Μενού

Το Παλαιοπωλείο των Αστέγων στο Παγκράτι είναι γεμάτο με «θησαυρούς»

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης ίδρυσε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων.
  • Α-
  • Α+

Η Πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να είναι μια παραδοσιακή γειτονιά της Αθήνας, ωστόσο, γύρω από αυτή έχουν ανοίξει διάφορα καφέ και μαγαζιά που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της. 

Ένα από αυτά είναι και το Παλαιοπωλείο των Αστέγων. Ένα κατάστημα που δημιουργήθηκε από τον Λεωνίδα Κουρσούμη και στο οποίο εκτίθενται μόνο μερικά από τα βιβλία που μπορεί να βρει κανείς στην αποθήκη που διαθέτει στην οδό Πειραιώς 132. 

Ο χώρος εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο και έχει αγκαλιαστεί θερμά από τους ντόπιους που περνούν καθημερινά και χαζεύουν τα μεταχειρισμένα βιβλία που βρίσκονται πάνω στους πάγκους και τα ράφια. «Ό,τι βλέπετε στο μαγαζί, είτε το έχουμε βρει μόνοι μας, είτε μας το έχουν χαρίσει. Από τον εξοπλισμό, τους πάγκους, τα τραπέζια, τα βάζα, τα φωτιστικά. Το μόνο που έχουμε πληρώσει είναι η ταμιακή μηχανή» εξηγεί ο κ. Κουρσούμης. 

Οι αμέτρητες κούτες με βιβλία και το πρόβλημα με την κουλτούρα των αναγνωστών στην Ελλάδα

Μερικά από τα πιο παλιά βιβλία που βρίσκονται στον χώρο.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και με τα βιβλία. Όπως σημειώνει, ο συνολικός αριθμός των εντύπων που βρίσκονται στο χώρο ξεπερνά τα 10 χιλιάδες. Αυτό το νούμερο, όμως, δεν προσεγγίζει ούτε στο ελάχιστο, όλα όσα βρίσκονται στην αποθήκη του παλαιοβιβλιοπωλείου που βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στην περιοχή του Κεραμεικού. 

«Πλέον έχει γεμίσει από βιβλία. Είναι άπειρα και το χειρότερο είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτά. Βρίσκονται ουσιαστικά μέσα στα κιβώτια» συμπληρώνει. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει έχει να κάνει αποκλειστικά με την αποθήκη. 

«Το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε είναι πως ο χώρος δεν έχει ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό. Είναι ένα γιαπί Δεν μπορούμε δηλαδή να κάνουμε μια συνολική καταγραφή και να δημιουργήσουμε ένα eshop από το οποίο θα μπορεί κανείς να ψάχνει το βιβλίο που θέλει. Υπάρχουν και μερικά που είναι πολύ σπάνια.

Η αποθήκη δεν είναι δικιά μας. Είναι μια παραχώρηση που έχει γίνει από μια κατασκευαστική εταιρία. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγουμε. Και τότε πού θα πάμε;» αναρωτιέται ο Λεωνίδας Κουρσούμης

Το μόνο που τον ικανοποιεί είναι το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου να στηρίξει το εγχείρημα και να συνεχίζει να δωρίζει βιβλία, τα οποία για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να έχει πια στο σπίτι του. 

«Πρέπει να δέχομαι πάνω από εκατό τηλεφωνήματα τη μέρα. Λίγοι είναι αυτοί που δωρίζουν βιβλία αλλά εμείς πρέπει πάντα να απαντάμε» επισημαίνει. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτό που τον στεναχωρεί είναι η νοοτροπία του Έλληνα αναγνώστη. 

«Τα έσοδα, δυστυχώς, είναι ελάχιστα. Ο κόσμος έχει σταματήσει να διαβάζει και το αναγνωστικό κοινό έχει μειωθεί. Και όσοι το κάνουν, δεν επιλέγουν να αγοράσουν μεταχειρισμένα βιβλία, αλλά καινούργια. Δεν είναι στην κουλτούρα μας». 

«Τους ξενίζει η ιδέα του χρησιμοποιημένου. Θέλουν το νέο, όχι το φθαρμένο. Θεωρούν ότι αν το έχει αγγίξει κάποιος άλλος πιο πριν είναι πια μιαρό. Να, αυτό το βιβλίο που βλέπεις εδώ κοστίζει 4 ευρώ. Αν πας σε βιβλιοπωλείο θα το βρεις στα 20. Το έχω ψάξει. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, να καταλάβεις τη διαφορά, τα παλαιοβιβλιοπωλεία είναι τρεις φορές περισσότερα από τα βιβλιοπωλεία» συνεχίζει. 

Η δημιουργία του καταστήματος στην Πλατεία Μεσολογγίου, ωστόσο, είναι ένα καλό βήμα. Ένα βήμα που πριν από μερικά χρόνια, δε θα μπορούσε να πιστέψει και αυτός ότι θα συνέβαινε. 

Από τους πάγκους στο Μοναστηράκι, στο παλαιοβιβλιοπωλείο του Παγκρατίου

Όψη του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων.

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης δούλευε για όλη του τη ζωή σε εκδοτικούς οίκους της Αθήνας. Όταν η ανεργία του χτύπησε την πόρτα, έμεινε στον δρόμο. Έτσι, λοιπόν, μαζί με τους φίλους του, τον Αντώνη και τον Παναγιώτη, αποφάσισαν να αρχίσουν να μαζεύουν βιβλία από τα σκουπίδια και να εκθέτουν σε πάγκους στο Μοναστηράκι. 

Κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα της δημιουργίας του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων. «Δεν είναι απλά ένα όραμα δικό μου. Ήταν η ανάγκη εκείνης της εποχής. Το να είσαι 65 χρονών και να βρίσκεσαι για περισσότερα από δύο χρόνια στον δρόμο δεν είναι εύκολο πράγμα. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Από τη στιγμή κιόλας που όλοι μου είχαν γυρίσει την πλάτη. Τελικά, βρέθηκε» λέει. 

Ο ίδιος σήμερα είναι 74 χρονών και συνεχίζει να δίνει όλο του το είναι στο παλαιοβιβλιοπωλείο. Γιατί, όπως εξηγεί, πέρα από το βιοποριστικό, τον ενδιαφέρει πολύ το συγκεκριμένο εγχείρημα να πάει καλά. Και για να πάει, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να δοθεί οριστικά η λύση με τον αποθηκευτικό χώρο. 

Κατά καιρούς έχει ακούσει μεγάλα λόγια από πολιτικούς και δημάρχους. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, όμως, όπως εξηγεί. «Το μόνο που ζητάμε είναι να βρεθεί μια αποθήκη με ρεύμα και νερό. Από εκεί και πέρα, όλα θεωρώ πως θα πάρουν τον δρόμο τους» καταλήγει. 

Η συζήτησή μας σταματάει απότομα όταν χτυπάει για ακόμη μία φορά το κινητό του τηλέφωνο. Στην απέναντι πλευρά της γραμμής βρίσκεται μια κυρία που σκοπεύει να δωρίσει μερικά βιβλία. Ποιος ξέρει, άραγε, τι θησαυρός ενδέχεται να κρύβεται ανάμεσα σε αυτά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.