Μενού
ladi supermarket.jpg
Μπουκάλι με λάδι σε σούπερ μάρκετ. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με τις τιμές βασικών αγαθών στα ράφια να συνεχίζουν την ανηφόρα δοκιμάζοντας την τσέπη των καταναλωτών που παρά τις αλλεπάλληλες κρατικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται, η κυβέρνηση προχωράει ακόμη πιο εντατικά την «επιχείρηση αισχροκέρδεια» εκπέμποντας με τις κινήσεις της ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας σε βάρος των πολιτών.

Αυτό το στόχο είχε και η χθεσινή επιβολή προστίμου «μαμούθ» συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ (1+1) σε δύο μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν το νόμο για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε απορρυπαντικά και είδη υγιεινής. Η «καμπάνα» μάλιστα ήρθε στον απόηχο των πρόσφατων προειδοποιήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» και ουδείς μπορεί να πουλάει στη χώρα μας τα ίδια προϊόντα αδικαιολόγητα ακριβότερα.

Κυβερνητικά στελέχη αναγάγουν τον αγώνα κατά της εισαγόμενης ακρίβειας στη σημαντικότερη μάχη που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα δείξει την παραμικρή επιείκεια σε φαινόμενα κερδοσκοπίας. «Δε θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας» υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που διαμήνυσε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Διαρκής ενίσχυση των αναχωμάτων έναντι της ακρίβειας»

Για το Μέγαρο Μαξίμου η διαρκής ενίσχυση των αναχωμάτων έναντι της ακρίβειας σε όλα τα πεδία και ιδίως στα τρόφιμα αποτελεί μέγα στοίχημα το οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κερδίσει. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας εξάλλου ταυτίζεται και με τη λεγόμενη «κάλπη της καθημερινότητας» στην οποία έχει πει ότι εστιάζει ο Πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί εμείς να αναζητούμε διαρκώς εργαλεία ανακούφισης της πίεσης των πολιτών από την ακρίβεια και κάποιοι με τις αθέμιτες και αντικοινωνικές πρακτικές τους να προσπαθούν να ακυρώσουν στην ουσία τα μέτρα για να φουσκώσουν τα ταμεία τους. Δε θα το ανεχτούμε», σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader.  

Την αποφασιστικότητα αυτή καταδεικνύει και η βαρύτητα που δίνεται στους εντατικούς ελέγχους, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους άξονες του τρίπτυχου της κυβέρνησης μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων και τις στοχευμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΙΜΕΑ έχει βάλει ήδη στο «μικροσκόπιο» κι άλλες επιχειρήσεις από τις οποίες θα βγουν σύντομα νέα «λαβράκια» και οι παραβάτες θα πληρώσουν ακριβά την προσπάθεια εμπαιγμού του συστήματος και των καταναλωτών.  Η τακτική των προστίμων άλλωστε κατά την κυβέρνηση αποδίδει καρπούς, αφού στα 8 εκατομμύρια ευρώ που έχουν επιβληθεί από την αρχή του 2023, παρατηρήθηκε στη συνέχεια μείωση έως και 25% στους αντίστοιχους κωδικούς.

Το άλλο πεδίο της μάχης κατά της ακρίβειας δίνεται στην ενέργεια. Στο πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα προστεθεί από 1/1/2024 το επίδομα θέρμανσης για 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν ώστε να δουν έκπτωση από 45 έως και 480 ευρώ στους λογαριασμούς τους το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Ένα μέτρο το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει μέτρο «κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακούφισης από την ενεργειακή φτώχεια». Αλλά και τα νέα τιμολόγια με αιχμή το ενιαίο «πράσινο» τιμολόγιο στο οποίο θα υποχρεωθούν όλοι οι πάροχοι ώστε να διευκολύνεται η σύγκριση, καθώς και το ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA