Μενού
dionisis-temponeras
Διονύσης Τεμπονέρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Διονύσης Τεμπονέρας θεωρείται το νέο «αστέρι» της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και στις εκλογές πήγε πολύ καλά και πλέον είναι επισήμως και συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του κόμματος.

Ποιος είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γεννήθηκε το 1981 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και έπειτα από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολούθως έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Β΄ Ιδιωτικό Τομέα του Ε.Κ.Π.Α. (με κατεύθυνση στο Εργατικό Δίκαιο) και είναι σήμερα υποψήφιος διδάκτωρ στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου του ΕΚΠΑ.

Εργαζόταν από το 2008 ως δικηγόρος ασκώντας μαχόμενη δικηγορία, εξειδικευμένος στα θέματα του Εργατικού, του Δημοσίου και του Κοινωνικοασφαλιστικού Δικαίου.

Ειδικότερα, αντικείμενο της εργασίας του ήταν η παράσταση σε Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια, η σύνταξη γνωμοδοτήσεων, η σύνταξη δικογράφων (Αγωγών, Αιτήσεων Ακύρωσης, Προσφυγών), κ.ά.

dionysis-temponeras
Διονύσης Τεμπονέρας | Eurokinissi

Συνεργάστηκε με πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες εργαζομένων και εργατικά κέντρα, επιμελητήρια και εμπορικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, ενώ έχει πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συμμετείχε ως ομιλητής σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Από το Φεβρουάριο του 2015 διετέλεσε σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως σύμβουλος του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως και τον Δεκέμβριο του 2016 και ακολούθως ειδικός σύμβουλος του Υποδιοικητή του ΕΤΕΑΕΠ.

Από τον Απρίλιο του 2017 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με πολλές συμμετοχές σε ειδικές επιτροπές του ΥΝΑΝΠ, ενώ συμμετείχε και ως μέλος στο Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Γιος ενός αγωνιστή που έγινε σύμβολο για την Αριστερά

«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα» τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος και οι περισσότεροι ενδεχομένως να σκεφτόμαστε τον Νίκο Τεμπονέρα κάθε φορά που ακούμε αυτούς τους στίχους.

Ο Νίκος Τεμπονέρας, ο αγωνιστής καθηγητής που στάθηκε στο πλευρό μαθητών, δολοφονήθηκε από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, Γιάννη Καλαμπόκα, ο οποίος τον χτύπησε βάναυσα με λοστό στο κεφάλι. 

Φέτος συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από τη δολοφονία του και ο γιος του, Διονύσης Τεμπονέρας, είχε αναφέρει στην ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο με αφορμή την επέτειο θανάτου του πατέρα του: «Τριάντα δύο χρόνια μετά, ο πόλεμος, ο φασισμός, το παρακράτος, η φτώχεια και η εξαθλίωση, μας έχουν και πάλι περικυκλώσει».

Για να συμπληρώσει: «Έχουμε ανάγκη, να θυμηθούμε και πάλι τη θυσία σου. Έχουμε ανάγκη, να θυμηθούμε τη μεγάλη σου έφοδο, στη δικαιοσύνη και στη ζωή. Τίποτα δεν τελείωσε, μέχρι να γράψουμε με την κιμωλία σου, το δικό μας αποτέλεσμα».

Η δολοφονία του πατέρα του, Νίκου Τεμπονέρα

Το σχολικό έτος 1990 αν και ξεκίνησε υπό φυσιολογικές συνθήκες, έμελλε να ολοκληρωθεί μέσα σε μια πρωτοφανή ένταση. Ο τότε υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ανακοινώνει πως θα φέρει στη βουλή νόμο ο οποίος θα περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» ακόμα και της εξωσχολικής ζωής με την εφαρμογή ενός είδους point system, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.).

