Μενού
Ακρόπολη
Ακρόπολη | EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
  • Α-
  • Α+

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να προσφέρει τη δυνατότητα ιδιωτικών ξεναγήσεων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 5.000 ευρώ, γράφει η βρετανική Guardian, που, σε σχετικό της δημοσίευμα, αναλύει το ελληνικό σχέδιο αλλά και μεταφέρει τις απόψεις τουριστών και αρχαιολόγων.

Η Ακρόπολη, ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της χώρας, δέχεται περί τους 22.000 επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, κάτι που έχει οδηγήσει σε μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος που περιορίζει τον χρόνο της επίσκεψης.

«Φέτος, οι αρμόδιοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους επισκέπτες να ξεφύγουν από τα πλήθη και να ζήσουν το αριστούργημα του Περικλέους ιδιωτικά. Η πρωτοβουλία προβλέπει την ξενάγηση στον χώρο έως και τεσσάρων ομάδων των πέντε ατόμων από ειδικούς αρχαιολόγους μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 10 μ.μ. - πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο» γράφει το βρετανικό Μέσο.

Παραθέτει και δηλώσεις της κα Νικολέττας Βαλάκου, διευθύντριας του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, η οποία επεσήμανε πως «είχαμε σχετικά αιτήματα από τουριστικούς πράκτορες εδώ και πολύ καιρό». Η ίδια συμπλήρωσε πως όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις ξεναγήσεις, θα πάρουν και μερικά σουβενίρ για να θυμούνται τη μοναδική εμπειρία, όπως ένα αντίγραφο αγάλματος. 

Έντονες αντιδράσεις για τις «πριβέ» ξεναγήσεις

Το ποσό που απαιτείται για να μπορέσει κάποιος να απολαύσει αυτή την εμπειρία, ωστόσο, κρίνεται απαγορευτικό για τη μεγαλύτερη μερίδα των επισκεπτών.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα δύο τουριστών από την Αγγλία, που αποφάσισαν να δουν το μνημείο από μακριά καθώς δεν μπορούσαν να αντέξουν την πολυκοσμία, αλλά ούτε και να διαθέσουν τόσα χρήματα. 

«Δεν πήγαμε, όχι με τόσο κόσμο» είπε η Jackie Love, στρέφοντας το βλέμμα της προς το μνημείο. «Δεν κρίναμε ότι θα ήταν το καλύτερο για μας» συμπλήρωσε, κοιτάζοντας τον σύζυγό της, Malcolm

Ερωτώμενοι για την περίπτωση να κάνουν την ιδιωτική βόλτα των 5.000 ευρώ, ξεκαθάρισαν πως «δεν θα πληρώναμε τέτοιο ποσό». «Τρελές τιμές» παρατήρησαν, «όχι για ανθρώπους σαν εμάς». 

Ουρά τουριστών στην Ακρόπλη
Ουρά τουριστών στην Ακρόπλη | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι απόψεις τους αυτές απηχούν και τα όσα δηλώνουν αρχαιολόγοι και ξεναγοί, που αντιτίθενται στο μέτρο. Οι ξεναγοί κάνουν λόγο για ανεφάρμοστο σχέδιο και επιμένουν ότι αντιβαίνει στο ίδιο το πνεύμα της Ακρόπολης, ως συμβόλου της Δημοκρατίας. 

«Το αμέσως επόμενο που θα εφαρμοστεί είναι προτάσεις γάμου και πόση σαμπάνιας εκεί πάνω» παρατήρησε η κα Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αρχαιολόγων, η οποία μίλησε στον Guardian. «Θα νιώθουν ότι, εφόσον έχουν πληρώσει τόσα χρήματα, θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλει εκεί». 

Η ίδια η ιδέα, κατά την ίδια, αποκλείει κόσμο, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το έμβλημα της δημοκρατικής Αθήνας, όπου ο κάθε πολίτης ήταν ισότιμος στα μάτια του νόμου. Ουσιαστικά, παρατήρησε, οι εύποροι θα μπορούν να απολαύσουν αυτή την εμπειρία, ενώ αποκλείονται όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. «Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε αυτό» υπογράμμισε.

Καθώς οι αντιρρήσεις αυξάνονται, οι επικριτές επιμένουν πως πρόκειται για άλλη μία απόφαση που αυξάνει το χάσμα μεταξύ πλουσιών και φτωχών.

«Είναι απλά ελιτίστικο» δήλωσε ο κ. Κώστας Ζαμπάς, ο οποίος διατελούσε επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για πάνω από 25 χρόνια. «Η ίδια η ιδέα είναι αντίθετη με το πνεύμα ενός τόπου που συνδέουμε με τη Δημοκρατία. Δεν μας ταιριάζει καθόλου». 

Άλλο ένα σημείο στο οποίο στέκονται οι αντιδρώντες είναι οι ώρες που θα είναι ανοιχτό το μνημείο. «Το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική πρωτεύουσα βίωσε θερμοκρασίες ρεκόρ έως και 45 βαθμούς Κελσίου, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να προβούν στο πρωτοφανές βήμα του κλεισίματος της Ακρόπολης για αρκετές ημέρες» υπενθυμίζει το μέσο. 

Ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, εξήγησε πως ένα πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια είναι να ανοίγει νωρίτερα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Κατήγγειλε, δε, την «φιλοεπιχειρηματική κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας» πως βλέπει την Ακρόπολη αποκλειστικά υπό το εμπορικό πρίσμα. 

«Βλέπουν την Ακρόπολη και ο,τιδήποτε σχετίζεται με τον τουρισμό ως προϊόν» είπε. «Αυτή η ιδέα των ιδιωτικών ξεναγήσεων είναι σαν να βάζουν μια ταμπέλα με τιμή στον χώρο, μου θυμίζει μια δημοπρασία όπου ο πλειοδότης κερδίζει και του λένε "μπορείς να το έχεις όλο δικό σου". Είναι λάθος και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε προβλήματα» εκτίμησε. 

Τουρίστες στην Ακρόπολη
Τουρίστες στην Ακρόπολη | AΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINNISI

Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

Η κα Βαλάκου, απαντώντας στις αντιδράσεις, σημείωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει λάβει υπόψη του την κριτική. 

Οι ξεναγήσεις, όπως εκτιμάται, θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 40.000 ευρώ την ημέρα, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε πολιτιστικά έργα που στερούνται μετρητών.

«Τα έσοδα θα επανεπενδύονται» δήλωσε η ίδια. «Καθώς η Ακρόπολη θα είναι η πρώτη που θα προσφέρει τέτοιες ξεναγήσεις, θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και θα είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές» εξήγησε. 

Η ιδέα έχει χαιρετιστεί από εύπορους Έλληνες της διασποράς, που δηλώνουν έτοιμοι να πληρώσουν το ποσό. 

«Έχω ακούσει από δεκάδες φίλους ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτές τις εξατομικευμένες εκδρομές» δήλωσε ο Peter Poulos, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic Initiative, μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της ελληνικής διασποράς.

«Όλοι υποστηρίζουμε τα υψηλά ιδανικά, αλλά στο τέλος της ημέρας τα ιδανικά δεν πρόκειται να πληρώσουν το μεγάλο κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία ενός χώρου αυτού του μεγέθους» παρατήρησε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA