Μενού
hemingway
Έρνεστ Χέμινγουεϊ | YouTube
  • Α-
  • Α+

«Ο Γέρος και η Θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Αποχαιρετισμός στα όπλα» και πολλά άλλα. Εκκεντρική προσωπικότητα. Αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Σπουδαίος συγγραφέας. Δύσκολος άνθρωπος. Βραβευμένος με Νόμπελ και με Πούλιτζερ. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Έγραφε με μοναδικό στυλ το οποίο ήταν βασισμένο στην απλότητα.

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Του άρεσε να γράφει τα έργα του όρθιος. Ο Χέμινγουεϊ έγραφε συνήθως το πρωί ενώ στεκόταν μπροστά από το γραφείο του, με ένα μολύβι και ένα χαρτί στο χέρι. Κάθε πρωί ακόνιζε περίπου 20 μολύβια και έγραφε περίπου 400 – 700 λέξεις την ημέρα. Μετά παραδινόταν στα πάθη του. Τα δυο κυριότερα από αυτά: οι γυναίκες και το αλκοόλ!

Έζησε τον ισπανικό εμφύλιο στο μέτωπο της Αραγωνίας αλλά και στην πολιορκία της Μαδρίτης από τους φασίστες του Φράνκο (ο ίδιος δήλωνε δημοκράτης με σοσιαλιστικές ιδέες και μεγάλη συμπάθεια στους αναρχικούς. Η CIA για την οποία ο ίδιος πίστευε πως τον παρακολουθούσε εξαιτίας της σχέσης του με την Κούβα, τον είχε καταγράψει ως κομμουνιστή πράκτορα της KGB). Έζησε ως ρεπόρτερ τη μικρασιατική καταστροφή αλλά και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο όπου, μάλιστα, ήταν παρών στην Απόβαση στη Νορμανδία. Παθιασμένος ταξιδευτής, ταγμένος κυνηγός και ψαράς. Έζησε πολλές ζωές σε μια.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο σπουδαίος συγγραφέας υπέφερε από προβλήματα αλκοολισμού και κατάθλιψη. Άρχισε να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία για υπέρταση και παθήσεις του συκωτιού. Για έναν άνθρωπο σαν τον Χέμινγουεϊ αυτή δεν ήταν μια ζωή που μπορούσε ή ήθελε να τη ζήσει.

Νοσηλεύθηκε σε κλινική και υποβλήθηκε και σε θεραπείες με ηλεκτροσόκ. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Jeffrey Meyers, δέχθηκε 11 έως 15 θεραπείες τέτοιου είδους, οι οποίες όμως, όχι μόνο δεν τον βοήθησαν αλλά αντιθέτως είχαν αρνητικά αποτελέσματα, προκαλώντας του απώλεια μνήμης και επιταχύνοντας πιθανά και τη μελλοντική του αυτοκτονία. Δεν ήταν ο πρώτος που είχε αυτοκτονήσει στην οικογένεια του. Τέσσερα μέλη της οικογένειας του είχαν αφαιρέσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο πατέρας του, Κλάρενς Χέμινγουεϊ. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και υπέφερε από συναισθηματικές μεταπτώσεις. Το 1928 αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του στο Ιλινόι, όταν ο Χέμινγουεϊ ήταν 29 χρονών.

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν μπόρεσε να πιστέψει πως αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του, μια ημέρα σαν σήμερα, με έναν τόσο τραγικό τρόπο. Η γυναίκα του ήταν αυτή που τον είχε βρει νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ούτε εκείνη στην αρχή ήθελε να παραδεχθεί πως αυτοκτόνησε. «Ο Χέμινγουεϊ σκότωσε τον εαυτό του κατά λάθος ενώ καθάριζε ένα πυροβόλο το πρωί στις 7:30 π.μ. Δεν έχει οριστεί χρόνος για την κηδεία η οποία θα είναι ιδιωτική», ήταν τα πρώτα της δημόσια λόγια μετά την αυτοκτονία του. Σε μια τραγική προφητεία, ο Χέμινγουεϊ, λίγο μετά την αυτοκτονία του πατέρα του, είχε γράψει στην πεθερά του: «Περιμένω ότι και εγώ θα πεθάνω με τον ίδιο τρόπο». Περίπου 33 χρόνια αργότερα, μια ημέρα σαν σήμερα, η προφητεία αυτή εκπληρώθηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA