Με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις υπό υλοποίηση από το φθινόπωρο, άπαντες στην κυβέρνηση καλούνται μετά τον Δεκαπενταύγουστο να πατήσουν γκάζι, ώστε με αφετηρία τη ΔΕΘ απ’ όπου ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει τον οδικό χάρτη με πυρήνα των πολιτικών τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στις πιεστικές προκλήσεις.
Στέγη και οικογένεια
Βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής από το φθινόπωρο θα είναι οι παρεμβάσεις για φθηνή στέγη και ενίσχυση της οικογένειας. Ήδη είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ε.Ε για τα 2 δις που απαιτούνται για ένα δεύτερο Πρόγραμμα «Σπίτι μου» με διευρυμένα κριτήρια, το οποίο θα απευθύνεται πλέον και στις ηλικίες των 40 - 50 ετών.
Στο τραπέζι κατά πληροφορίες είναι και η αύξηση του ύψους του δανείου από τις 150.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ το πρόγραμμα επιδιώκεται να αφορά χρηματοδότηση αγοράς πιο καινούργιων σπιτιών ηλικίας κάτω των 15 ετών.
Επιπλέον, βάσει ερευνών που καταδεικνύουν ότι τα ζευγάρια που έχουν ήδη παιδί/παιδιά είναι πιο εύκολο να αποφασίσουν να αποκτήσουν περισσότερα, στο επίκεντρο μπαίνουν οι πολιτικές που μπορούν να ενισχύσουν τα ζευγάρια που έχουν ήδη ένα παιδί και τους τρίτεκνους.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται φοροαπαλλαγές στην περίπτωση απόκτησης δεύτερου παιδιού ή περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσεται επίσης η αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν δράσεις στήριξης της οικογένειας.
Με στόχο την αποδέσμευση περισσότερων σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση στην αγορά, επιπλέον παρεμβάσεις αναμένονται και στο Αirbnb. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προϊδεάσει για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν ημερών στη μίσθωση ανά έτος με έμφαση κυρίως στην Αθήνα.
Οικονομία
Μία «εκκρεμότητα» για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο είναι οι σημειακές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής της φιλοσοφίας του νόμου, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για σημειακές αλλαγές. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Παράλληλα, στο πεδίο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει επανειλημμένα πως η πρώτη μείωση φόρου που θα κάνει η κυβέρνηση όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά θα είναι η μείωση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών.
Ενίσχυση του ΕΣΥ - εφημερίες
Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ. Στο επίκεντρο βρίσκεται τόσο η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών με έμφαση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, που ήδη ανακατασκευάζονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και οι εφημερίες.
Το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε πως παρά τις διαρκείς προκηρύξεις θέσεων δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και η εθελοντική προσφορά των ιδιωτών είναι προσωρινή.
Ως ουσιαστικό κίνητρο προκρίνεται η αύξηση των απολαβών για τις εφημερίες, που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Παράλληλα, με τις αλλαγές που θα υλοποιηθούν στο ΑΣΕΠ για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής σε προκηρύξεις, θα επισπευσθούν και οι διαδικασίες πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών.
Διαρκής μάχη με την ακρίβεια
Μία από τις διαρκείς μάχες που δίνει πάντως το κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτή με την ακρίβεια, που παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών. Πέραν των μέτρων αναχαίτισης των ανατιμήσεων που έχουν ήδη παραταθεί, το βάρος δίνεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Εξ ού και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποφασιστεί εντός του φθινοπώρου να ενισχυθεί με 50 άτομα επιπλέον προσωπικό, ενώ όσοι κερδοσκοπούν αντιμετωπίζεται με αυστηρότερο τρόπο και τσουχτερά πρόστιμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.