Μενού
Tom-Verlaine
Tom Verlaine | ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο Tom Verlaine, frontman, τραγουδοποιός και θρυλικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Television της Νέας Υόρκης, πέθανε σε ηλικία 73 ετών μετά από «σύντομη ασθένεια», όπως έκανε γνωστό η Jesse Paris Smith, κόρη της Patti Smith. «Δεν υπήρξε ποτέ άλλος σαν εσένα και δεν θα υπάρξει ποτέ», έγραψε μεταξύ άλλων η Jesse Paris Smith αποχαιρετώντας τον Tom Verlaine σε ανάρτησή της στο Instagram

Ο Tom Verlaine γεννήθηκε ως Thomas Miller στο Ντένβιλ του Νιου Τζέρσεϊ. Αρχισε να σπουδάζει πιάνο σε νεαρή ηλικία, αλλά μεταπήδησε στο σαξόφωνο αφού άκουσε έναν δίσκο του Stan Getz. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την κιθάρα αφού άκουσε το 1966 επιτυχία των Rolling Stones, το 19ο Nervous Breakdown. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο αποτελεί αναφορά στον Γάλλο ποιητή, Paul Verlaine.

Ο Tom Verlaine φέρεται να είχε σχέση με την ποιήτρια και μουσικό Patti Smith, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συνεργάστηκαν. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, το Marquee Moon και το Adventure, τα οποία κέρδισαν θετικά σχόλια από τους κριτικούς, αλλά μέτριες πωλήσεις. Το συγκρότημα διαλύθηκε τον Ιούλιο του 1978 και ο Tom Verlaine ξεκίνησε μια σόλο καριέρα τη δεκαετία του 1980.