Μενού
mitsotakis synodos.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν στην πράξη οι «ανθρωπιστικές διαδρομές και παύσεις» ώστε να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι οι 27 της Ε.Ε, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κατόπιν σκληρής μάχης για τη διατύπωση στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι διαφωνίες για μία «ανθρωπιστική παύση» που κατά ορισμένες χώρες όπως η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία παρέπεμπε σε «εκεχειρία» θίγοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στο οποίο ομονοεί η Ε.Ε, υπερκεράστηκε με τον πληθυντικό των παύσεων που μεταφράζεται σε σύντομες και περιορισμένες διακοπές των εχθροπραξιών.

«Απολύτως επιβεβλημένη» είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω διαδικασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας προσερχόμενος στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής τα 4 σημεία της θέσης της Ελλάδας για την αποτροπή της περιφερειακής κλιμάκωσης και την αποφυγή μίας ανθρωπιστικής κρίσης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευτούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης. Και να μπορέσουμε ένα προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», σημείωσε, διαχωρίζοντας εκ νέου ξεκάθαρα τους τρομοκράτες της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό.

Υπό το ίδιο πρίσμα, έντονα ανήσυχος για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και με δεδομένο ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο και έντιμο συνομιλητή όλων των χωρών της περιοχής λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας, ο Πρωθυπουργός μετέφερε χθες τηλεφωνικά και στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς το μήνυμα ότι στη βάση της λύσης των δύο κρατών που στηρίζει διαχρονικά η Ελλάδα «μόνο μία πολιτική λύση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή». Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξάλλου αναγνώρισε ότι για να αποφευχθεί η διάχυση της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή απαιτείται συνεργασία με τους εταίρους συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται και η βούληση των ευρωπαίων ηγετών για μία διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη το συντομότερο δυνατό, όπως διατυπώθηκε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων σε μια προσπάθεια αναβίωσης μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Στόχος των 27 της Ε.Ε τώρα είναι η προστασία των αμάχων και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν θα καταχράται από τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ άλλωστε το τελευταίο τετραήμερο κατέστη εφικτό να εισέλθουν από το πέρασμα της Ράφα μόλις 62 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τα 500 ημερησίως πριν από τις επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού με στόχο τη Χαμάς.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, η Χαμάς προχωρούσε σε νέο μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών με στόχο τουλάχιστον 10 πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ μεταξύ των οποίων το Τελ Αβίβ, ενεργοποιώντας για την αναχαίτισή τους στο Iron Dome. Παράλληλα, το Ισραήλ διαμηνύει ότι προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του πολέμου και προαναγγέλλει νέα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα για να εκκαθαρίσει την περιοχή από τρομοκράτες.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αύξηση πόρων σε μεταναστευτικό - φυσικές καταστροφές

Αν και αναμενόμενα στο χθεσινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυριάρχησαν οι εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός είχε στραμμένο το βλέμμα του και στη συζήτηση που έγινε στην αρχή της συνεδρίασης για το υπό αναθεώρηση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών,  που πλήττουν περισσότερο τις χώρες της Μεσογείου.

Με στόχο μάλιστα την αύξηση του pressing προς την Ε.Ε,  με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε ξεκινήσει από τη Βαλέτα και τη Σύνοδο της MED9, οι ηγέτες των χωρών του Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία και Σλοβενία - με εξαίρεση την Ισπανία) παρέδωσαν στον Σαρλ Μισέλ – με κοινοποίηση προς όλους τους αρχηγούς των κρατών μελών – κοινή επιστολή, ώστε  να συζητηθεί το θέμα στην παρούσα Σύνοδο, με στόχο την άμεση συλλογική δράση για ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις σε αυτά τα δύο πεδία.

Στην επιστολή αυτή οι 8 ηγέτες υπογραμμίζουν ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των τεράστιων ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής και εν μέσω προειδοποιήσεων των επιστημόνων για μία μακρά περίοδο σοβαρών κλιματικών διαταραχών. Ενόψει λοιπόν της αναθεώρησης του ΠΔΠ χαρακτηρίζουν «ζωτικής σημασίας» την πρόβλεψη αυξημένης χρηματοδότησης για το Ταμείο Αλληλεγγύης και Έκτακτης Βοήθειας.  

«Αυτή η μεγάλη πρόκληση της Ε.Ε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα διαθέσιμα προς το παρόν μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς κινδυνεύουμε να χάσουμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή των χωρών μας, καθώς και της Ένωσης. Το μέλλον της κοινωνίας μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Καμία χώρα, της Ε.Ε ή πέραν αυτής, δεν είναι απρόσβλητη από φυσικές καταστροφές», τονίζουν μεταξύ άλλων. Τονίζουν, δε, την παραδοξότητα «να καλούνται οι εθνικές αρχές να δράσουν άμεσα για να βοηθήσουν τα θύματα, ενώ οι κανόνες για τις κρατικές επιδοτήσεις τους απειλούν με την επιβολή προστίμων». Και καλούν σε «τολμηρές αποφάσεις» για τη στήριξη της ανθεκτικότητας των οικονομιών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ευημερία των κοινωνιών της Ε.Ε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA