Μενού
Παραδοσιακοί χοροί
Παραδοσιακοί χοροί | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι 36 ελληνικοί χοροί είναι μία συλλογή από ισάριθμα κομμάτια, που συνέθεσε ο Έλληνας συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας, και περιέχουν ρυθμούς χαρακτηριστικών χορών, δημοτικών και λαϊκών, της ελληνικής παράδοσης.

Ο Νίκος Σκαλκώτας ήταν Έλληνας συνθέτης της σύγχρονης κλασικής μουσικής, μέλος της Δεύτερης Βιεννέζικης Σχολής, με επιρροές τόσο από την κλασική όσο και από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. 

Αυτές διαφαίνονται ξεκάθαρα στο έργο του «36 Ελληνικοί Χοροί», 36 συνθέσεις βασισμένες σε ελληνικούς χορούς, οι τίτλοι των χορών αναφέρονται σε περιοχές τις Ελλάδας, σε τύπους ελληνικού χορού ή σε ονόματα παραδοσιακών τραγουδιών. 

Θάνατος στην αφάνεια και υστεροφημία

Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 21 Μαρτίου 1904. Καταγόταν από την Τήνο και προερχόταν από οικογένεια μουσικών, με πατέρα φλαουτίστα, ενώ έμαθε βιολί από τον θείο του.

Γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και το 1918 αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για βιολί» του Μπετόβεν. Το 1921 λαμβάνει υποτροφία από το Ίδρυμα Αβέρωφ για ανώτερες σπουδές βιολιού στο Βερολίνο. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη βαυαρική πρωτεύουσα έγραψε πάνω από 70 έργα, τα περισσότερα από τα οποία χάθηκαν. Τον Μάιο του 1933 επέστρεψε στην Ελλάδα, τον ίδιο ακριβώς μήνα που ο δάσκαλός του, Άρνολντ Σένμπεργκ, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ για να αποτινάξει τους Ναζί. Μετά την επιστροφή του, ο Σκαλκώτας αντιμετωπίστηκε ως παρίας από τους μουσικούς κύκλους.

Με όλες τις πόρτες κλειστές, λόγω της απόρριψης των μοντέρνας προσέγγισής του από το συντηρητικό καθεστώς στην ελληνική μουσική σύνθεση, ανέχτηκε να παίξει βιολί σε ένα από τα τελευταία αναλόγια της Κρατικής Ορχήστρας και αργότερα στις Ορχήστρες της Λυρικής και της Ραδιοφωνίας.

Από το 1949 άρχισε να συνθέτει με του ρυθμούς της νιότης του νέα έργα και να ενορχηστρώνει παλιότερα. Πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1949 από επιπλοκές που προκάλεσε η αμελημένη περισφιγμένη κήλη του. 

Ο Νίκος Σκαλκώτας έφυγε από τη ζωή αφανής και υποτιμημένος, με κανένα από τα έργα του να μην έχει εκτελεστεί, εκτός από ελάχιστες εκτελέσεις των 36 Ελληνικών Χορών.

Ανακαλύφθηκε ως συνθέτης μετά το θάνατό του, χάρη στην πρωτοβουλία φίλων και θαυμαστών του, που ίδρυσαν την «Εταιρεία Φίλων Σκαλκώτα» για να διαφυλάξουν και να διαδώσουν το έργο του, που περιλαμβάνει πάνω από 170 συνθέσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA