Μενού
Η έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα ζωγράφο
Η έκθεση αφιερωμένη στον Έλληνα ζωγράφο | Youtube
  • Α-
  • Α+

Από τις 5 Ιουλίου 2022 έως και τις 9 Απριλίου 2023 η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξένησε τους πίνακες του Κωνσταντίνου Παρθένη, ενός ζωγράφου που υπήρξε πρόσωπο κομβικό για την εικαστική σκηνή της Ελλάδας.

Επρόκειτο για την πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε να εγχαράξει στις τάσεις αλλά και τους ακαδημαϊκούς κύκλους της Ελλάδας το μοντέρνο και το τολμηρό, εφορμώμενος από την ευρωπαϊκή του μόρφωση.

Η έκθεση με τίτλο «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» είχε στόχο να αποτυπώσει την πολύπλευρη συμβολή του στην ελληνική ζωγραφική.

Η ζωή και το έργο του

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από πατέρα Έλληνα (Νικόλαος Παρθένης, υπάλληλος του Αγγλικού Προξενείου) και μητέρα Ιταλίδα. 

Και οι δύο γονείς του απεβίωσαν όταν ήταν ακόμα έφηβος. Απέκτησε πλούσια παιδεία και ήταν πολύγλωσσος, μιλώντας και γράφοντας ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από πολύ νωρίς και το πρώτο γνωστό έργο του χρονολογείται το 1892.

Δείτε εδώ: Temu: Η «ντελούλου» στρατηγική κερδοφορίας που έφερε την εκτόξευση

Από το 1895 έως το 1903 σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, ένα από τα κέντρα του νεωτερισμού, όπου πραγματοποίησε την πρώτη έκθεση έργων του το 1899 (στο Boehms Künstlerhaus), ενώ τον αμέσως επόμενο χρόνο (1900) εξέθεσε έργα του και στην Αθήνα.

Το 1903 ήλθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε ταξίδια στην Καβάλα, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόρο, όπου φιλοτέχνησε διάφορες τοιχογραφίες και αγιογραφίες.

Από το 1909 έως το 1914, ο Παρθένης έζησε στο Παρίσι, όπου γνώρισε και μυήθηκε στον μεταϊμπρεσιονισμό, ένα ρεύμα που οδήγησε στην τελική διαμόρφωση του προσωπικού καλλιτεχνικού του ύφους.

Ανάμεσα στις διακρίσεις του συγκαταλέγονται ο διορισμός του ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1929, τη βράβευσή του με το Αριστείο των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και το χρυσό βραβείο της Διεθνούς Έκθεσης του Παρισιού για το έργο του «Ο Ηρακλής μάχεται με τις Αμαζόνες». 

Παρίας για την καλλιτεχνική ελίτ της Ελλάδας, λόγω των εκμοντερνιστικών του αντιλήψεων και τάσεων, ο Παρθένης έχει καταταχθεί στα ρεύματα του νεωτερισμού, του μοντερνισμού και της Sezession (απόσχισης).

Δείτε επίσης:

Τραγικός θάνατος για διάσημη αισθητικό - Πήγε να βγάλει selfie σε βράχο και έπεσε στο κενό

Μπεν Άφλεκ - Τζένιφερ Γκάρνερ: Η 15χρονη κόρη τους αυτοπροσδιορίζεται ως αγόρι ονόματι Φιν

Επιστήμονες προειδοποιούν για βίαιο και χαοτικό τέλος του κόσμου - Ο λευκός νάνος θα «καταπιεί» τη Γη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA