Μενού
mitsotakis-erdogan-nea-yorkh
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
  • Α-
  • Α+

Στην πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ της Παρασκευής (22/09) ότι «το πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία».

Κατά τις ίδιες πηγές «πάμε βήμα - βήμα και δε βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο».

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα».

«Να αναπτύξουμε διάλογο»

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ίδια πρόσωπα επισήμαναν ότι «στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πως μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως που δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς». «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, μάλιστα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Τουρκία αναλαμβάνει:

  • Να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα παράλιά της.
  • Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της.
  • Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την ΕΕ.

Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι «το ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αθήνα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.