Μενού
mitsotakis-skai
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ
  • Α-
  • Α+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Χαρακτήρισε την συνάντηση ως «ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια» και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά συνολικά τις σχέσεις της με ΕΕ ΝΑΤ) και ΗΠΑ. Δεν ήταν προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε συνεχές καθεστώς έντασης. Καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και σαν φίλοι και όχι «στα κόκκινα». Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική από την Τουρκία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Πρόβλημα με την Τουρκία είναι και η διαχείριση του μεταναστευτικού ενώ μπορούμε να διερευνήσουμε και οικονομικά ζητήματα με θετική ατζέντα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το ζήτημα της Χάγης

Αναφερόμενος στο ζήτημα προσφυγής στη Χάγη, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΣΚΑΪ:

«Στόχος να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς, εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, το οποίο δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, είναι ένα σημαντικό κεκτημένο. Υπάρχει δηλαδή μία μεγάλη τολμηρή ατζέντα να διερευνήσουμε αλλά αν δεν το καταφέρουμε και η διατήρηση καλού κλίματος είναι κατάκτηση

Δεν είναι απλή υπόθεση ούτε μπορεί να γίνει από μία στιγμή στην άλλη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

mistotakis-kosioni-tsimas
Κυριάκος Μητσοτάκης, Σία Κοσιώνη, Παύλος Τσίμας | Eurokinissi

Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, ένα κλίμα χωρίς αχρείαστες εντάσεις, παραβιάσεις και να οικοδομήσουμε στη θετική ατζέντα. Κι αυτό από μόνο του είναι σημαντικό κεκτημένο. Υπάρχει δηλαδή μία μεγάλη τολμηρή ατζέντα να διερευνήσουμε αλλά αν δεν το καταφέρουμε και η διατήρηση καλού κλίματος είναι κατάκτηση», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι πρόωρη ακόμα η συζήτηση για προσφυγή στην Χάγη. Οι διερευνητικές είναι μία επιλογή. Θέλουμε μία σχέση εμπιστοσύνης που δεν χτίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και ανοικτούς διαύλους.. Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».

Σε ερώτηση για το αν εμπιστεύεται τον Τούρκο πρόεδρο αυτή τη φορά και μετά από την πέμπτη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ο Ερντογάν έρχεται απελευθερωμένος μετά από την εκλογική του νίκη. Εισέπραξα μία διαφορετική ατμόσφαιρα από τις προηγούμενες συναντήσεις. Αλλά αυτόΑυτό πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Να χτίζουμε μία οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στόχος είναι να μπορούμε να συζητούμε και να χτίζουμε μια αμφίδρομη σχέση όπου ο ένας θα ανταποκρίνεται σε θετικές κινήσεις του άλλου. Σε αυτόν τον τομέα και οι δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες έχουν επιδείξει καλή διαγωγή, φαίνεται να μπορούμε να τα τηρούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει».

«Φτάσαμε σε επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας»

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως πως αν η ερώτηση είναι αν είναι προς όφελος για την Ελλάδα να επιλυθεί τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο – αυτό που προσπαθούμε δεκαετίες - αυτή τη μεγάλη διαφορά με Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις για όρους διαπραγμάτευσης.

Αλλά το ερώτημα είναι θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μια ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το καλοκαίρι του 2020 που φτάσαμε σε επίπεδο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας.

mitsotakis-ston-skai
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Και μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε τώρα τουλάχιστον αυτή τη μεγάλη μας διαφορά, αλλά κι αυτό να συμβεί έχουμε περάσει από περιόδους πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία με ανοιχτό το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ για πολλά χρόνια. Αλλά θέλω να βάζω τον πήχη των φιλοδοξιών πιο ψηλά

Μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η θέση του Κονγκρέσου πιστεύω ότι ισχύει»

«Η θέση του Κονγκρέσου ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός εναντίον χώρας - συμμάχου των ΗΠΑ και εναντίον άλλου κράτου μέλους του ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι ισχύει. Υπάρχουν και διμερείς συζητήσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, έχουμε υπογράψει μία πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία.

Η Ελλάδα προχωρά σε εκσυγχρονισμό των F-16, θα φτάσει τα 24 Rafale, θα παραλάβει τα πρώτα F-35 και τρέχει ναυπηγικό πρόγραμμα για τις φρεγάτες της.

Αναφορικά με το αν θα θέσει η Ελλάδα όρους για ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «εκεί καθόμαστε στο τραπέζι και θέλω να θυμίσω ότι έχουμε αποφάσεις ευρωπαϊκών Συμβουλίων που δείχνουν δύο δρόμους σε Τουρκία, την προσέγγιση με ΕΕ και τις συνέπειες του άλλου δρόμου. Είμαστε εκεί στο τραπέζι άρα το πλαίσιο και μαζί με την Κύπρο η υποχρέωση της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων όχι με αφετηρία τη λύση δύο κρατών που οδηγεί μαθηματικά σε αδιέξοδο».

«Καμήλες λόγω ζέστης για έφιππη αστυνομία»

Για το ζήτημα που προέκυψε με την έφιππη αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε με χιούμορ:

«Για την έφιππη αστυνομία, σκέφτηκα ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο. Δεν χρειαζόμαστε.. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Ήταν κάτι που υπήρχε εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου σαν σκέψη, έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν το χρειαζόμαστε».

«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται»

Μιλώντας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται. Ούτε αυτό είπε ο Υπουργός, γιατί άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτό που είπε. Ποιο είναι το ζήτημα το οποίο εμείς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πριν 4 χρόνια; Πρόβλημα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Η κατάσταση είναι αναντίρρητα καλύτερη. Το αντιμετωπίσαμε με πολλές τολμηρές κινήσεις βάζοντας την ίδια την Αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια όχι πανεπιστημιακή.

Είπαμε με πρυτάνεις ότι χρειάζονται συγκροτημένο σχέδιο ασφάλειας, - αν πρέπει να έχουμε τουρνικέ, κάρτες - και σε αυτό επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία μαζί με πρυτάνεις. Έχουν μια παρουσία γύρω από τα παν/μια αλλά εξαρχής λειτουργούσε επικουρικά. Και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη αραιά και πού – ευχόμαστε πολύ σπάνια - για την παρέμβαση της κανονικής αστυνομίας».

Σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά. 

«Δεν κάνουμε πίσω από την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα. Μας ασκείται κριτική και δεν μας αναγνωρίζεται ότι όταν χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει εκ των πράγματων περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει. Πχ αργά το βράδυ θες να φύγεις από πανεπιστημιούπολη και θες κάποιον να σε συνοδέψει. Έτσι λειτουργεί και στο εξωτερικό. Είναι συμπληρωματικός. Θα ειδοποιήσει την αστυνομία ότι γίνεται πχ εμπόριο ή κάποιο βαρύ έγκλημα».

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε στις πόσες ευκαιρίες ένας «Υπουργός καίγεται», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «έχω εμπιστοσύνη στους Υπουργούς μου. Ο Νότης Μηταράκης έκανε εξαιρετική δουλειά στο προηγούμενο υπουργείο και θα κάνει και σε αυτό».

«Αναμενόμενη η παραίτηση Τσίπρα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, σε σχετική ερώτηση στο δελτίο του ΣΚΑΪ.

«Θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα, ήταν αναμενόμενη. Δεν νομίζω ότι είχε πολλές άλλες επιλογές και νομίζω ότι από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για μία ανασυγκρότηση. Αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την πετύχει, αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Από εκεί και πέρα, προφανώς εγώ προσωπικά δεν έχω καμία προτίμηση. Η προτίμησή μου δεν είναι σε πρόσωπα. Η προτίμησή μου είναι, θα έλεγα, στην άρθρωση ενός πιο τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και σε θέματα που έχουν να κάνουν γενικά με την πολιτική ευπρέπεια, με τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο ανταλλάσσουμε επιχειρήματα και κάνουμε την πολιτική αντιπαράθεση», είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα σε ερώτηση αν τα πρώτα δείγματα γραφής στη Βουλή και η εικόνα ήταν «ξενέρωτη», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν πειράζει. Ίσως, ξέρετε, μερικές φορές η κανονικότητα είναι ευκαιρία για τη χώρα. Για κάποιους άλλους μπορεί να μην είναι ποτέ ευκαιρία. Αλλά μερικές φορές το να είναι τα πράγματα και λίγο  «βαρετά» είναι μάλλον ένδειξη προόδου και όχι οπισθοδρόμησης.»

Ακρίβεια και μηχανισμοί ελέγχου

Σε ερωτήσεις για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τις αυξήσεις των τιμών με αφορμή και τα ακτοπλοϊκά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εμείς είμαστε από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα στον πληθωρισμό. Όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος. Και υπάρχει πράγματι μία λογική υποψία ότι πια δεν είναι αποτέλεσμα αυξήσεων στους συντελεστές παραγωγής, οι οποίοι μειώνονται, ας πούμε το κόστος ενέργειας έχει μειωθεί, αλλά αποκτά χαρακτηριστικά τα οποία τελικά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Αυτό το οποίο κάποιοι αποκάλεσαν «πληθωρισμό απληστίας»

Αναφορικά με την υποχρέωση του κράτους να παρέμβει, τόνισε:

«Πρώτον, με την ακτοπλοΐα. Έγινε μία συζήτηση με δική μου καθοδήγηση και πιστεύω ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και από σήμερα, θα δούμε κάποιες πρώτες πολύ ενθαρρυντικές κινήσεις - δεν ξέρω αν θα είναι αρκετές - από τις εταιρείες, ώστε ένα κομμάτι αυτού του περιθωρίου κέρδους το οποίο αποκόμισαν από το γεγονός ότι το κόστος των καυσίμων έπεσε πολύ, να το επιστρέψουμε, ενδεχομένως πιο στοχευμένα, σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη».

Ερωτηθείς αν θα το δούμε και στο σούπερ μάρκετ αυτό, ο πρωθυπουργός απάντησε:

« Θα έρθω και στα σούπερ μάρκετ. Από εκεί και πέρα, ζητήματα ελέγχου, ζητήματα διαφάνειας, ζητήματα προσφορών, ζητήματα εκπτώσεων. Ξέρετε, είναι ωραίο να λες ότι κάνω έκπτωση 50% σε ένα προϊόν το οποίο έκανε πριν από μία εβδομάδα 100 ευρώ, το πήγα στα 200 ευρώ και μετά έκανα έκπτωση 50% για να γυρίσει στα 100 ευρώ. Λοιπόν, νομίζω ότι έχουμε πια έναν ενιαίο μηχανισμό ο οποίος κάνει ελέγχους. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχετε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον τομέα αυτό.

«Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές»

Ο πρωθυπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι «στο ζήτημα των τροφίμων ένας τρόπος είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Γιατί δούλεψε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και αντιγράφεται αυτή τη στιγμή και το «Καλάθι» και το «Market Pass», με έναν χρόνο καθυστέρηση, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί ακριβώς έδωσε μεγαλύτερη διαφάνεια και προήγαγε τον ανταγωνισμό. Όταν λες ότι αυτό το προϊόν κάνει τόσο και την επόμενη εβδομάδα θα κάνει τόσο…» και κατέληξε λέγοντας:

«Τελικά, σίγουρα εκεί που έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό με διαφάνεια των τιμών, αυτό σε κάποια στιγμή θα διορθωθεί. Νομίζω ότι κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι «δεν βαριέσαι θα πάμε να κερδίσουμε ένα, δύο, τρεις μήνες ακόμα ό,τι μπορούμε». Όχι, να ξέρουν ότι, πια, ας πούμε και για την ακτοπλοΐα μπορεί να πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο όπως είναι το παρατηρητήριο των τιμών, να έχουμε το παρατηρητήριο και για την ακτοπλοΐα. Ωστε να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και ότι κάποιος προσέχει, εν πάση περιπτώσει, τις τιμές.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA