Μενού
mitsotakis-erntogan
Μητσοτάκης - Ερντογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν αύριο, Τετάρτη (12/07) στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες. 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά από - περίπου - ενάμιση χρόνο, καθώς η τελευταία φορά που συνομίλησαν ήταν στις 13 Μάρτιου του 2022, όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, για να γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ ακολούθησε η επαφή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία στη Βαχντετίν, όπου παρακάθισε στο επίσημο γεύμα

Οι στόχοι από τη συνάντηση

Από τη στιγμή της - τότε - συνάντησης έχουν ακολουθήσει αρκετά πράγματα. Παρά το θετικό κλίμα, κάτω από το οποίο πραγματοποιήθηκε το γεύμα στον Βόσπορο, δύο μήνες μετά ο Τούρκος πρόεδρος, με το «Μητσοτάκης γιοκ», «θόλωσε» για ακόμη μία φορά τα ταραγμένα «νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, η κατάσταση σε σχέση με πέρσι είναι αρκετά διαφορετική, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, με τις δύο πλευρές να έχουν τους δικούς τους στόχους από την κρίσιμη συνάντηση.

Άξιο αναφοράς είναι ότι ο πρωθυπουργός σήμερα από το Βίλνιους έδωσε «μήνυμα επανεκκίνησης» στις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, στόχος τόσο του πρωθυπουργού όσο και της  χώρας μας από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι η αξιοποίηση του μομέντουμ για διάλογο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών. 

Η Αθήνα εκτιμάει, μάλιστα, πως υπάρχουν θέματα που μπορούν να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά, και μέσω αυτών να δημιουργηθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη ώστε να πιάσουν τα πιο δύσκολα θέματα, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός - στις σημερινές του δηλώσεις - μίλησε για έναν «οδικό χάρτη», για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Ποιος είναι ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τη θετική ατζέντα, που προτάσσει η Αθήνα στις συζητήσεις. Δηλαδή, οι χώρες μπορούν να συνεννοηθούν σε θέματα, όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια, ακόμη και το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, εκφράζεται αισιοδοξία ότι σε περίπτωση που έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές για αυτά τα ζητήματα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές μπορεί να περάσουν στα πιο δύσκολα, που είναι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες έχουν μπει στον «πάγο» στο 64ο γύρο από τον Φεβρουαρίο του 2022, έναν μήνα δηλαδή πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi

Ποιοι θα βρεθούν στη συνάντηση

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΚΑΪ, η σύνθεση της συνάντησης έχει «κλειδώσει». Θα υπάρχουν τρία πρόσωπα από την ελληνική πλευρά και τρία από την τουρκική. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική του σύμβουλος, Άννα Μαρία Μπούρα.

Στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και ξεχωριστές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Το παρασκήνιο της τελευταίας συνάντησης

Όπως αναφέρθηκε, η τελευταία συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν έλαβε χώρα στις 13 Μαρτίου 2022, 1,5 χρόνο περίπου πριν το Βίλνιους. Ειδικότερα, εκείνη την περίοδο ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, για να γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ ακολούθησε η επαφή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία στη Βαχντετίν, όπου παρακάθισε στο επίσημο γεύμα.

Το γεύμα, το οποίο διήρκεσε περίπου 2 ώρες, έγινε σε χαλαρό κλίμα ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως κοινή βάση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε η αποβολή της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που τηρήθηκε μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, όπου αναφέρθηκε στις προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας.

Τα όσα είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης είχαν προκαλέσει την αντίδραση του κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε ανακοινώσει μετά την ομιλία στο Κογκρέσο ότι θα διακόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα. Μάλιστα, είχε πει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου πως «για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης (Μητσοτάκης γιοκ), δεν θα συναντηθώ μαζί του». 

Οι δύο εθνικές τραγωδίες που σημειώθηκαν στις δύο χώρες μέσα σε διάστημα ενός μήνα, με τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έφεραν πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίες είναι έτοιμες να χαράξουν μία νέα πορεία στις - μεταξύ τους - σχέσεις.

Συνάντηση Δένδια - Ερντογάν

Αισιόδοξο στοιχείο για το θετικό κλίμα, κάτω από το οποίο μπορούν να συναντηθούν Μητσοτάκης - Ερντογάν, συνιστά το σημερινό τετ α τετ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο πρόεδρο σε αίθουσα έξω από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οι δύο άνδρες είχαν έναν σύντομο διάλογο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας συνεχάρη τον κ. Δένδια και τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η ανάρτηση Δένδια

«Σύντομη συνάντηση στον διάδρομο της αίθουσας όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA