Μενού
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν | Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού
  • Α-
  • Α+

Με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς να εισέρχεται μετά την 7η Οκτωβρίου στην πιο αιματηρή του φάση καθώς οι σκληρές συμπλοκές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών γίνονται πλέον σώμα με σώμα μέσα στην καρδιά της Γάζας, τις εικόνες γροθιά στο στομάχι από τα δεινά των αμάχων στην περιοχή, και την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει σε αυτούς αεροπορικώς και κατόπιν οδικώς μέσω του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό ενώ ακόμα και στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία τελειώνει ο χρόνος, η δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική.

Εξ ού και μαζί με την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για την αποκατάσταση της συνεχούς ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας, στο επίκεντρο των συζητήσεων της χθεσινής Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης που συγκάλεσε στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε το σχέδιο «Αμάλθεια» 5 σημείων που έχει επεξεργαστεί η Κύπρος με κέντρο συλλογής το λιμάνι της Λάρνακας, όπου μπορεί να αποθηκευτεί βοήθεια μέχρι και 200.000 τόνων με δυνατότητα μεταφοράς 2.000 τόνων ανά πλοίο συνοδεία φρεγάτας. Ένα εγχείρημα για την υλοποίηση του οποίου πρωταγωνιστούν εκτός από την Κύπρο, η Ελλάδα και η Γαλλία και το οποίο τέθηκε επί τάπητος στο χθεσινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Ελιζέ.

Έτοιμη να συνδράμει η Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε και χθες την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια μέσω της παροχής πλοίων για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα ανακουφίσει το δράμα του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας. Προϋπόθεση γι’ αυτό όμως όπως επισήμανε είναι η εξασφάλιση των εγγυήσεων ασφαλείας κατά το δρομολόγιο των πλοίων αυτών, τον κατάπλου τους σε κατάλληλη προστατευμένη ζώνη και την εκφόρτωση. Ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε την πρόταση που ανέλυσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης «καλά μελετημένη» και είναι βέβαιο ότι είχε την ευκαιρία να τη συζητήσει εκτενώς μαζί του κατά το δείπνο που του παρέθεσε χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη Διάσκεψη στο Παρίσι και ενόψει του σημερινού πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου στις 12 το μεσημέρι.  

Η παρουσία στο Συμβούλιο πέραν των δύο ηγετών και πολλών μελών των Υπουργικών τους Συμβουλίων θεωρείται ότι θ’ αποτελέσει ευκαιρία για ενδελεχή εξέταση των πιθανών κινδύνων του εγχειρήματος, επιπλέον δικλίδων ασφαλείας που μπορεί να απαιτούνται, της διάρκειας προετοιμασίας και εκτέλεσης, καθώς και του τρόπου και του μεγέθους εμπλοκής άλλων εταίρων και συμμάχων σε επίπεδο ασφαλείας και logistics για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης από την Κύπρο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε κοινές δηλώσεις, κατά τις οποίες αναμένεται να δώσουν το στίγμα.

Μέχρι την οριστικοποίηση όλων των κρίσιμων λεπτομερειών για την «Αμάλθεια», πάντως, η Ελλάδα ως χώρα με γεωγραφική εγγύτητα με το Σινά και εξαιρετική στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, ετοιμάζεται όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο «στον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, προκειμένου αυτή η αρωγή να εισέλθει στη Γάζα από το νότο».

Την ίδια ώρα, οι τραγικές εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας που αποκαλύπτουν το μέγεθος των συνεπειών για τους αμάχους της περιοχής και οι τεράστιες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, αυξάνουν καθημερινά πλέον την ανησυχία της Ευρώπης για την «αναλογικότητα» της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ενώ άπαντες έχουν επισημάνει ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα οφείλει να είναι συνυφασμένο με τους κανόνες του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου.

Μητσοτάκης: Να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα

Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο POLITICO, υπογράμμισε ότι «ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία» και πρόσθεσε πως χωρίς να υπονομεύεται ο στρατηγικός στόχος στρατηγικής ήττας της Χαμάς θα πρέπει να σκεφτούμε και την επόμενη μέρα «ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα. Και να μην οδηγήσουμε αυτές τις διαιρέσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστά αδιανόητο να μιλήσουμε την επόμενη ημέρα για μια πολιτική λύση του προβλήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες από το Παρίσι και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, αφού αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το καθήκον του να προστατεύει τον λαό του έδωσε έμφαση στην ταυτόχρονη «ιδιαίτερη ευθύνη» που έχουν όλες οι δημοκρατίες: «να σέβεται το νόμο και να προστατεύει τους αμάχους».

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο πάντως το Ισραήλ που είναι σαφές ότι δέχεται έντονες πια διεθνείς πιέσεις για την αποφυγή του κινδύνου μιας  ανθρωπιστικής κρίσης και διάχυσης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή, συμφώνησε σε 4ωρες ανθρωπιστικές παύσεις (με ισχύ από χθες και τοπικού χαρακτήρα) για τη διευκόλυνση διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA