Μενού

Διαμαντοπούλου στο Reader: «Να επανακτήσουμε το όραμα της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα»

Άννα Διαμαντοπούλου
Άννα Διαμαντοπούλου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι Ευρωεκλογές και η αποδοκιμασία στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν το μοναδικό συμπέρασμα. Το ΠΑΣΟΚ που προσδοκούσε έστω και άτυπα με το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου να στείλει μήνυμα πως θα γίνει αυτός ο πόλος που θα είναι η εναλλακτική λύση για την κοινωνία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να εκτιναχθεί. Και κάπως έτσι μπήκε θέμα ηγεσίας. Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την πιο κρίσημη ημέρα του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το διακύβευμα δεν είναι απλά μια θέση ηγεσίας σε ένα πολιτικό κόμμα, αλλά αυτός που όχι μόνο θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά που μπορεί να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. 

Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο Reader για την απόφασή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος τονίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθεί μια ησχυρή ηγεσία με ξεκάθαρες θέσεις και κυβερνητική προοπτική, παρουσιάζοντας παράλληλα το πρόγρμμα της για το πως φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν παραλείπει να απαντήσει στο ερώτημα για τις νέες γενιές και την απαξιώση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και στο μεγάλο ερώτημα για το αν θα ήταν διατεθειμένη για συνεργασίες που μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν σε ιδεολογικές υπερβάσεις. Τέλος, απαντάει για άλλη μια φορά σε όσους την κατηγορούν για απουσία από το κόμμα αλλά και γιατί να πάει κάποιος να ψηφίσει τον Οκτώβριο στις εσωκομματικές εκλογές. 

Άννα Διαμαντοπούλου
Eurokinissi

- Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήρθε με μεγάλη ένταση να επιβεβαιώσει την σοβούσα στην κοινωνία απογοήτευση και απόγνωση για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα. Ακρίβεια, ανασφάλεια έλλειμμα κοινωνικών παροχών, έλλειμα προοπτικής. Απόγνωση που ως προειδοποίηση  οδήγησε 1,5 επιπλέον εκατομμύριο πολιτών στην αποχή και περίπου 200.000 προς ακροδεξιά σχήματα. Από την άλλη πλευρά,  το βράδυ των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε μια εσωστρέφεια και αμφισβήτηση,  αντί της αξιοποίησης της κατακρήμνισης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνδυασμός των δύο δεν μπορούσε να με αφήσει αδιάφορη. Αποφάσισα να ανταποδώσω στην πατρίδα και το κόμμα μου μέρος από τη γνώση , τις εμπειρίες και το όραμα που μου είχαν προσφέρει. Να συμβάλω στην ανόρθωση του ηθικού και της αξιοπρέπειας μας στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα.  Να διαμορφώσω μια ισχυρή και συλλογική ηγεσία με ξεκάθαρες θέσεις και κυβερνητική προοπτική».

- Ποιο είναι το πρόγραμμα της Άννας Διαμαντοπούλου για το νέο ΠΑΣΟΚ;

«Χρειάζονται δυο για να χορέψεις ταγκό. Και η Δημοκρατία χρειάζεται τουλάχιστον δυο πόλους για να λειτουργεί σωστά . Πρώτος στόχος λοιπόν είναι το ΠΑΣΟΚ με τις βαθιές ρίζες που διαθέτει στην ελληνική κοινωνία ως γνήσιος εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας, να αναδειχθεί και πάλι στον ένα από τους δυο πόλους του πολιτικού μας συστήματος. Αυτή την εθνική ανάγκη θέλω να υπηρετήσω.

Και αυτό απαιτεί την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογή της σοσιαλδημοκρατίας στα δεδομένα του 21ου αιώνα με ισχυρούς εκφραστές της σε κάθε χώρα και κάθε χώρο. Θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις στα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Θέλει επανασύνδεση των κομμάτων με τους πολίτες και ειδικότερα τις νεότερες γενιές. Προσβλέπω σε ένα ΠΑΣΟΚ όπου θα κυριαρχεί η αξιοκρατία μεταξύ των στελεχών με βάση την πολιτική εμπειρία  και την ειδική γνώση.

Θα είναι ανοικτό στις σύγχρονες αντιλήψεις και δυνατότητες  με ουσιαστικό  ρόλο στα νεότερα στελέχη μας. Με διαφανείς συλλογικές διαδικασίες, σεβασμό στις αποφάσεις, με λειτουργία και σοβαρότητα ώστε να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα αμφισβήτησης ακόμη και της κορυφαίας διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού την ύστατη ώρα. Με ένα οργανωμένο μέχρι την βάση ΠΑΣΟΚ, με φυσική παρουσία αλλά και μέσω διαδικτύου. Με ανοικτές τις κλειστές κάμαρες της ηγεσίας». 

- Σε μια προηγούμενη συνέντευξη σας είχατε πει πως όταν πλέον οι αναμνήσεις επικρατούν των ονείρων σε ένα κόμμα αυτό είναι καταδικασμένο. Η έκφραση σας αυτή δεν θυμίζει την τωρινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ που περισσότερο ζει με τις αναμνήσεις, και τι πρέπει να γίνει ώστε ξανά η Σοσιαλδημοκρατία να αποκτήσει όραμα;

«Είχα αναφέρει ότι "όταν οι αναμνήσεις είναι περισσότερες από τα όνειρα το τέλος είναι κοντά". Προσωπικά έχω επιλέξει να μιλώ για το αύριο, το "αύριο" που στην εποχή μας γίνεται «σήμερα». Τιμώ το έργο μας και τα όσα κάναμε στο παρελθόν. Τις μεγάλες αλλαγές σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που μας εξασφάλισαν την πολιτική ηγεμονία για 30 χρόνια, και αποτελούν την ιδεολογική μας πυξίδα. Αυτή την πολιτική ηγεμονία θέλω να επανακτήσουμε με το όραμα της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα. 

Όμως για την πολιτική ηγεμονία δεν αρκούν ούτε οι ιστορικές αναφορές σε επιτεύγματα, ούτε το "ρεπορτάζ" των πολιτικών για τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας μας, ούτε οι συνεχείς καταγγελίες για τα στραβά μέχρι και τα εγκληματικά λάθη μιας κυβέρνησης.  

Αυτά τα ξέρουν, τα βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Σήμερα έχουν ανάγκη να οραματισθούν και να ελπίσουν. Να βρουν την χαμένη αισιοδοξία, να ανακτήσουν τη δημιουργικότητα τους, να φτιάξουν τη ζωή τους εδώ στην Ελλάδα, αντί να φεύγουν απογοητευμένοι κάπου στο εξωτερικό, γιατί "εδώ τίποτε δεν αλλάζει".

Για το όραμα της σοσιαλδημοκρατίας δουλεύω εδώ και δέκα χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό προτίθεμαι να καταθέσω και μαζί τις θέσεις μου για το «τι» και το «πως» θα γίνουν όσα εγώ προτείνω , και όχι γενικά και αόριστα όσα εκτιμώ ότι  πρέπει να γίνουν».

- Βλέπουμε τεράστια ποσοστά αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις και μια απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και της διαδικασίας. Είναι η νέα γενιά απολιτίκ ή απλά η πολιτική σκηνή της χώρας δεν εμπνέει;

«Κάθε άλλο παρά απολιτίκ είναι οι νεότερες γενιές. Το αντίθετο θα έλεγα. Έχουν περισσότερες γνώσεις μια ξεχωριστή ωριμότητα. Ξέρουν τι θέλουν. Αξιοκρατία, ποιότητα ζωής, δουλειά και αμοιβή ανάλογη με τα προσόντα τους κλπ.  Στην δικη μας γενιά όταν ξεκινούσαμε την επαγγελματική μας ζωή, υπήρχε μια κινητικότητα προς τα πάνω ενώ τώρα για τους νέους και τις νέες υπάρχει μια κινητικότητα προς τα κάτω. Βλέπουν ότι οι γονείς τους ήταν σε καλύτερη θέση  και είχαν πολλές ευκαιρίες για ν’ αλλάξουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους. Αυτό δεν το έχουν οι νέοι σήμερα. Η γενιά Ζ είναι ψηφιακή με ένα κινητό στο χέρι, οι millennials, οι γενιές αυτές από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους δέχονται την μια κρίση μετά την άλλη.  

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι γενιές, υπήρξαν το αντικείμενο μελετών και ερευνών του ΔΙΚΤΥΟΥ που προεδρεύω και  μαζί τους μπορώ να εξειδικεύσω πολιτικές που απαντούν σε συγκεκριμένες ανάγκες τους. Τομέας στον οποίο νιώθω σαν μοναχικος καβαλάρης, στο πολίτικό σύστημα  από το οποίο οι νεότεροι απέχουν». 

- Οι πολίτες αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα που φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση. Προβλήματα της καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, φυσικές καταστροφές απόρροια της κλιματικής αλλαγής και με τον κόσμο να αισθάνεται τον κρατικό μηχανισμό μακριά του. Τι πρέπει να αλλάξει και ποιες είναι οι θέσεις σας;

«Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει λύση γιατί ο κ. Μητσοτάκης πέραν του ότι δεν είναι  μεταρρυθμιστής, απέτυχε ακομη και ως διαχειριστής. Έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη. Το 2020 η βίβλος της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα ήταν για 25 μεγάλα έργα ψηφιακής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα. Σήμερα είναι σε εξέλιξη μόνο 2 έργα και του χρόνου τελειώνει το πρόγραμμα. Όμως η αγροτική παραγωγή, το κόστος και η ποιότητα των προϊόντων είναι το κλειδί για την τιμή στο ράφι. 

Άννα Διαμαντοπούλου
Eurokinissi

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της με πυρκαγιές και λειψυδρία είναι ακόμη τομείς με τεράστιο έλλειμμα στην πρόβλεψη και άμεση επέμβαση. Χρήματα υπάρχουν για την χρήση συγχρόνων μεθόδων αντιμετώπισης, όμως δεν υπάρχει, ούτε σχεδιασμός ούτε αξιοποίηση των πόρων, όπως αναλυτικά αναφέρθηκα σε έντεκα συγκεκριμένα μέτρα. Πρέπει και μπορούμε να φύγουμε από την λογική των αποσπασματικών μέτρων και της επικοινωνιακής διαχείριση κάθε ζημιάς. Τι πρέπει να αλλάξει; Μα η κυβέρνηση».

- Εχετε θητεύσει σε κυβερνητική θέση ως υπουργός και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό Υπουργείο όπως αυτό της Παιδείας. Γνωρίζετε καλά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες του κράτους για μεταρρυθμίσεις και γρήγορες διαδικασίες. Ένα τέτοιο κράτος πως μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα;

«Μπορεί αν θέλει, αλλά απαιτείται γνώση του αντικειμένου και του πολιτικού περιβάλλοντος, επίγνωση των ευρωπαικών λειτουργιών και διεθνείς προσλαμβάνουσες. Και πάνω από όλα πολιτική βούληση. Απαιτείται στροφή του όλου πολιτικού συστήματος. Απο την επικοινωνία στην ουσία. Από τις αποσπασματικές απαντήσεις στις ολοκληρωμένες πολιτικές Από τις ρυθμίσεις στις μεταρρυθμίσεις. Από το κομματικό συμφέρον στο εθνικό συμφέρον. Από ρυθμίσεις υπέρ των ολίγων στην υπηρεσία των πολλών. Και βέβαια  ξεκάθαρες θέσεις σε κάθε θέμα, και ιδεολογικό πρόσημο, ώστε να κατανοούν οι πολιτες την σκοπιμότητα και να στηρίζουν τα μετρα. Αν δεν πίστευα ότι αυτά μπορώ να τα πετύχω δεν θα εμπλεκόμουνα στη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ».

- Θα είστε θετικοί σε μια διαδικασία συνεργασιών για μια κυβέρνηση συνασπισμού κάνοντας ακόμα και ίσως κάποιες ιδεολογικές υπερβάσεις για μια κυβερνητική αλλαγή;

«Θέλω να φτιάξουμε ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει την ευρεία δημοκρατική παράταξη, και ένα ΠΑΣΟΚ με πρόγραμμα και στελέχη για διακυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτόνομο εκφράζοντας την νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Δεν βλέπω το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωμα άλλων κομμάτων. Πιστεύω όμως πως  τα κόμματα πρέπει να συνεργάζονται όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν το συμφέρον της χώρας και θα επιδιώξω τέτοια συνεννόηση.

Από πλευράς μου υπάρχει πάντα συναινετική διάθεση όπως απέδειξα το 2011 όταν εν μέσω ακραίας αντιπαλότητας, με τις πάνω και κάτω πλατείες στο Σύνταγμα, πέτυχα ως Υπουργός Παιδείας ιστορική ψήφιση της εκπαιδευτικής  μεταρρύθμισης από 255 Βουλευτές. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων μας έδειξε ότι η εχθροπάθεια και η  αντίθεση σε όλα δεν ωφελεί την πατρίδα μας».

- Ορισμένοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητας σας και κάνουν λόγο για μια πολιτικό που είχε αποχωρήσει από το κόμμα και ξαφνικά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τι απαντάτε σε αυτούς;

«Θα  επαναλάβω για μια ακόμη φορά, ότι η αποσύνδεση μου από την κομματική ζωή, δεν σημαίνει ότι αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ. Πάντα συμμετείχα σε όλες τις σημαντικές κομματικές διαδικασίες (συνέδριο, εκλογές κλπ), πάντα ανταποκρίθηκα στο όποιο κάλεσμα και πάντα καλούσα ηγεσία και στελεχη του στις πολυποίκιλες και σημαντικές εκδηλώσεις που οργάνωνε το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΤΑΡΥΘΜΙΣΗ που ίδρυσα το 2013 και είναι πλήρες μέλος των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών ινστιτούτων της Ευρώπης (FEPS).

Η λέξη "εκμετάλλευση" είναι πολύ βαριά. Είμαι η μόνη από τους συνυποψη-φίους που δεν είμαι εν ενεργεία Βουλευτής και πριν καν ανακοινώσω την υποψηφιότητα μου παραιτήθηκα και από την ενασχόληση μου στον ιδιωτικό τομέα. Για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται, υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο όλη η δουλειά που έκανα όλα αυτά τα 10 χρόνια τόσο για την ανακοπή της φθίνουσας πανευρωπαϊκά πορείας της σοσιαλδημοκρατίας όσο και στην διαμόρφωση προγραμματικής πρότασης διακυβέρνησης με πρώτο ρόλο στο κοινωνικό κράτος, για την Ελλάδα της επόμενης 10ετίας. Προσωπικά επιμένω στο μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, και σε αυτό θα διαθεσω τις δυναμεις μου». 

anna diamantopoulou
Eurokinissi

- Μιλάτε για την δημιουργία ενός Κυβερνώντος  ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να γίνει αυτό και πως, ειδικά με τον κατακερματισμό στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς

«Ζούμε πανευρωπαϊκά σε μια εποχή πολιτικής ρευστότητας. Διαπιστώνουμε χρόνο με το χρόνο μια τάση προς την ακροδεξιά και σταθερή πτώση της αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ που εγώ οραματίζομαι πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία. Το ΠΑΣΟΚ που εγώ οραματίζομαι απευθύνεται στους πολίτες της ευρύτατης δημοκρατικής παράταξης. Αυτής που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ  2.726.123 ψήφους και 48% το 1981, 2.813.295 ψήφους και 42% το 1996, 3.012.542  ψήφους και 44% το 2009 και μόνο 508.431 ψήφους και 12,8% το 2024. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που στράφηκαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ για μια νεότερη κεντροαριστερά και απογοητεύτηκαν. Σε αυτούς που το 2019 στράφηκαν στην ΝΔ για να απαλλαγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλους αυτούς που τελικά επέλεξαν την αποχή και συγκρότησαν την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη,   αποστρέφοντας το πρόσωπο τους από το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Για την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε από την συνεργασία αριστεράς -  ακροδεξιάς, μέχρι τα όσα σήμερα άφωνοι παρακολουθούμε η μόνη επισήμανση είναι το εμφανές έλλειμμα πολιτικού προσανατολισμού και έκπτωσης του ηθικού πλεονεκτήματος.

Σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα αυτούς που αυτοπροσδιοριζονται κεντρώοι / κεντροαριστεροί, στέλνω το μήνυμα ότι όλοι μαζι μπορούμε να ξαναβρεθούμε, να ξανασυστηθούμε και αξιοποιώντας γνώσεις και εμπειρίες να ξαναπετύχουμε». 

- Γιατί κάποιος να πάει τον Οκτώβριο να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ;  

«Σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές δεν ψηφίζουμε απλά για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία ψηφίζουμε για αυτόν/αυτήν που μπορεί να αξιοποιήσει τη  συγκυρία, να συγκροτήσει εκ βάθρων και άμεσα τον δεύτερο πόλο  και να οδηγήσει σε μια σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διακυβέρνηση, που έχει ανάγκη η πατρίδα. Ουσιαστικά ψηφίζουμε για τον εν δυνάμει  επόμενο Πρωθυπουργό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.