Μενού
mitsotakis.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Με μία κρίσιμη και πλούσια ατζέντα προσέρχονται οι 27 ηγέτες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν αναφορικά με την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, τη στήριξη στην Ουκρανία, τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και την κατάσταση στο μεταναστευτικό και τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.

Τι προτείνει ο Πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική

Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα έχει βαρύνοντα λόγο καθώς αποτελεί ένα από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά αμυντικών δαπανών στη Συμμαχία. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη υπογραμμίσει την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της Ε.Ε. και για κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Έχοντας επισημάνει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε οφείλει να καταλήξει στον μηχανισμό για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών - μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες η πρόβλεψη της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών κατά τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η πρόβλεψη αυτή δεν αρκεί «ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα». Την ώρα μάλιστα που απαιτείται από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορα πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προκρίνει την ανάγκη μίας σοβαρής συζήτηση αναφορικά με το πώς θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτηθεί στην ουσία η ευρωπαϊκή άμυνα.

Στήριξη στην Ουκρανία

Στο κυρίως «μενού» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντάσσεται η συνέχιση στήριξης της Ουκρανίας με την ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών, καθώς και η αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων στη Ρωσία. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της συνέχισης στήριξης της Ουκρανίας. Μόλις χθες εξάλλου ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην 3η Σύνοδο για τη Δημοκρατία ανήγαγε σε κρίσιμη προτεραιότητα την «ενότητα ενάντια στην επιθετικότητα»  και τον πόλεμο στην Ουκρανία σε ανοιχτή πρόκληση για τη διεθνής σταθερότητα και το Διεθνές Δίκαιο, χαρακτηρίζοντας την ανάγκη για διεθνή συνεργασία πιο επιτακτική από ποτέ, ώστε να μην κερδίσουν όσοι επιθυμούν να επικρατήσουν ασπαζόμενοι τη βία και το χάος.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει επίσης τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών. Θα ενημερώσει φυσικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τη ρωσική επίθεση με πυραύλους κατά την παραμονή του στην Οδησσό, λίγες εκατοντάδες μόλις μέτρα από την ελληνική αποστολή, υπενθυμίζοντας πως «κανένας πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης».

Ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα

Στο επίκεντρο των 27 ηγετών της Ε.Ε θα βρεθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι κίνδυνοι μίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα και η ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την αποτροπή της περιφερειακής κλιμάκωσης ειδικά στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και θα υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα τονίσει ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας.

«Η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επείγουσα δράση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατιών να ανταποκριθούν σε αυτό το θεμελιώδες καθήκον. Η στοχοποίηση αμάχων και ο θάνατος παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις δεν είναι ποτέ αποδεκτά σε έναν κόσμο δημοκρατικών αξιών», επισήμανε χθες.

Αγρότες

Και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής επί τάπητος αναμένεται να τεθούν εκ νέου οι ανησυχίες και οι προκλήσεις των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός τάχθηκε από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της παύσης του καθεστώτος της αγρανάπαυσης και αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να μην υλοποιηθεί βιαίως διασφαλίζοντας και τις ανάγκες των αγροτών. Θα επαναλάβει, δε, την ανάγκη διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στον πρωτογενή τομέα.  

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ όπου θα συζητηθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA