Μενού
Λαγάνα
Λαγάνα | (Shutterstock)
  • Α-
  • Α+

Ο Άκης Πετρετζίκης μάς δίνει την πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε σπιτική λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα. Είναι ιδανική για το τραπέζι της Σαρακοστής. Μπορείτε να τη φτιάξετε με μίξερ ή χωρίς.

Υλικά για τη λαγάνα

  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 12 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

  • 2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • σουσάμι

Για την εκτέλεση χωρίς μίξερ

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, όπως γράφει στο akispetretzikis.com.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου αντίστοιχα.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. 
  • Ρίχνουμε σε ένα ένα μπολ το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο. 
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  • Πιέζουμε τις λαγάνες με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
  • Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά αν ψήσουμε 2 λαγάνες και 20-25 λεπτά αν ψήσουμε 1.

Για την εκτέλεση με μίξερ

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-7 λεπτά. στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε δυνατή. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
  • Ρίχνουμε λάδι σε ένα μπολ και στα χέρια μας αλεύρι.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
  • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη (περίπου για 1 ½  ώρα).
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη.
  • Απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα, όπως γράφει στο akispetretzikis.com
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. 
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό με τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο. 
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  • Πιέζουμε τις λαγάνες με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
  • Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA