Μενού
mitsotakis_monti
Μητσοτάκης και Μόντι στο Μέγαρο Μαξίμου | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως στρατηγικής, γεωπολιτικής και εμπορικής πύλης της Ασίας προς την Ευρώπη στοχεύει ο Πρωθυπουργός με τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, η οποία ξεκινά σήμερα με το τετ α τετ του στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, ενώ θα συναντηθεί και με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας.  Η κυβέρνηση της Ινδίας άλλωστε αναζητά ήδη διαδρομές που θα μπορούν να συνδέουν τις μεγάλες αγορές Ινδίας-Ειρηνικού και Ευρώπης.

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκαταλέγεται επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Ινδία είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη την τελευταία διετία. Ελλάδα και Ινδία εξάλλου συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού. Υπάρχει όμως ακόμα περιθώριο για ευρύτατο πεδίο συνεργειών. 

Κατά την επίσκεψή του, που ακολουθεί εκείνη του κ. Μόντι τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός θα είναι επίσης επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για τη γεωπολιτική και την οικονομία. Μία ένδειξη - όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές - της σημασίας που αποδίδεται από την ινδική πλευρά στην επίσκεψή του.

Στόχος είναι ακόμη η εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας. Άλλωστε με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές τον περασμένο Αύγουστο οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Επενδυτικό άρωμα

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού έχει και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο θα αναχωρήσει για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ είναι προγραμματισμένο να απευθύνει χαιρετισμό στο

Ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Στο πλαίσιο μάλιστα της αναζήτησης επωφελών συμφωνιών και αμοιβαίων επενδυτικών ευκαιριών, στην Ινδία ταξιδεύει και ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Το φάσμα και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών είναι ευρύτατες. Τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του τουρισμού. Όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων και της ναυτιλίας.

Τα πρώτα ανοίγματα στο το οικονομικό/ επιχειρηματικό σκέλος είχαν γίνει τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία για επαφές μεταξύ ινδικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να οικοδομηθούν σχέσεις και να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Το «στοίχημα» τουρισμός

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει κυρίως ο τουρισμός όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και σημαντικές ευκαιρίες, καθώς η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος. Στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων αν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ το 2024 θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης περί του 6,3%.

Ο διάδρομος IMEC και η Μέση Ανατολή

Τα μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας επιβεβαιώθηκαν και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του στο Νέο Δελχί, όπου επί τάπητος τέθηκε η ανάγκη διερεύνησης εναλλακτικών διαδρομών για την ενέργεια και το εμπόριο, όπως είναι ο διάδρομος India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) που προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής, προωθώντας παράλληλα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην πολυτάραχη περιοχή. Η Ελλάδα, δε, έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική.

Στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνεται και το υπό διαμόρφωση  Σύμφωνο Μετανάστευσης και Κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA