Μενού
axtsioglou-kentriki-epitropi
Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένα διαζύγιο που λείπουν μόνο οι υπογραφές φαίνεται πως είναι η σχέση της ομάδας Αχτσιόγλου και της ηγετικής ομάδας Κασσελάκη. «Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του στρατοπέδου Αχτσιόγλου μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους.

Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις. Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης» δίνοντας τον τόνο των επόμενων κινήσεων τους και μάλιστα σημείωναν ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Οργανώνουν τις κινήσεις τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Αν και κάποια στελέχη θα έβλεπαν αποχώρηση της ομάδας των επτά βουλευτών ακόμη και εντός της ημέρας συνομιλητές των Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου και Χαρίτση περιέγραφαν  ένα χρονοδιάγραμμα ακόμη λίγων ημερών μέχρι την οριστική ρήξη. «Οι οποίες συζητήσεις με στελέχη και βουλευτές έχουν ήδη γίνει» έλεγαν με νόημα στο Reader άνθρωποι με γνώση των κινήσεων της ομάδας «6+6» υπογραμμίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των οργανωτικών κινήσεων για την έξοδο από το κόμμα έχει ήδη δρομολογηθεί. Κοινός τόπος των στελεχών του στρατοπέδου Αχτσιόγλου είναι πως θέλουν να κάνουν μια συντονισμένη ενέργεια που θα έχει δυναμική για το επόμενο βήμα τους.

Είναι ξεκάθαρο πως οι οποίες κινήσεις τους δεν θέλουν να εμφανιστούν ως μια προσθήκη στην ομαδα της «ομπρέλας» αλλά μια ηγετική κίνηση. Μάλιστα εάν όντως φύγουν και οι επτά βουλευτές σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν άλλους δυο βουλευτές να σκέφτονται να τους ακολουθήσουν τότε θα είναι σε μια ισχυρή θέση να έχουν εκείνοι τον έλεγχο των κινήσεων τους και ενδεχομένως την συγκρότηση μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στην πόρτα της εξόδου

Από την αρχή το κλίμα στην πανελλαδική συνδιάσκεψη ήταν βαρύ. Τα περιθώρια για την παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πως είχαν στενέψει. Η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να είπε πως «έχουμε διαφορά ύφους ήθους και πολιτικής επιλογής» φωτογραφίζοντας το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι σχέσεις τους με την ηγεσία. Ο Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου.

Tα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα προς την επόμενη μέρα» δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην φανεί ως άλμα στο κενό όποια πρωτοβουλία αναλάβουν. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ίδιο κλίμα μίλησε ακόμη πιο ξεκάθαρα «η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις» είπε δίνοντας το σήμα της αποχώρησης.

Η Σια Αναγνωστοπουλου, που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής Πολακη που κατέστησε ακόμη πιο ξεκάθαρα το ποσο δύσκολη ειναι η συμβίωση στην Κουμουνδουρου, φέρεται να σημείωσε για την έξοδο απο το κόμμα πως ειναι «μεγάλο βημα, ιστορικη ευθύνη» και συμπλήρωσε ότι «δεν θελω να μας κατηγορησουν για αποστατες και διασπαστες και θελω να μιλησω με τους ψηφοφόρους μου για το πως να χειριστω το θεμα. Αν φυγετε ομως ολοι εγω τι θα κάνω;  Θα μεινω μονη μου;;» Κατά γενικη ομολογία απο τα πρωτοκλασάτα στελέχη ήταν εμφανές πως δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με την ηγετική ομαδα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα και τα αχαρτογράφητα νερά που πρέπει να «κολυμπήσουν».

Ομαδικά πυρά κατά Ηλιόπουλου

Η αναφορά του Νάσου Ηλιόπουλου περι «βούρκου» για να περιγράψει τις εξελίξεις και τις επιθέσεις των τελευταίων 24ωρων προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελενα Άκριτα με ανάρτηση της στα σοσιαλ μίντια έγραψε «ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ο πρώτος που με καλωσόρισε με ανοιχτή αγκαλιά, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου. Είχε προηγηθεί μια μακρά και εγκάρδια διαδικτυακή επικοινωνία και ήξερα ότι με εκτιμούσε.

Σήμερα μάς δήλωσε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που επέλεξε τον Κασσελάκη κυλιέται στο βούρκο. Ανάμεσα τους κι εγώ. Χτες ευχήθηκα να παραμείνει. Λάθος. Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου» και μάλιστα λίγη ώρα αργότερα επανήλθε λεγοντας «Διάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Ποιον εκδικούνται αλήθεια;» 

Ο Πετρος Παππας με την σειρά του άφησε αιχμές «πολιτικά στελέχη χωρίς πραγματικά ένσημα εργασίας...αυτή η πληγή!»  και μάλιστα αυτή του η ανάρτηση ενόχλησε και βουλευτές που θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την αντίδραση. Το γάντι σήκωσε ο Νάσος Ηλιοπουλος που σημείωσε για όλη αυτή την συζήτηση που άνοιξε μετά τις διαρροές «Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ενα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κανεις πολιτική με ψέματα» και κατέληξε λεγοντας «είμαι  στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κομμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν ειναι βούρκος. Είναι η ζωη μου. Και αυτο για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA