Μενού
mitsotakis-al-sisi
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τη Στρατηγική Συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου υπέγραψαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο του Καΐρου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών. 

«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Σύνοδο κοινής δήλωσης για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ Αιγύπτου δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

«Θα συμπεριλάβουμε μία καινούρια διάσταση για να ενισχύσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους», ανέφερε ο Αλ Σίσι. 

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για το θερμό σας καλωσόρισμα και τη φιλοξενία σας. Η συνεργασία είναι τεράστιας σημασίας. Η παρουσία 6 Ευρωπαίων ηγετών δείχνει πόσο εκτιμούμε τη σχέση αυτή, και λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική σας κατάσταση και τη στρατηγική σας θέση. Η σημερινή επίσκεψη αντικατοπτρίζει τη δύναμη των διμερών μας σχέσεων. Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική μέρα σήμερα». 

Η συνεργασία αυτή βασίζεται σε έξι πυλώνες που θα υποστηριχθούν από ένα καινούριο οικονομικό πακέτο υποστήριξης 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα υπάρξει συνεργασίες σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος:

  • Πολιτικές σχέσεις
  • Οικονομική σταθερότητα
  • Επενδύσεις και εμπόριο
  • Μετανάστευση
  • Ασφάλεια
  • Άνθρωποι και δεξιότητες

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε την σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. «Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε. 

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Για εμάς είναι μία εξαιρετική ημέρα σήμερα για αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Η σταθερότητα και η ευμάρεια της Αιγύπτου είναι ύψιστης σημασίας για την ΕΕ και η Ελλάδα είναι υποστηρικτής», τόνισε.

«Ιδιαιτέρας σημασία για την διεθνή κοινότητα είναι να δράσουμε όλοι μαζί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για να βοηθήσουμε στην σταθεροποίηση της περιοχής», ανέφερε. 

«Η χώρα μας έχει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση Ασπίδα. Οι συλλογικές προσπάθειες της ΕΕ και της Αιγύπτου μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου», είπε. 

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκη - Αλ Σίσι 

Νωρίτερα, τη σύσταση Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Συνόδου που διεξάγεται στο Κάιρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η υπογραφή της κοινής δήλωσης θέτει τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων και την εμβάθυνση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων», καθώς και ότι «δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA