Μενού
nea-dimokratia
Βουλευτές ΝΔ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την επιχείρηση πειθούς των διαφωνούντων και κυρίως όσων αμφιταλαντεύονται εντείνει σήμερα η κυβερνητική ομάδα «κρούσης» της ΝΔ, που επιχειρεί μέσω εξαντλητικού διαλόγου και παράθεσης επιχειρημάτων να μεταπείσει τους σκεπτικιστές έναντι του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ώστε στην ψηφοφορία που θα γίνει περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Βουλή οι απώλειες της γαλάζιας παράταξης να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

Στις 18.30 σήμερα το κατώφλι του στρατηγείου της ΝΔ στην Πειραιώς θα περάσει το πρώτο γκρουπ των βουλευτών του κόμματος, για να ενημερωθούν από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ο οποίος και θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στο πλευρό του θα βρίσκονται επίσης οι αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η Γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.

Στόχος δεν είναι άλλος από έναν ενδελεχή διάλογο επί του περιεχομένου των νομοθετικών ρυθμίσεων, της στόχευσής τους και των υπαρκτών προβλημάτων που επιδιώκουν να επιλύσουν, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το πλαίσιο, έχει επιχειρηματολογήσει με νηφαλιότητα για την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων, έχει παραθέσει απτά παραδείγματα και έχει χαράξει την κόκκινη γραμμή της απαγόρευσης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συμπεριλαμβανομένης της παρένθετης μητρότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Και χθες υπεραμύνθηκε των επικείμενων ρυθμίσεων μιλώντας για «ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να αναγνωριστεί νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσεγγίσει το θέμα «από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».

Σε αυτό το μετριοπαθές και ήπιο κλίμα και με ανάλογη επιχειρηματολογία αναμένεται να κινηθεί και η στάση των κυβερνητικών στελεχών στη σημερινή συζήτηση στην Πειραιώς, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά ότι για ορισμένους πολύ δύσκολα θα λειανθούν οι γωνίες, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας τους και είναι ταυτοτικό. Εξ ού και η αποστολή των κυβερνητικών στελεχών εκτιμάται δύσκολη.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιοι βουλευτές θα επιλέξουν να μην παρευρεθούν και ποιοι θα διατυπώσουν τη διαφωνία τους κατά τη διάρκεια της κομματικής συνεδρίασης, ενώ η έμφαση θα δοθεί σε όσους αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην αποχή και την υπερψήφιση.

Ήδη περίπου 20 βουλευτές έχουν διατυπώσει δημόσια ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσουν και δεν θα κάνουν χρήση της διεξόδου της αποχής, ενώ αρκετοί τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν το τελικό κείμενο. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού πάντως εκτιμάται ότι μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις κάποιων και εντέλει κατά την ψηφοφορία το νομοσχέδιο να λάβει περί τα 120 «ναι» από τη ΝΔ.

Οι βουλευτές που θα παραβρεθούν στο «μασάζ»

Στο σημερινό πρώτο γκρουπ των βουλευτών της ΝΔ με επώνυμο από το Α έως το Κ, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 οι οποίοι επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι: Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Καραμανλή και Θεόδωρος Καράογλου. Από τη σημερινή ομάδα που έχει προσκληθεί στην Πειραιώς επιφυλάξεις διατηρούν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρήστος Κέλλας, Θανάσης Δαβάκης, Μάνος Κόνσολας, Θανάσης Καββαδάς, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Βλάσσης και Κώστας Κατσαφάδος. Ενώ εξαιρετικά επιφυλακτικός παραμένει και ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρά τις πιθανές επιπτώσεις για τα μέλη της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο παραμένει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ακόμα και αν αυτό σηματοδότησει την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα. «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής. Προς ώρας πάντως ακόμα τίποτα δεν είναι δεδομένο ως προς το τι θα πράξει ο Πρωθυπουργός με Υπουργούς και Υφυπουργούς που θα καταψηφίσουν.

Το «προσέρχονται με την ιδιότητα του βουλευτή» στην ψηφοφορία αλλά «ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν επαυξημένη ευθύνη» συνιστά μια δημιουργική ασάφεια για την επόμενη μέρα. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δείξει αυτομάτως την έξοδο σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αφήνοντας άπαντες να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά στο επόμενο ανασχηματισμό είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν εκτός.

Το δικό της ειδικό βάρος έχει και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που επηρεάζει μία μερίδα βουλευτών οι οποίοι είναι τακτικοί συνομιλητές του. Ο ίδιος όχι μόνο έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά του νομοσχεδίου, αλλά σχολίασε και δηκτικά την επιλογή της αποχής που υπέδειξε ως «αξιοπρεπή στάση» για τους γαλάζιους βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και ορισμένες πηγές υπενθυμίζουν ότι στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους 27 βουλευτές που απείχαν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA