Μενού
vouli
Η Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για «ιστορική μέρα» καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση για να περάσει το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Σε παρέμβασή της η κ. Κεραμέως ανέφερε συγκεκριμένα πως από τη «θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου».

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι’ αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία» ανέφερε.

Ψήφος αποδήμων: Υπέρ του νομοσχεδίου

Υπέρ επί της Αρχής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών τάχθηκαν οι ειδικοί αγορητές των «Σπαρτιατών», της «Νίκης» και της Πλεύσης Ελευθερίας στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Επιφύλαξη, με αρνητικό πρόσημο, εξέφρασε η Ελληνική Λύση.

Ειδικότερα, ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, ανέφερε πως «το νομοσχέδιο μπορεί να έχει ελλείψεις αλλά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αποκαθίστανται αδικίες και αίρονται πολλοί περιορισμοί που υπήρχαν, για αυτό και θα το υπερψηφίσουμε, γιατί το θέμα είναι εθνικό και όχι κομματικό».

Ο βουλευτής υποστήριξε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου «δεν θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα τυχοδιωκτισμού και ωφελιμισμού, αλλά να γίνει με έναν ουσιαστικό ενδιαφέρον».

Η ψήφος των αποδήμων, τόνισε, «δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα πεδίο στείρων κομματικών αντιπαραθέσεων και να μην χρεωθούν οι Έλληνες του εξωτερικού τις ιδεολογικές μας αντιπαραθέσεις, γιατί το θέμα είναι εθνικό και υπερβαίνει τις κομματικές μας ταυτότητες».

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ήταν πιο πλήρες, όπως το να υπήρχε η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της επιστολικής ψήφου. 

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης, ανέφερε πως το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, δηλώνοντας όμως ότι «είμαστε αντίθετοι ακόμα και με το πώς τιτλοφορείται το νομοσχέδιο, γιατί είναι αδιανόητο να μιλάμε για Ελληνισμό και ομογένεια και αυτά να μην προσδιορίζονται» αλλά να χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά και μόνο.

Ο κ. Σαράκης ανέφερε ότι από την εμπειρία των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου απαιτείται χρόνος για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και μια ουσιαστική διαβούλευση στο τι είναι ορθό και δίκαιο.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, από εκείνους που έτυχε την ημέρα των εκλογών να είναι στο εξωτερικό, δεν μπορεί να είναι οι ίδιες. 

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Γιώργος Αποστολάκης τάχθηκε επί της Αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι το κόμμα του «από την ίδρυσή του έχει δηλώσει πως είναι στο πλευρό του απόδημου ελληνισμού, μιας Ελλάδας χωρίς σύνορα, μιας δεύτερης Ελλάδας, αλλά Ελλάδας».

Ο βουλευτής παρατήρησε πως «οι απόδημοι στην πλειοψηφία τους είναι συντηρητικοί» και αναρωτήθηκε «εάν κανείς φοβάται αυτόν τον ελληνισμό».

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στο Ν. 4648/2019 δεν επέτρεψαν παρά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου μόλις 18.000 ομογενείς, όταν οι απόδημοι υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια και συνεπώς είναι δικαιολογημένη η νομοθετική ρύθμιση στην οποία προχωρά η κυβέρνηση.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι το κόμμα του «προσεγγίζει το θέμα της ψήφου των αποδήμων ως θέμα δημοκρατικού δικαιώματος. Δεν μπορεί να υπάρχουν συμπολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν μπορούν να το ασκήσουν».

Τασσόμενος επί της Αρχής υπέρ του σχεδίου νόμου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα της προσπάθειας που πρέπει να κάνει η Πολιτεία μας για να προσεγγίσει και την γενιά που έφυγε από την χώρα μας την δεκαετία της κρίσης».

Ο εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, υπενθύμισε πως το κόμμα του έθεσε εμφατικά το ζήτημα αυτό της άρσης των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Βουλή.

Επισήμανε όμως ότι θα έπρεπε στο νομοσχέδιο να προβλέπονται μέτρα που θα διευκολύνουν πραγματικά τους απόδημους στο να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές, όπως περισσότερα εκλογικά τμήματα. Επίσης, να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως η κατάργηση της αναφοράς στο σχέδιο νόμου περί «ειδικών καταλόγων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA