Μενού
xrysoxoidis-astynomia
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και θα κάτσει για 5η (!) φορά στην καρέκλα του συγκεκριμένου Υπουργείου. Τα τελευταία 25 χρόνια ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει θητεύσει άλλες τέσσερις φορές στο άλλοτε Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, και μάλιστα σε ισάριθμα διαφορετικά κυβερνητικά σχήματα αλλά και πρωθυπουργούς.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η επιλογή του «επιχειρησιακού» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναμένεται να συνδυαστεί με  αλλαγή δόγματος στην αστυνομία που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και με τις επικείμενες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., στο τέλος του μήνα. Παράλληλα ο νέος υπουργός θα έχει να χειριστεί μια σειρά από «καυτά» θέματα για την καθημερινότητα όπως η εγκληματικότητα, η νέας μορφής τρομοκρατία, αλλά και η οπαδική βία. Τομείς με τους οποίους ο ίδιος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν, στις προηγούμενες θητείες του.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού που οδήγησε στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και ουσιαστικά απογείωσε την πολιτική καριέρα του κ. Χρυσοχοΐδη, μέχρι και σήμερα, τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι προϊστάμενοι του Υπουργείου, δεν κατάφεραν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό που έχει βαφτιστεί «οπαδική βία». 

mixalhs-xrisoxoidis
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο- στην πρώτη του θητεία ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως | Eurokinissi

Οι αστυνομικοί στις εξέδρες

Από την πρώτη του κιόλας θητεία ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως - όταν αναβαθμίστηκε από υφυπουργός Ανάπτυξης από τον Κώστα Σημίτη - ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έβαλε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της οπαδικής βίας. Επί των ημερών του ουσιαστικά οι αστυνομικοί «ανέβηκαν» πάνω στις εξέδρες. Μέχρι τότε βρίσκονταν περιμετρικά των εξεδρών, από το 2000 όμως και μετά από συνεργασία με τη διοργανώτρια αρχή, δημιουργήθηκαν διάδρομοι προσπέλασης.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό που εξέδιδε η ΕΠΑΕ (ο... πρόγονος της Super League) έβαζε δύο επιπλέον παραμέτρους για την καταπολέμηση της βίας. «Οι αστυνομικοί να παίρνουν πρόσθετη αποζημίωση για την παρουσία τους στα γήπεδα και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού» έλεγε στο περιοδικό την Άνοιξη του 2000, ενώ παράλληλα επικροτούσε την απόφαση για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, παρότι δεν είχε παρθεί από τον ίδιο. Δυόμισι δεκαετίες αργότερα η «παρουσία αστυνομικών στα γήπεδα» και το «νομοθετικό πλαίσιο» παραμένουν κομβικά ζητήματα δίχως να έχουν λυθεί...

epae
Περιοδικό ΕΠΑΕ, Απρίλιος-Μάιος 2000

Σύνδεση των ΠΑΕ με τα επεισόδια και σκύλοι

Από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης αποχώρησε τον Ιούλιο του 2003 ωστόσο επανήλθε έξι χρόνια αργότερα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα το Οκτώβριο του 2009 στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Και πάλι, εκείνη την περίοδο, τα επεισόδια στα γήπεδα ήταν στο προσκήνιο.

Ο ίδιος με συνέντευξή του στην εφημερίδα Goal News τον Ιανουάριο του 2010 συνέδεε τα επεισόδια με οικονομικά συμφέροντα. «Με τη βία κάποιοι πλουτίζουν» έλεγε, δηλώνοντας «αποφασισμένος να δείξει μηδενική ανοχή». 

goal
Εφημερίδα Goal News, 23/1/2010

«Όλοι γνωρίζουν ότι στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υποθάλπονται εξωαθλητικές σκοπιμότητες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάποιοι βολεύονται με το να υποδαυλίζουν τα πάθη, να καταργούν στην πράξη τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην πολιτεία και να βρίσκουν εύκολο άλλοθι στη δήθεν ανεπάρκεια των αρχών. Οσο τα γήπεδά μας θα μετατρέπονται σε αρένες βίας, η αποποίηση των ευθυνών από τις ΠΑΕ θα ισοδυναμεί με υποκρισία» σημείωνε.

Ενώ σε σχετική ερώτηση για τις ευθύνες της αστυνομίας έλεγε: «Είναι προφανές ότι η αστυνομία είναι το εύκολο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για ένα ζήτημα στο οποίο κανένας από τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους φορείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το πρόβλημα της βίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ΠΑΕ, αφού οι περισσότερες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Αναλαμβάνουν οι ΠΑΕ την ευθύνη των οπαδών τους; Εχουν κάμερες; Προσλαμβάνουν προσωπικό ασφαλείας; Διαθέτουν τις υποδομές που προβλέπει ο νόμος; Υποδαυλίζουν ορισμένες ΠΑΕ και ενθαρρύνουν με τον τρόπο τους παράνομες συμπεριφορές;».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δηλαδή, από τότε...

Την ίδια περίοδο, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενεργοποίησε και τη «χρήση σκυλιών» από τους αστυνομικούς, που για πολύ μικρό διάστημα εφαρμόστηκε και στα γήπεδα. Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συνόδευαν τους αστυνομικούς έξω από τα γήπεδα, σε ένα μέτρο που δεν κράτησε για πολύ.

Το καλοκαίρι του 2010 με επιστολή του προς τους γενικούς γραμματείς Περιφερειών και τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητούσε την εφαρμογή των νόμων καθώς «σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβολής αγώνων, ώστε να προστατευθεί η σωματική ακεραιότητα και η ζωή φιλάθλων και αθλητών».

Χρυσοχοΐδης: «Η αστυνομία δεν είναι στρατός κατοχής»

Θέματα με επεισόδια στα γήπεδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και κατά την τρίτη του θητεία, το 2012 στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, η αστυνομία βρέθηκε εκτεθειμένη από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στον αγώνα ποδοσφαίρου Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Δέχθηκε μάλιστα την επίθεση του Τύπου που κατηγορούσε το Υπουργείο για αδράνεια.

ελτυποσ
Εφημερίδα Ελ. Τύπος, 20/3/2012

«Δεν έχει σημασία αν ήταν μια ποδοσφαιρική γιορτή ή μια πολιτική εκδήλωση. Αλλά, ορισμένοι, είναι γεγονός ότι, ψάχνουν να βρουν μια δημόσια εκδήλωση, προκειμένου να εκδηλώσουν αισθήματα τα οποία κάθε άλλο συνάδουν με μια κοινωνία η οποία πραγματικά μπορεί να λειτουργεί σε καθεστώς κοινωνικής ειρήνης.

kathimerini
Εφημερίδα Καθημερινή, 20/3/2012

Η αστυνομία δεν είναι στρατός κατοχής. Αντιμετωπίζει τα θέματα τάξης. Όταν μπαίνουν σε ένα γήπεδο 5.000 άνθρωποι – και κάνουν επεισόδια- και δημιουργείται αυτός ο πανικός, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνο αστυνομικό θέμα. Περνάει σε άλλη σφαίρα. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της Ελλάδας που ‘φεύγει’ κατά τη γνώμη μου» έλεγε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Έξω» η αστυνομία από τα γήπεδα

Η παρουσία της αστυνομίας απασχόλησε το Υπουργείο και στην τελευταία - πριν από τη νέα - θητεία του ως υπουργός Προ.Πο. Ανέλαβε το 2019 στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, aντικαθιστώντας τον Τάκη Θεοδωρικάκο, και σε μία από τις πρώτες του κινήσεις στο θέμα των γηπέδων, ήταν να απομακρυνθεί η αστυνομία. Μετά από συνάντηση που είχε με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, είχε αναφέρει πως η παρουσία της αστυνομίας σε επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς αγώνες της νέας χρονιάς δεν θα πρέπει να υπάρχει κυρίως σε αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών. Όσον αφορά τις επαγγελματικές κατηγορίες, ανέφερε πως θα μειωθεί η παρουσία της αισθητά από τα γήπεδα.

gazzetta
Gazzetta.gr, 12/8/2019

Πάλι... ταυτότητες, «νονοί» και τρομοκρατία

Πέρα από τη βία στα γήπεδα υπάρχουν υποθέσεις που μόνο άγνωστες δεν είναι για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας -τότε που μεταξύ άλλωστε πέρασε η ΕΥΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης- υπήρχε η υποχρεωτική χρήση των νέων ταυτοτήτων. Σίγουρα οι αντιδράσεις σήμερα δεν συγκρίνονται με τις τότε, ωστόσο είναι μία αντίστοιχη περίοδος. Επίσης και το 2000 είχε ξεκινήσει μία μεγάλη επιχείρηση κατά του κυκλώματος με 204 «νονούς» της νύχτας. Τέλος μία ακόμη «πληγή» που θα κληθεί να διορθώσει, έχει να κάνει με την τρομοκρατία και τη νέα μορφή της όπως αποτυπώθηκε με τη βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πιστώνεται την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα αλλά και γενικά τη δράση ενάντια σε «τρομοκρατικές ομάδες» όπως επιθυμεί να τις χαρακτηρίζει το κράτος.

χρυσοχοΐδης
Γιώργος Φλωρίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη σε σύσκεψη για την ασφάλεια στα γήπεδα | Eurokinissi

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA