Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης | POOL PHOTO / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Σε σκληρό παζάρι για το ύψος και την κατανομή των πόρων του αναθεωρημένου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 προοιωνίζεται το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, χωρίς ουδείς να αποκλείει το «αγκάθι» αυτό να απαιτήσει παράταση του προβλεπόμενου χρόνου ώστε οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβιβάσουν τις διαφωνίες τους και να καταλήξουν στην αναγκαία ομοφωνία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι λεγόμενοι «φειδωλοί» αντιστέκονται σθεναρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως αναμένεται να επιμείνει στη διαφωνία του για ξεχωριστή συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας χωρίς ταυτόχρονη συμφωνία για τα υπόλοιπα σκέλη του πακέτου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το οποίο δεν θα πρέπει να αγνοεί την ανάγκη ενισχυμένων πόρων για το μεταναστευτικό και δη τις χώρες πρώτης γραμμής αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων φυσικών καταστροφών. Ενώ στις προτεραιότητες της Αθήνας συγκαταλέγεται και η επαναφορά ευελιξιών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, ο Πρωθυπουργός θα δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει  ανακατανομές,  όχι όμως σε περιοχές προτεραιότητας όπως η CAP και τα Προγράμματα Συνοχής.                                       

Η Ελλάδα έχει στηρίξει εξ αρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Εξ ού και πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.

Αν και στο υπό συζήτηση κείμενο προβλέπεται λιγότερο νέο χρήμα από εκείνο που προτείνει η Ελλάδα και πιο κοντά στις θέσεις των «φειδωλών», η Αθήνα κρίνει ότι είναι συνολικά πιο ισορροπημένο και βελτιωμένο σε σχέση με τις τρεις βασικές ελληνικές προτεραιότητες.

Τα 2 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό

Αφενός γιατί αναφορικά με το μεταναστευτικό τα κονδύλια για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου διατηρούνται στα 2 δις ευρώ φρέσκου χρήματος όπως προέβλεπε και η αρχική πρόταση της Κομισιόν όπως αμετάβλητα μένουν και τα υπόλοιπα πεδία του συγκεκριμένου κεφαλαίου. Αυξημένη χρηματοδότηση προβλέπεται και για τη συνεργασία με τρίτες χώρες για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να λάβει η Τουρκία. Υπάρχει βεβαίως προβληματισμός στην ελληνική πλευρά για το γεγονός ότι το τελικό ποσό προς την Τουρκία για τους Σύριους πρόσφυγες μειώθηκε στα 2 δις ευρώ από τα 2,5 δις που είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά συνολικά η πρόταση για τη μετανάστευση όπως διαμορφώνεται κρίνεται ικανοποιητική.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης - φυσικές καταστροφές

Ως προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και έκτακτης βοήθειας για την αντιμετώπιση μείζονων καταστροφών και την ταχεία αντιμετώπιση αναγκών έκτακτης ανάγκης εντός της Ε.Ε ή σε τρίτες χώρες, που σήμερα δεν υπερβαίνει τα 1,2 δις ευρώ ετησίως, η πρόταση έχει διαμορφωθεί σε πόρους ύψους 1,5 δις ευρώ. Αν και οι MED 9 με την υποστήριξη και Βουλγαρίας – Ρουμανίας είχαν ζητήσει ενίσχυση του ειδικού αποθεματικού με νέο χρήμα 2,5 δις ευρώ για το διάστημα 2024-2027 υποστηρίζοντας την αρχική πρόταση της Κομισιόν - την ανάγκη υιοθέτηση της οποίας θα επαναλάβει και αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός - η αύξηση των κονδυλίων σε συνδυασμό με την κατανομή τους ικανοποιεί συνολικά την Αθήνα.

Σημαντικές ευελιξίες

Ειδικό βάρος για την Ελλάδα έχει και η συμφωνία επί της πρότασης για  δύο ειδών ευελιξίες για το τέλος της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η μία με την μορφή παράτασης υποβολής εγγράφων και αιτήσεων πληρωμών, ώστε να παράσχει στα κράτη μέλη χρόνο για την πλήρη υλοποίηση προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας, αποτρέποντας το ενδεχόμενο απώλειας πόρων στις περιπτώσεις δαπανών κρατικών ενισχύσεων. Η δεύτερη που προκαλεί όμως αντιδράσεις, με την 100% συγχρηματοδότηση στις αιτήσεις πληρωμής της τελευταίας λογιστικής χρήσης (1/7/2023 – 30/6/2024), που αυξάνει την ενωσιακή συνδρομή των προγραμμάτων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές η έγκριση αυτών των ευελιξιών μπορεί να έχει για την Ελλάδα όφελος 50-100 εκατομμύρια ευρώ και 320-350 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, όλα τελούν υπό διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Εξ ού και μπορεί η Σύνοδος να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαραίνει η απειλή του βέτο από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην εκταμίευση των επιπλέον 50 δις για την Ουκρανία και την ενταξιακή πορεία της, το οποίο επιδιώχθηκε να ξεπεραστεί μέσω της αποδέσμευσης των κονδυλίων ύψους 10,2 δις για τη συνοχή που είχε παγώσει η Κομισιόν για την Ουγγαρία λόγω των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Έτοιμη για μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας η Ελλάδα λόγω Μπελέρη

Ένα άλλο μπρα ντε φερ πάντως ξεκίνησε ήδη στη χθεσινή Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα με «μπροστάρη» τη Γερμανία και τον Όλαφ Σολτς αλλά και την Ισπανία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο, δέχτηκε πιέσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Κι αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει τόσο στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ευρωπαίους εταίρους του ότι η Αθήνα – παρά την κίνηση καλής θέλησης να συναινέσει στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων – είναι έτοιμη να θέσει βέτο στην επόμενη φάση της διαδικασίας για τη διεύρυνση (αρχές Ιανουαρίου) εάν μέχρι τότε η Αλβανία δεν επιτρέψει στον νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη να αναλάβει καθήκοντα και δεν σεβαστεί το  δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να θέτει βέτο σε κάθε επόμενη φάση, μέχρι και τις 37 φορές που έχει δικαίωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε  χθες  την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης  καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου «που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας». Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον»  υπό τη γνωστή βεβαίως αιρεσιμότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA