Μενού
mitsotakis solts.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η οικονομία και το μεταναστευτικό καθώς και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αναμένεται να βρεθούν σε πρώτο «πλάνο» στο σημερινό τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. Η οικονομία με φόντο τις διαπραγματεύσεις των 27 της Ε.Ε. για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και υπό το πρίσμα της ισχυροποιημένης θέσης της Ελλάδας η οποία αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα επιτυχημένο μοντέλο δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση.  Και το μεταναστευτικό σε μία στιγμή που η Γερμανία μοιάζει «μαγνήτης» για τους μετανάστες και οι ροές δοκιμάζουν τον τρικομματικό συνασπισμό, συνεπώς το Βερολίνο μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως «φύλακα» των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και άρα να συνδράμει πιθανόν στις διεκδικήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση στο αναθεωρημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Δημοσιονομική πειθαρχία αλλά ευελιξία και όχι υπερφορολόγηση

Με την επίγνωση ότι η Αθήνα συνιστά πια για το Βερολίνο έναν ισχυρό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η γνώμη της ακούγεται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε χθες βράδυ τη βασική φιλοσοφία της οικονομικής του πολιτικής και της ισορροπίας την οποία θεωρεί ότι πρέπει να διασφαλίσει η Ευρώπη. Αυτή εδράζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά με μεγαλύτερη όπως τόνισε ευελιξία και με έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές και τη φοροδιαφυγή, η καταπολέμηση της οποίας μπορεί να οδηγήσει στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων.

Εν μέσω, δε, των διαβουλεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και από γερμανικό έδαφος ο Πρωθυπουργός τόνισε με νόημα ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος όπως συνέβη με την Ελλάδα τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία πιέστηκε για «δρακόντεια μέτρα» λιτότητας που εντέλει εγκλώβισαν τη χώρα σε συνθήκες ύφεσης. Πρωτογενή πλεονάσματα αλλά μέσα από πολιτική φιλική στην ανάπτυξη κι όχι με υπερφορολόγηση των Ελλήνων, ήταν το μήνυμά του. Είχε ενδιαφέρον μάλιστα ότι αυτές οι αναφορές έγιναν ενώπιον του Προέδρου του CDU και διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε υποστηρίξει το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit και παραδέχτηκε πως αποδείχτηκε ότι αν αυτό συνέβαινε «θα ήταν μια κακή απόφαση».

Περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό

Στο πεδίο του μεταναστευτικού και με το Βερολίνο να έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της επιπλέον στήριξης της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και από τη γερμανική πρωτεύουσα το ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας. Ότι δε θα δεχτεί μόνο αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατά 50 δις ευρώ για την Ουκρανία, χωρίς να προβλέπεται παράλληλα και ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής καθώς και για τις φυσικές καταστροφές. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο λειτουργική πολιτική επιστροφών και καλύτερη συνεργασία της Ε.Ε με τρίτες χώρες. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, ο οποίος από την πλευρά του προσδοκά στην αναβίωση του συμφώνου Τουρκίας – Ε.Ε για τη μετανάστευση.

Προσπάθειες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας  

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών θα βρεθούν και οι προοπτικές ενδυνάμωσης της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου έχει μιλήσει εδώ και μήνες για μια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου και η σημερινή του συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς θ’ αποτελέσει ευκαιρία καλύτερης διερεύνησης  των προθέσεων για την έγκριση του εν λόγω σχεδίου. Επί τάπητος θα μπουν και οι δυνατότητες μεγαλύτερης διασυνδεσιμότητας για φθηνή πράσινη ενέργεια μεταξύ Βορρά και Νότου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανησυχία για τη Μέση Ανατολή

Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς φυσικά θα συζητήσουν και για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας της Ε.Ε για μία ανθρωπιστική κρίση και για τα περιθώρια που θα υπάρχουν την επόμενη μέρα για μία πολιτική λύση δύο κρατών με στόχο τη διαρκή ειρήνη, καθώς και για τις προσπάθειες δημιουργίας θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στις οποίες η Ελλάδα πρωταγωνιστεί μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία. Ο Γερμανός Καγκελάριος πάντως έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

«Ήρεμα νερά» στο Αιγαίο

Με φόντο την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο των δύο ηγετών θα βρεθεί και η Τουρκία, στην οποία επιδιώκουν να στείλουν ένα διττό κοινό μήνυμα ενόψει και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή και της συνάντησής του με τον Όλαφ Σολτς. Αφενός – με αφορμή τη στήριξή του στη Χαμάς - να μη ρίχνει λάδι τη φωτιά που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, αφετέρου να διατηρήσει τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» καθώς η Ανατολική Μεσόγειος δεν αντέχει άλλες κρίσεις. Ο Πρωθυπουργός πάντως άδραξε την ευκαιρία της χθεσινής συζήτησης στο ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ για να επισημάνει εκ νέου ότι οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις Αθήνας και Άγκυρας για την πολεμική σύρραξη Ισραήλ και Χαμάς δεν πρέπει να διαταράξουν το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA