Μενού
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν | Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Με πλούσια ατζέντα και σε μια συγκυρία που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις κρίσιμες διεθνείς και γεωπολιτικές εξελίξεις και η  ελληνική οικονομία έχει αλλάξει και με τη «βούλα» της επενδυτικής βαθμίδας σελίδα μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης. Εξάλλου σε άλλο επίπεδο βρίσκονται πλέον και οι ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ τα ζητήματα της οικονομίας και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της αυριανής του συνάντησης (στις 12.00 ώρα Ελλάδος)  με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σε αυτό το τετ α τετ στρέφονται και τα βλέμματα. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τα ακανθώδη ζητήματα. Στο πεδίο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το αναθεωρημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη αυξημένων πόρων για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή με αιχμή την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τους παλιούς όρους του «παιχνιδιού».

Το μεταναστευτικό εξάλλου θα αποτελέσει επίσης πεδίο συζήτησης με τον καγκελάριο της Γερμανίας, στον οποίο ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει σύμφωνα με συνεργάτες του τη θέση της Ελλάδας ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκό ζήτημα» το οποίο χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης ώστε να μη σηκώνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης γραμμής και ενώ η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Σολτς περιλαμβάνεται και η ενέργεια με έμφαση στη διασυνδεσιμότητα. Η Ελλάδα άλλωστε αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στο διάδρομο Νότου  -Βορρά, γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Στο τραπέζι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς θα συζητήσουν φυσικά και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, εστιάζοντας στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και το σύνολο των ζητημάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024). Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συζήτηση άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της αποτυπώματος (Διεύρυνση της Ε.Ε) καθώς και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

Οι επαφές Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Νωρίτερα το απόγευμα (18.30 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς. Στη συνέχεια, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer σε εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη - Ένα νέο κεφάλαιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόρμπερτ Λάμερτ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε όλες τους τις συναντήσεις στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα αδράξει την ευκαιρία να επισημάνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τόσο με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όσο και με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 (λόγος χρέους/ΑΕΠ), τονίζοντας το γεγονός ότι βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου – επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA