Μενού
Ο Νίκος Δένδιας
Ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μίλησε σήμερα (22/5) στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία η οποία καθιστά «υπαρξιακή απειλή».

«Όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» είπε ο Νίκος Δένδιας αρχικά.

Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι για αυτό, παρότι καλωσορίζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο, τους χαμηλούς τόνους και το καλύτερο κλίμα, που υπάρχει με τη γειτονική Τουρκία, το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Νίκος Δένδιας: Τι είπε για τα εξοπλιστικά

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στο χώρο της Άμυνας (Ατζέντα 2030) στο οποίο, περιλαμβάνονται, εκτός από τα εξοπλιστικά και το θέμα της θητείας, για το οποίο προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή στην αρχή του φθινοπώρου.

Ειδικότερα για τα εξοπλιστικά, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα φέρει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, το ζήτημα των φρεγατών Constellation, τη λύση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό της επόμενης γενιάς.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Δένδιας είπε ότι θα φέρει το πρόγραμμα των F-35, επίσης μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, επί τη βάσει των τριών τύπων, 4,5 και 5ης γενιάς αεροσκαφών, (στα οποία περιλαμβάνονται) 200 σύγχρονα αεροσκάφη F-16 Viper, Rafal και F-35.

 «Αυτός είναι ο σχεδιασμός της ατζέντας 2030» είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι -καθώς γίνεται η συζήτηση στο Γενικό Επιτελείο- «θα σας το πω και στην επιτροπή εξοπλιστικών, δεν είμαστε όμως ώριμοι για να το φέρουμε, και το ζήτημα της νέας γενιάς υποβρυχίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε ότι το ζήτημα των τουρκικών επιλογών απασχολεί τον ελληνικό Τύπο: «Η Τουρκία, πράγματι, έχει μπει σε ένα μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων και αποκτήσεως υλικού» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα διεκδίκησε πάντοτε την υπεροχή στη θάλασσα [..] από γεννήσεως του ελληνικού κράτους, υπό οποιαδήποτε μορφή ακόμα και των κρατών-πόλεων της αρχαιότητας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA