Μενού
mitsotakis-tilefono
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Φόρτσα» στην περιοδεία βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Σάββατο μετά τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους για την πολύνεκρη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, που θα «ξεπαγώσει» και την προεκλογική δραστηριότητα του ίδιου και της ΝΔ.

Πρώτος σταθμός του Προέδρου της ΝΔ θα είναι αύριο Σάββατο η Λακωνία και συγκεκριμένα το Γύθειο και η Σπάρτη. Πρόκειται για μία εκλογική περιφέρεια όπου η Νέα Δημοκρατία  κατέγραψε σχεδόν το ίδιο υψηλό ποσοστό με το 2019, το οποίο δεν έβαλε για λίγο το «5» μπροστά. Ενώ σε αμφότερους τους Δήμους Σπάρτης και Γυθείου εξασφάλισε σημαντικά ποσοστά (44,08% και 54,44% αντίστοιχα) κατάτι βεβαίως χαμηλότερα από το 19’. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή αποσκοπεί σε ένα δια ζώσης ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι κάτοικοι του νομού στη ΝΔ και τον ίδιο προσωπικά και φυσικά στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, ώστε και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου να καταγραφούν τα ίδια υψηλά ποσοστά, που θα συνδράμουν στο κρίσιμο διακύβευμα της ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η εν λόγω περιοδεία, δε, εντάσσεται και στη φιλοσοφία του ίδιου να επισκεφτεί όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές στις οποίες δεν κατόρθωσε να βρεθεί στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μεθαύριο Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει την παραδοσιακή διακαναλική συνέντευξη κατά την οποία θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των κρίσιμων θεμάτων. Τη Δευτέρα θα ακολουθήσει ομιλία του στην Πάτρα, η οποία αναβλήθηκε λόγω του τραγικού ναυαγίου με τους μετανάστες. Στο πρόγραμμά του συγκαταλέγεται επίσης η Χαλκιδική που βγήκε εκτός χάρτη λόγω της νόσησής του από κορωνοϊό. Την Πέμπτη πριν τις εκλογές θα γίνει η παραδοσιακή ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Παρασκευή η τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα.

Με δεδομένη δημοσκοπικά τη νίκη της ΝΔ στην κάλπη της 25ης Ιουνίου και προσδοκία τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνθέτει ήδη στο μυαλό του το παζλ των πρώτων κινήσεων που θα κάνει σε επίπεδο κυβερνητικών δομών, με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της υλοποίησης της δέσμευσης που έχει δώσει στην ελληνική κοινωνία για μεγάλες αλλαγές και σύγκρουση με όσα κακώς κείμενα κρατάνε τη χώρα πίσω.

Συγχωνεύσεις και διασπάσεις Υπουργείων την επόμενη μέρα

Πέραν του «rotation» στα πρόσωπα ανά Υπουργείο, όπου η παραμονή κάποιου στο ίδιο χαρτοφυλάκιο όπως έχει προδιαθέσει θα αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα μετακίνησης, στις αλλαγές που εξετάζει ήδη είναι οι οργανωτικές, οι οποίες μεταφράζονται πρακτικά σε συγχωνεύσεις και διασπάσεις Υπουργείων.

Όπως αποκάλυψε στο TheToc στις σκέψεις που έχουν ωριμάσει είναι η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού με την αναβάθμιση του μέσω Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, ο οποίος θα έχει διακριτό χαρτοφυλάκιο. Στόχος κατά πληροφορίες είναι να συνδεθεί πιο στενά και με τον σχολικό αθλητισμό. Χωροταξικά άλλωστε ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στεγάζονταν ήδη στο ίδιο κτίριο µε το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ALHPA και τον Σταύρο Θεοδωράκη και στη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε προϊδεάσει επίσης για το ενδεχόμενο διάσπασης του υφιστάμενου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα δύο, με στόχο τη δημιουργία ενός α λα παλαιά αυτόνομου Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα αρμοδιότητάς του, στο πλαίσιο και του γαλάζιου σχεδίου ριζικής αναδιάρθρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και ανανέωσης του γερασμένου στόλου των λεωφορείων. «Πιστεύω ότι μπορεί να έχετε δίκιο στο ότι σε ένα Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε υποδομές και οι μεταφορές ενδεχομένως ο “φτωχός συγγενής”», είχε σημειώσει εξηγώντας το σκεπτικό του.

Απολύτως βέβαιη πάντως είναι η διάσπαση του Υπουργείου Εργασίας «μαμούθ» και η μεταφορά αρμοδιοτήτων του σε ένα νεοσυσταθέν ξεχωριστό Υπουργείο για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό Ζήτημα και τη Στέγας – κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Γερμανίας - όπως το συζήτησε εκτενώς πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Το εν λόγω Υπουργείο θα ονομάζεται πιθανότατα «Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας» ή «Οικογένειας». Ο ίδιος εξάλλου έχει ήδη αναγάγει σε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα της χώρας.

Κατά πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η πιθανότητα ξεχωριστού Υπουργείου για την Έρευνα και την Καινοτομία, στα πρότυπα του βρετανικού υπουργείου για την Επιστήμη, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, που δημιούργησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ. Ερωτηματικό αποτελεί, παράλληλα, εάν με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την εποπτεία αξιοποίησης των πόρων από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναλάβει με χωριστό χαρτοφυλάκιο κάποιος Υπουργός ή θα ανατεθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ή Ανάπτυξης, που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ένταξη του 90% των δημόσιων υπηρεσιών του κράτος στο gov.gr έως το 2027, που εντάσσεται στην προγραμματική δέσμευση της ΝΔ για την «ψηφιακή Ελλάδα», έχουν υπάρξει σκέψεις δημιουργίας ενός υπερ-υπουργείου μέσω της συνένωσης των Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το «αγκάθι» που βλέπουν αρκετοί, ωστόσο, μαζί τους κι ο Πρόεδρος της ΝΔ που αμφιταλαντεύεται για την κατάληξη, είναι το «success story» που ταυτίζεται με το Υπουργείο το οποίο διηύθυνε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ίσως με τη συγχώνευση χαθεί. Ο κ. Πιερρακάκης εξάλλου δεν αποκλείεται - όπως άφησε ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης (TheToc) - να είναι κι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα του προηγούμενου γαλάζιου Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν θα μετακινηθεί μέσω του rotation.  Κατά κοινή ομολογία άλλωστε - και χωρίς να αμφισβητεί κανείς την αποτελεσματικότητα άλλων υπουργών, ιδίως εκείνων που ανέλαβαν «καυτές» πατάτες – ο «Mister ψηφιοποίηση του κράτους» προχώρησε σε αλλαγές που έμεναν στα χαρτιά για δεκαετίας, βελτιώνοντας δραστικά τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος.

Μέχρι την ώρα της σύνθεσης του δύσκολου «παζλ» της επόμενης κυβέρνησης πάντως μεσολαβεί η κάλπη της 25ς Ιουνίου, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα στελέχη της Πειραιώς έχουν στραμμένη όλη την προσοχή τους. Καθώς όπως επισημαίνουν διαρκώς τίποτα δεν έχει κριθεί. «Το πρωί η κάλπη θα είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ για να έχουμε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα μπορέσει να προχωρήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», τονίζουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.