακή και ορκίστηκαν για πρώτη φορά, ενδεχομένως δεν θα βρίσκονται εκεί σε περίπου έναν μήνα όταν πλέον το κοινοβούλιο θα έχει νέα σύνθεση. Οπως άλλωστε και το 2012 πολλοί αναμένεται να είναι... βουλευτές των δύο ημερών, καθώς το διαφορετικό εκλογικό σύστημα αλλά και οι λίστες που θα καταρτίσουν οι πρόεδροι των κομμάτων ενδεχομένως να μην τους ανοίξουν ξανά την πόρτα της Βουλής.

Οι ίδιοι πέρα από την εμπειρία της στιγμής και τις... φωτογραφίες θα μπορούν να απολαμβάνουν εσαεί τον τιμητικό τίτλου Βουλευτή, αλλά μέχρι εκεί. Όλο όσοι εκλέχθηκαν από τις τελευταίες εκλογές δεν δικαιούνται τίποτα περισσότερο από την καταγραφή του ονόματός τους ως βουλευτή.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν υπάρχει μισθός ενώ δεν δικαiούνται βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και μία σειρά από προνόμια που έχουν τα μέλη της της Βουλής με κανονική θητεία. Δεν θα λάβουν δηλαδή επιστημονικούς συνεργάτες, μετακλητούς ή αποσπασμένους στα γραφεία τους υπαλλήλους, όπως φυσικά και το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.

Με την απόφαση της διάλυσης της Βουλής ώστε η χώρα να προχωρήσει στις επόμενες εκλογές, θα παραδώσουν την έδρα τους και θα μπουν ξανά στη διαδικασία της εκλογής ώστε να βρίσκονται και στην επόμενη σύνθεση.

Βουλή της μιας ημέρας: Όπως και το 2012

Σημειώνεται πως ανάλογη διαδικασία είχε εξελιχθεί και στη διπλή εκλογική μάχη του 2012. Και τότε είχε προκύψει Βουλή για λίγες ώρες που διαλύθηκε άμεσα και βουλευτές που βρίσκονταν σε έδρανα τον Μάιο, δεν βρέθηκαν και τον Ιούνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παύλος Κοντογιαννίδης -αρχικά είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά στη συνέχεια δεν συμπεριλήφθηκε στις λίστες- που πριν από λίγες ημέρες είχε πει γι αυτή την εμπειρία πως: «είμαι βουλευτής δύο ημερών και, όσο κι αν αυτό μπορεί να φανεί αστείο, η εμπειρία των δύο αυτών ημερών ήταν συγκλονιστική. Δηλαδή όταν μπήκα μέσα στη Βουλή, τη μέρα που ορκιστήκαμε, ένιωσα ένα δέος και έπαθα σοκ».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.