Μενού
Στέφανος Κασσελάκης - ΣΥΡΙΖΑ
Στέφανος Κασσελάκης - ΣΥΡΙΖΑ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μέσα σε λίγη ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε τόσο με τον Ευκλειδη Τσακαλώτο όσο και με την Εφη Αχτσιογλου. Τα τελευταία 24ωρα η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου μύριζε μπαρούτι ωστόσο χθες ήταν μια μέρα που επιχειρήθηκε από όλους να θέσουν τα όρια τους αλλά και να βάλουν με ένα τρόπο νερό στο κρασί τους. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τον ρόλο - κλειδί για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχει να ζυγίσει τις διαγραφές που έχει προαναγγείλει αλλά και την ευθύνη της ενότητας του κόμματος. 

Γέφυρες προς Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου

Οι πληροφορίες θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει επικοινωνήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από όταν ήταν στην Αμερική. Όλες αυτές οι δηλώσεις στελεχών από την «ομπρέλα» περί νέου κόμματος και κινήσεων αποχώρησης από την Κουμουνδούρου  είχαν οδηγήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της τάσης και να κανονίσουν συνάντηση με την επιστροφή του. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν χθες το ραντεβού έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή του Ευκλείδη Τσακαλώτου εντούτοις είναι ένα νέο βήμα στη σχέση των δυο. Με την κ. Κασσελάκη να δείχνει στην πράξη ότι θέλει να παλέψει για την ενότητα, κάτι που του είχε ζητήσει και η Έφη Αχτσιόγλου. Το να πέσουν οι τόνοι είναι ο πρωταρχικός στόχος αν και ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε να μην προχωρήσουν οι διαγραφές, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει ότι με έναν τρόπο θα εμμείνει στη θέση του. 

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να αναφερθεί ονομαστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, από το βήμα του economist και στην πρώτη του ουσιαστική παρέμβαση, και στο «μαξιλάρι» των 37δισ. € που άφησε ο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά είπε: «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37δισ.€ στα ταμεία το 2019 και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα» και όλα αυτά ενώ στο πλευρό του είναι οι Παππάς, Πολάκης και Γιώργος Τσίπρας που έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς Τσακαλωτου και το «μαξιλάρι». 

Ωστόσο άνοιγμα και προς την Έφη Αχτσιόγλου θα μπορούσε να εκλήφθη  και το γεγονός πως αλλάζοντας επί της ουσίας τις αναφορές που είχε κάνει στο ΣΕΒ τώρα στο economist υποστήριξε ότι «σε αντίθεση με τη ΝΔ, εμείς θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη.  Θεωρούμε αναγκαία την αποκατάσταση και την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας με κανόνες και αυστηρό έλεγχο. Αυτό εξάλλου επιβάλλουν και οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά», και έχει τη σημασία του η αναφορά αυτή στις συλλογικές συμβάσεις που με πάθος η Έφη Αχτσιόγλου υπερασπίζεται πως όταν ήταν εκείνη υπουργός άρχισαν να υπάρχουν και παλι μετά τα χρόνια του μνημονίου.

Τέσσερις οι φάκελοι των διαγραφών

Παράλληλα όμως θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών. Το εάν θα προχωρήσουν και για όλους μένει να το δούμε στην πράξη. Πάντως θα συσταθούν τέσσερις τριμελής επιτροπές από την δεοντολογίας η οποία ήταν να συνεδριάσει χθες αλλά υπήρξε αναβολή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δήλωσε στο Εκτελεστικό Γραφείο πως «Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου» ωστόσο ρίχνει τους τόνους και στο τέλος θα δούμε εάν ξεχαστούν και ποιες διαγραφές. 

Διότι στο τραπέζι πέραν των αιτημάτων από την εσωκομματική αντιπολίτευση να μην προχωρήσει ο πρόεδρος τις «καρατομήσεις» έρχεται να προστεθεί και το νέο ρεύμα με την ονομασία «Δίκτυο Αριστερά» που συγκρότησε ο Διονύσης Τεμπονέρας μαζί με τη συντονίστρια του think tank που συνέστησε η Διάνα Βουτυράκου και είναι στενή συνεργάτης του κ. Κασσελάκη. Το νέο ρεύμα τάσσεται και αυτό κατά των διαγραφών και έχει την σημασία του. 

Νέα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη από χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ενα νέο όργανο όπου θα κατατείθενται οι διαφωνίες αντί του δημοσίου διαλόγου. Για να μπορέσει να προχωρήσει στις αλλαγές που θέλει ο κ. Κασσελάκης πρέπει να διασφαλίσει και την πλειοψηφία. Είδαμε από την προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία τους συσχετισμούς να είναι οριακοί, με την επίτευξη της πλειοψηφίας του νέου προέδρου να κρίνεται στο νήμα. Όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα Τσακαλώτου- Αχτσιόγλου για εκ νέου συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και η Κεντρική Επιτροπή είναι αυτή που θα δώσει δείγματα γραφής για τους συσχετισμούς και επομένως τη νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA