Μενού
Kiriakos Mitsotakis Makedonia
O Kυριάκος Μητσοτάκης σε περιοδεία στη Μακεδονία | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Α-
  • Α+

Τη στρατηγική της σύγκρισης ρητορικής, πρακτικών και πεπραγμένων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, επιστρατεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελικό σπριντ για τις ευρωεκλογές, θέτοντας ως μείζον «στοίχημα» της 9ης Ιουνίου να παραμείνει η φωνή της Ελλάδας ισχυρή στην Ευρώπη και καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν με ποια πολιτική δύναμη θα καταστεί αυτό εφικτό και ποιον εμπιστεύονται να διαπραγματευτεί προς όφελός τους, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σταθερότητας στο εσωτερικό για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Αξιοπιστία & υπευθυνότητα VS Τοξικότητας & ανευθυνότητας

Το δίλημμα που θέτει συνοψίζεται στο «θετικός λόγος, αξιοπιστία, συνέπεια, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα» έναντι «τοξικότητας, αναξιοπιστίας, ανέξοδων υποσχέσεων, fake news, χυδαιότητας και ανευθυνότητας».

Κάπως έτσι το περιέγραψε και χθες από την Καστοριά κλείνοντας την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία, απ’ όπου ζήτησε απέναντι σε όσους επιδιώκουν η κάλπη της 9ης Ιουνίου να μεταφραστεί σε αμφισβήτηση της νομιμοποίησης της κυβέρνησης να εκπέμψει δυνατά το μήνυμα ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή, είναι σταθερή και κοιτάει μόνο μπροστά».

Πρωταγωνιστές στην Ε.Ε ή συκοφάντες της Ελλάδας  

Ακρίβεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, μεταναστευτική πολιτική και Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι τα πεδία στα οποία εστιάζει ο πρωθυπουργός σε όλες του τις περιοδείες, με έμφαση στις διαπραγματεύσεις που επίκεινται στην Ευρώπη για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, την ενίσχυση της άμυνάς της με την αντιπυραυλική της προστασία στο επίκεντρο και την αναθεώρηση της ΚΑΠ υπέρ των αγροτών.

Προβάλλοντας από τη μία τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ σε εθνικό επίπεδο και όσα πέτυχε με τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις της στην Ευρώπη, για να αντιπαραβάλλει την απουσία ρεαλιστικών προτάσεων και ουσιαστικής εναλλακτικής από την αντιπολίτευση.

Ο ίδιος υπογραμμίζει διαρκώς ότι η ΝΔ είναι ταυτισμένη με την Ευρώπη και επί διακυβέρνησής της η Ελλάδα έγινε πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις και τις αποφάσεις της Ε.Ε, την ώρα που οι πολιτικοί της αντίπαλοι (φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ) συκοφαντούσαν τη χώρα στο εξωτερικό παρουσιάζοντας «μια Ελλάδα μαύρη και άραχνη».

Παράλληλα με τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη την επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει συνεχώς τη σπουδαιότητα της ψήφου του καθενός υπό το πρίσμα πως ότι συμβαίνει στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας στην Ελλάδα και αναδεικνύει τα οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα μέσα από κρίσιμες προτάσεις και διαβουλεύσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η μάχη της ακρίβειας & η απάντηση της Ε.Ε. στην επιστολή Μητσοτάκη

Ως ένα παράδειγμα που καταδεικνύει τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης για πολιτικές με απτά αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου εργαλείου και της ενεργοποίησης της Ευρώπης σε αντίθεση με την έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων που προσάπτει στην αντιπολίτευση για τα μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, χρησιμοποιεί την ακρίβεια και την επιστολή που απέστειλε ο ίδιος στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βάλει φρένο στις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών μέσω των υπερβολικών γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών.

«Να δείτε τον παραλογισμό τώρα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Επιτροπή απαντά «(σήμερα): “ναι, έχεις δίκιο στο θέμα αυτό, πρέπει κάτι να κάνουμε” και η αντιπολίτευση έρχεται και μας ασκεί κριτική γιατί ζητάμε από την Ευρώπη να μας βοηθήσει σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι αναγνωρισμένα ευρωπαϊκό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός από τη Φλώρινα. Σημειώνεται ότι η κίνηση του Πρωθυπουργού φάνηκε να βρίσκει ανταπόκριση στην Κομισιόν, η οποία χαιρέτισε την επιστολή του προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ως «ως συμβολή στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς» με την επισήμανση ότι η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Στον αντίποδα κατά τον Πρωθυπουργό βρίσκονται οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει ως «ανεδαφικές» και πετάει στον ΣΥΡΙΖΑ το γάντι για την κοστολόγηση του μέτρου, που κατά τη ΝΔ στοιχίζει 2,5 δις το χρόνο. «Ας έρθουμε, λοιπόν, να κοστολογήσουμε τα προγράμματα για να ξεχωρίσουν επιτέλους και αυτοί οι οποίοι μιλούν υπεύθυνα από αυτούς που μιλούν ανεύθυνα», τόνισε από την Καστοριά, καρφώνοντας εμμέσως την αξιωματική αντιπολίτευση για συνταγή χρεοκοπίας.

«Ποτέ ξανά με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα πρωθυπουργό η Ελλάδα δεν θα ξαναζήσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έζησε την περασμένη δεκαετία. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος σε κάποιους λέγοντας “αυτό δεν μπορεί να γίνει το οποίο ζητάτε”, παρά να τάξω πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορούν να γίνουν και να φορτώσω ενδεχομένως τον λογαριασμό στον επόμενο», είπε ο ίδιος, δίνοντας ραντεβού για ένα προεκλογικό μπρα ντε φερ με αντικείμενο την οικονομία την Παρασκευή στη Βουλή.

Εξωτερική πολιτική αρχών VS πατριδοκάπηλων

Η στρατηγική της σύγκρισης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ με αιχμή τον πραγματικό πατριωτισμό. «Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική ούτε ευκαιριακά, ούτε με όρους, θα έλεγα, εύκολης και ανέξοδης πατριδοκαπηλίας, όπως κάνουν κάποιοι. Είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Είμαστε η ισχυρότερη χώρα σήμερα στα Βαλκάνια. Ακολουθούμε μια πολιτική αρχών και αξιών και στέλνουμε μηνύματα προς όλους, μηνύματα συνέπειας και συμμόρφωσης», υπογράμμισε από την Καστοριά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA