Μενού
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Πολιτική Γραμματεία
Παρουσία Στέφανου Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μαραθώνια η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση. Όπως είχε αποκαλύψει το Reader ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προχώρησε στην δημιουργία του άτυπου Πολιτικού Κέντρου.

Συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν ήδη δρομολογηθεί οι εξελίξεις για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, σημείωναν πως δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ύπαρξη αυτού του μη θεσμικού οργάνου καθώς η πολιτική Γραμματεία πλέον θα είναι ένα μικρότερο σχήμα και υπάρχει ήδη το Εκτελεστικό Γραφείο.

Έτσι και η χθεσινή συνεδρίαση επικύρωσε αυτές τις σκέψεις. Με αυτά τα δεδομένα η Πολιτική Γραμματεία θα λειτουργεί ως Πολιτικό Κέντρο που θα συνδιαμορφώνει την χάραξη της στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε σε αυτό το όργανο συμμετέχουν και οι παλιοί «προεδρικοί» όπως οι Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Διονύσης Τεμπονέρας.

Στελέχη δηλαδή από όλες τις τάσεις θα συνυπάρχουν και θα καθορίζουν την πολιτική στόχευση του κόμματος με τον Στέφανο Κασσελάκη να δείχνει στην πράξη ότι θέλει η επόμενη μέρα να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο με όλες τις φωνές, ακόμη και της κριτικής, στην ίδια πλευρά.

Παράλληλα οι οποίες αντικαταστάσεις στελεχών του κόμματος αλλά και η ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα πραγματοποιηθούν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο. 

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης

Μέσα σε αυτό το δύσκολο κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μια αποτίμηση μετά τις αποχωρήσεις των 11 βουλευτών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε προβληματισμένος και είπε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για εμένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας.

Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής από τη βάση να εκλέξει εμένα πρόεδρο. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας».

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλοντας να δείξει και την φυγή προς τα εμπρός και θεσμικά μέσα από τα όργανα σημείωσε πως «η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δυο εβδομάδες. Είναι ένα παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου.

Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχθεί το εγώ στο εμείς». 

Οι αποχωρήσεις στο επίκεντρο

Με την Κουμουνδούρου να έχει ρίξει τους τόνους, αναφορικά με το ζήτημα της παράδοσης των εδρών από τους 11 βουλευτές αλλά και τους ευρωβουλευτές, η Δώρα Αυγέρη έθεσε το ζήτημα λέγοντας «υπάρχουν και ιστορικά και πολιτικά παραδείγματα βουλευτών που φεύγοντας παρέδωσαν την έδρα τους. Ο καθείς και η καθεμία θα κριθούν από τον κόσμο και την ιστορία».

Οι Θεοχαρόπουλος και Ζαχαριάδης τάχθηκαν υπέρ των ήπιων τόνων, που τελικά επικράτησαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε εδώ γιατί επιδιώκουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Είναι λάθος οι αποχωρήσεις. Έγιναν όμως και λάθος χειρισμοί από την ηγετική ομάδα, ειδικά με το δημοψήφισμα και με την ομιλία και τους χειρισμούς στην Κ.Ε. Στόχος θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων, όχι η συρρίκνωση. Είναι λάθος οι αποχωρήσεις άρα διαφωνώ με τα αποστάτες, αποστασία και όσα παρόμοια λέγονται».

Ενώ ο Κωστας Ζαχαριάδης αφήνοντας αιχμές είπε «η αποχώρηση των συντρόφων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Έγιναν λάθη, τεράστια λάθη. «Κέρδισαν» οι ακραίοι. Δημιουργήθηκαν διαδικαστικά αδιέξοδα, συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας».

Αίσθηση προκάλεσαν και τα όσα φέρεται να είπε ο Σωκράτης Φάμελλος που εστίασε στην πολιτική ουσία που χρειάζεται σημειώνοντας πως δεν φταίνε μόνο όσοι αποχώρησαν.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σήκωσε τους τόνους λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενεργοποιηθεί και συγκεκριμένα είπε «έχουν περάσει 2 μήνες σύντροφε πρόεδρε αλλά το κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μια πρόταση νόμου», ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι επισκέψεις σε φορείς είναι χρήσιμες και αναγκαίες αλλά οι φορείς περιμένουν εναλλακτικές προτάσεις», ενώ άσκησε κριτική και στον Στέφανο Κασσελάκη υπογραμμίζοντας «δεν είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με το κεφάλαιο, δεν είμαστε με τους "νοικοκυραίους"».

Οι κινήσεις Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου

Μέσα στο Σαββατοκύριακο φαίνεται πως θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τον νέο πολιτικό φορέα των «6+6» και της «ομπρέλας». Στη κοινή σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν θα αποφασιστούν το όνομα αλλά και οι θέσεις που θα λάβουν τα στελέχη της νέας κίνησης.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Χαρίτση να αναλαμβάνει επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του γραμματέα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όλα δείχνουν ότι θα κλειδώσουν οι Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου με την Έφη Αχτσιόγλου να μελετάει αν θα λάβει ενεργό ρόλο κοινοβουλευτικά. Άλλωστε η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται να συνεδρίαση σύντομα καθώς θέλουν να δώσουν την μάχη του προϋπολογισμού. 

Οι αποχωρήσεις σε αριθμούς

Πηγές της Κουμουνδούρου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης εξηγούσαν σε αριθμούς τις αποχωρήσεις. Από τα 150.000 μέλη που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές 1.000 μέλη έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν ενώ από την Κεντρική Επιτροπή από τα 302 στελέχη έφυγαν τα 102.

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται και η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας όπου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αποχωρήσουν αρκετά στελέχη ανάμεσα τους και ο Γραμματέας της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA