Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άντονι Μπλίνκεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άντονι Μπλίνκεν | (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)
  • Α-
  • Α+

Τα χαμόγελα, η γλώσσα του σώματος, κάθε λέξη που ειπώθηκε και το εγκάρδιο κλίμα που καταγράφηκε ξεκάθαρα από τους τηλεοπτικούς φακούς και συνεχίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της οικίας Μητσοτάκη στα Χανιά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μία τόσο κρίσιμη διεθνή συγκυρία, αποτυπώνει με σαφήνεια ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους, αλλά και την εκτίμηση της διοίκησης Μπάιντεν στο ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας αλλά και προσωπικά στην ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσα, δε, συζητήθηκαν κατ’ ιδίαν αλλά και με το διευρυμένο σχήμα εργασίας προκάλεσαν πλατιά χαμόγελα στην κυβέρνηση, αφού όπως όλα δείχνουν «κλείδωσε» η δρομολόγηση εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την απόκτηση μίας συν μίας μοίρας μαχητικών F-35 (20 + 20) που έχει ζητήσει επισήμως η Ελλάδα, ώστε το 2028 να αφιχθούν τα πρώτα στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας όπου θα είναι η βάση τους.

«Κλείδωσε» η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα F-35

«Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν σε σχετική ερώτηση για τα F-35. Και στην επίσημη ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου άλλωστε υπογραμμιζόταν ότι «θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας».

Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας στο Ακρωτήρι Χανίων, είχε προϊδεάσει μιλώντας στον ΣΚΑΪ για «θετικές εξελίξεις». Και γνωρίζοντας ότι κατά τις συναντήσεις του Αμερικανού ομολόγου στην Τουρκία θα εκτυλιχθεί ένα «ανατολίτικο παζάρι» για τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, φρόντισε να αποσυνδέσει το ένα ζήτημα με το άλλο. «Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των F-35 θα λήξει. Είναι θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας και νομίζω ότι τα διπλωματικά οφέλη δεν θα περιοριστούν μόνο στα F-35 αλλά θα είναι πολλαπλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Δεν πέρασε, δε, διόλου απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι «Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή».

Στενότερη συνεργασία για τη Μέση Ανατολή

Στο επίκεντρο της συνάντησης βεβαίως βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Άντονι Μπλίνκεν να εξάρει επανειλημμένα στις δηλώσεις του - και προς τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το BBC - το ρόλο πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή σε μια στιγμή που για τις ΗΠΑ είναι μείζον να αποφευχθεί η εξάπλωση των εχθροπραξιών, με μεγαλύτερη ανησυχία αυτή της κλιμάκωσης στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας, επιμένοντας παράλληλα στην πολιτική λύση στη βάση των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως τη μοναδική οδό για τη βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

«Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά το διάλογο που είχε μπροστά στους δημοσιογράφους με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο BBC αποκάλυψε ότι συζητήθηκε επίσης η συμμετοχή της Ελλάδας (σ.σ. με μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού) στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις διαρκείς επιθέσεις των Χούθι, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας και φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ και επιβεβαιώνει το ρόλο που μπορεί να παίξει στην περιοχή η χώρα μας. 

Λόγω της στάσης αρχής που έχει τηρήσει η Ελλάδα στο Μεσανατολικό έχει καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής όλων των εμπλεκομένων αλλά και των περιφερειακών και διεθνών παικτών, ώστε να έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην περιοχή. Εξ ού και η ίδια συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις διπλωματικές της κινήσεις για να αποτραπεί ένα επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων με επέκταση της ανάφλεξης και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.  Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί τις επόμενες δύο εβδομάδες για συζητήσεις Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ θα έχει τετ α τετ και με τους ομολόγους του από Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Ανατολική Μεσόγειο – Ελληνοτουρκικά

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για την Ανατολική Μεσόγειο, με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξάλλου χαιρέτισε το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αποκορύφωμα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αναδεικνύοντας τον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA