Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου το δικαίωμα επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα πάρει σάρκα και οστά με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Τουλάχιστον αυτός είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Αν και για την έγκρισή του αρκεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων (όχι κάτω των 120) η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να εκπέμψουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου ήταν διακηρυγμένη με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ήδη από το 2019 όταν και έγινε η άρση των πρώτων εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Η ανάγκη συμβιβασμού των διαφωνιών των κομμάτων όμως ώστε να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για τις εθνικές εκλογές, δεν επέτρεψε πιο νωρίς την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Πότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις και πότε ελήφθη η απόφαση Μητσοτάκη

Τώρα κρίθηκε ότι είχε φτάσει η στιγμή μετά τα νομικά εμπόδια θα υπερκεραστούν και τα πρακτικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ρύθμιση «έτρεχε» κάτω από τα ραντάρ και υπό απόλυτη μυστικότητα εδώ και περίπου 1 μήνα. Το «καμπανάκι» για να πέσει πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου ήταν το ιστορικό υψηλό της αποχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και ο κίνδυνος τα ποσοστά της αποχής να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στις ευρωεκλογές οι οποίες δε θα διεξαχθούν αυτή τη φορά μαζί τις εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες που παραδοσιακά κινητοποιούν λίγο περισσότερο τους ψηφοφόρους βάσει τοπικών κριτηρίων. Η συζήτηση λοιπόν άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τα πιθανά σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να λειτουργούν ως κίνητρο αύξησης της συμμετοχής στις εκλογές.

Η εντολή του Πρωθυπουργού στον έμπειρο «εκλογολόγο» της κυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο και την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να εκπονήσουν το σχέδιο για την υλοποίηση της επιστολικής ψήφου δόθηκε σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες σε μία κλειστή σύσκεψη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, αν και κυρίως «μενού» ήταν η κατάτμηση ή μη των περιφερειών για τις επικείμενες ευρωεκλογές  η οποία και απορρίφθηκε διατηρώντας ακέραιη την παράδοση του ενιαίου ψηφοδελτίου σε όλη την επικράτεια, η επιστολική ψήφος πήρε όπως σχολιάζεται «ξανά κεφάλι».

Ο πλήρης φάκελος παραδόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη περίπου πριν από μία εβδομάδα. Κι αφού διαπίστωσε ότι η διαδικασία είναι απολύτως υλοποιήσιμη, με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και καινοτομίες, οριστικοποίησε την απόφασή του και έδωσε το πράσινο φως για τις τελικές πινελιές, οργανώνοντας με «σιγή ασυρμάτου» τη χθεσινή έκπληξη της ανακοίνωσης στο Υπουργικό Συμβούλιο, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, πλην του διδύμου Κεραμέως – Λιβάνιου που είχαν επεξεργαστεί το νομοσχέδιο και των έμπιστων Υπουργών Επικρατείας που αποτελούσαν τη μικρή κλειστή ομάδα που γνώριζε.

Οι στόχοι και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Η θέσπιση της επιστολικής ψήφου υπηρετεί ταυτόχρονα 4 στόχους του Πρωθυπουργού. Πρώτον, να αποδείξει εμπράκτως πως όταν υπερασπίζεται μία μεταρρύθμιση με θέρμη θα αναζητήσει κάθε τρόπο για να την κάνει πράξη. Δεύτερον να εκπέμψει προς τους Έλληνες του εξωτερικού το μήνυμα ότι τιμά τις υποσχέσεις του. Τρίτον, να εμβαθύνει περαιτέρω τη Δημοκρατία. Και τέταρτον να αντικατοπτριστεί σε μία ακόμα ρύθμιση η δέσμευσή του για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό παντού και τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία. Η απόφασή του, δε, εκπέμπει και ένα ηχηρό μήνυμα όπως το μετέδωσε ο ίδιος χθες. «Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή», είπε, περιγράφοντας με μία φράση το όραμά του για τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το «μπρα ντε φερ» για τις εθνικές εκλογές

Αυτή η «ιστορική τομή», όμως, όπως τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί όπως τόνισε ο ίδιος και το πρώτο βήμα για την ισχύ της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Τουτέστιν; Με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξει αναπόφευκτα και η πρώτη συζήτηση για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ένα πολιτικό μπρα ντε φερ, στο όποιο κάθε κόμμα θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση και να επιχειρηματολογήσει για την πιθανή άρνησή του σε μία ρύθμιση που αναμφισβήτητα διευκολύνει όχι μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδος που αδυνατούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία.

Ασθενείς, άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, εποχικά εργαζόμενοι, μαθητές που στις 9 Ιουνίου θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, φοιτητές που θα έχουν εξεταστική, ακόμα και γιατροί και νοσηλευτές σε εφημερία, ανήκουν στις κοινωνικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο έχοντας λάβει πριν τις ευρωεκλογές ταχυδρομικά στο σπίτι τους τον ειδικό φάκελο, ώστε απλώς να επιλέξουν το κόμμα και τους υποψήφιους της προτίμησής τους και να τον αποστείλουν μέσω ΕΛΤΑ ή ταχυμεταφορικής χωρίς κόπο και απώλεια χρόνου.  

Οι εγγυήσεις ασφαλείας 

Ήδη πάντως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται θετικά διακείμενοι, υπό τον όρο ότι της ύπαρξης αυστηρών δικλείδων ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψήφου και της ανόθευτης διαδικασίας. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι έχουν προβλεφθεί σε όλα τα στάδια όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις κατά τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΑΣΕ. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας θα αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA