Το δίπτυχο «αυξήσεις των εισοδημάτων» - «μείωση φόρων» με βασικό γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών συνιστά το κυρίαρχο στοίχημα της κυβέρνησης για τη δεύτερη θητεία της.
Την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου όμως κατέδειξε ως ακόμη πιο επιτακτικό και η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, μία μεγάλη μερίδα των οποίων θέτοντας ως προτεραιότητα την οικονομική του κατάσταση συνέβαλλε στη θριαμβευτική επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το συμπέρασμα της αμερικανικής κάλπης επιτείνει αυτό που ούτως ή άλλως είχε εξαχθεί μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα και καταγράφεται και στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Μπροστά στην κάλπη πρώτο κριτήριο είναι η οικονομία.
Πού έρχονται αυξήσεις και μειώσεις
Εξ ού και το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος της στη μεσαία τάξη, γνωρίζοντας ότι πρέπει να επιφέρει όσο το δυνατόν συντομότερο απτά αποτελέσματα στην τσέπη της.
Πέραν της μείωσης 12 φόρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ και αναμένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης, που μαζί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα των μισθωτών συνιστούν κυβερνητική προτεραιότητα.
Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση των τεκμηρίων μεσοσταθμικά κατά 30%, η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού τους και η διόρθωση αδικιών στα ελάχιστα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.
Στο μικροσκόπιο για αλλαγές έχουν μπει κυρίως ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, καθώς και τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων που σήμερα είναι στις 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.
«Τη δεύτερη τετραετία, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των μισθών. Όχι μόνο του κατώτατου, αλλά και των μέσων μισθών», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι η απάντηση στην επίμονη ακρίβεια, γιατί οι μισθοί θα συνεχίζουν να αυξάνονται».
Βεβαίως όπως έχει διαβεβαίωσε επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της ελληνική οικονομίας, ανάλογα όμως με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής μπορούν να υπάρξουν νέες ελαφρύνσεις.
Πολύ πιθανό μάλιστα θεωρείται οι νέες φοροελαφρύνσεις να ανακοινωθούν από τον ίδιο κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο στη Βουλή.
Στο «στόχαστρο» οι ψευδείς εκπτώσεις στα ράφια
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητά διαρκώς και νέα εργαλεία έμμεσης ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών μέσω της αναχαίτισης της ακρίβειας. Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί τον εμπλουτισμό του πλαισίου για την αντιμετώπιση των πλασματικών προσφορών και εκπτώσεων στο ράφι.
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι ψευδείς μόνιμες εκπτώσεις σε προϊόντα που στην πραγματικότητα δεν έχουν πουληθεί ποτέ στην κανονική τιμή, καθώς και η πρακτική του 1+1 δώρο που αποδεικνύεται συχνά ότι η τιμή δεν ανταποκρίνεται σε δώρο.
Εφεξής εκτός από τους εντατικούς επιτόπιους ελέγχους στο «κυνήγι» της παραπλάνησης των καταναλωτών και της μάχης για μείωση των τιμών θα μπει και η τεχνητή νοημοσύνη που θα ενισχύσει τα υφιστάμενα ψηφιακά εργαλεία.
Ανάσα σε 1,9 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να δώσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και τα εξαγγελθέντα 243 εκατομμύρια ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συνταξιούχους με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.