Μαθητές και φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους ξεσηκώνονται. Οι καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, ξεπηδούν η μια μετά την άλλη. Καταλήψεις γίνονται ακόμα και την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακόμα κι αν τα σχολεία είναι κλειστά! Ήταν η περίοδος που η χώρα άκουσε για πρώτη φορά το όνομα Αλέξης Τσίπρας καθώς ο νεαρός τότε μαθητής λυκείου ήταν πρόεδρος του συντονιστικού των καταλήψεων.

Ήταν 8 Ιανουαρίου όταν στην Πάτρα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας του κυβερνώντος τότε κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αποφασίζει να αναλάβει το ρόλο το «αγανακτισμένου πολίτη» και ξεκινάει με σκοπό να «σπάσει» μια οποιαδήποτε κατάληψη προκειμένου να στείλει το μήνυμα της... νομιμότητας.

Αρχικά η ομάδα αυτή επιτίθεται στην κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου αλλά μετά από ολιγόλεπτες συγκρούσεις αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να «πάρουν» το συγκεκριμένο σχολείο και αποχωρούν. Στο μεταξύ η ύπαρξη αυτής της ομάδας στους δρόμους της Πάτρας έχει κινητοποιήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή. Λίγη ώρα μετά, πάλι η ίδια ομάδα των ΟΝΝΕΔιτων.

Επιτίθενται στους καταληψίες του 3ου λυκείου με στόχο να ανοίξουν το σχολείο. Καταφέρνουν να διώξουν τους καταληψίες και ανακοινώνουν πως, πλέον, κάνουν αυτοί... κατάληψη μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα παραδώσουν ανοιχτό το σχολείο στους καθηγητές.

Ακολουθούν μικροεπεισόδια αλλά η κατάσταση δείχνει να εκτονώνεται μέχρι που λίγο μετά τις 11 τη νύχτα μια μεγάλη ομάδα καθηγητών, μαθητών και γονεών επιχειρεί την ανακατάληψη του σχολείου. Οι ΟΝΝΕΔιτες που είναι κλεισμένοι σε αυτό επιτίθενται με λοστούς, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Επικρατεί χάος και άγριες συμπλοκές σώμα με σώμα. Και ξαφνικά ο χρόνος παγώνει. Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, δέχεται χτύπημα με σιδηρολοστό στο κεφάλι και σωριάζεται μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Μεταφέρεται στο νοσοκομείο αλλά είναι κλινικά νεκρός. Στο νοσοκομείο μεταφέρονται επίσης άλλα τέσσερα άτομα σε σοβαρή κατάσταση και δεκάδες με ελαφρότερα τραύματα.

Η αστυνομία φτάνει στο χώρο των επεισοδίων κατόπιν εορτής. Για τη δολοφονία του Τεμπονέρα συλλαμβάνονται ως δράστες ο πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Γιάννης Καλαμπόκας και ο Αλέκος Μαραγκός. Ο πρώτος καταδικάζεται ενώ ο δεύτερος απαλλάσσεται με βούλευμα.

Βίαια επεισόδια και αίμα στη μεγάλη πορεία της Αθήνας

Μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Για ένα διήμερο πραγματοποιούνται μικρές ή μεγάλες πορείες που σχεδόν όλες καταλήγουν σε επεισόδια. Μέσα σε 48ώρες πραγματοποιούνται πολλές καταδρομικές επιθέσεις σε διάφορους στόχους.

Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του, ο τότε υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε.

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στον Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο της ΝΔ και συγκεκριμένα τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη (καθηγητής Ποινικού Δικαίου), γνωστός από τη δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά όπου συμμετείχε ως δημόσιος κατήγορος) και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ).

Καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου) ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας) και, τελικώς, ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής που του επιβλήθηκε.

Το τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα καθώς και τα 2ο λύκειο Ιλίου και 3ο γυμνάσιο Ιλίου, σήμερα φέρουν το όνομά του.

Επίσης, το όνομά του δόθηκε σε μια σήραγγα της Ολυμπίας Οδού κοντά στην Πάτρα, ενώ το Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Ταύρου Αττικής ονομάζεται «Νίκος Τεμπονέρας».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA