Μενού
Γεραπετρίτης - Μπλίνκεν
Γεραπετρίτης - Μπλίνκεν | ΑΠΕ
  • Α-
  • Α+

Με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis», που εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι θεματικές που κάλυψε ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Τι είπαν για τα F-35

Τη σημασία που έχει ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εμφανίζονται σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια παγκόσμια συνεργασία που θα βασίζεται στις ηθικές επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Όπως εξήγησε, αυτή είναι η επιτομή μιας διεθνής τάξης που θα βασίζεται σε κανόνες και οικουμενική αλληλεγγύη. «Από την άποψη αυτή, η περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών μας σχέσεων αλλά και της διατλαντικής συνεργασίας είναι ύψιστης σημασίας», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, καθώς αποτελεί έναν πυλώνα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί την πολυμέρεια, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με αυτά τα δεδομένα, ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παροτρύνουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και χαιρετίζουμε τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

«Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση - χάρη στις σχέσεις μας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις αραβικές χώρες - να εργαστούμε εποικοδομητικά, ούτως ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και τη διάχυση των εχθροπραξιών, και να εργαστούμε για μια βιώσιμη ειρήνη. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω τις άοκνες προσπάθειες του υπουργού Μπλίνκεν να αποτρέψει την κλιμάκωση και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή, από όπου μόλις επέστρεψε. Όσον αφορά στην Ουκρανία, φιλοξενούμε την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της χώρας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA