Μενού
eurovision-2023
Eurovision 2023 | @eurovision
  • Α-
  • Α+

Κάθε χρόνο οι συμμαχίες μεταξύ των χωρών στη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Eurovision δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μόνο στη χώρα μας, αλλά είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και τη διοργανώτρια EBU, η οποία έχει προσπαθήσει ανά τα χρόνια με διάφορες αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης του τελικού νικητή να τις «σπάσει» αν και κάτι τέτοιο στην πράξη έχει φανεί αδύνατο. 

Όπως Ελλάδα και Κύπρος ανταλλάσσουν «παραδοσιακά» 12άρια, έτσι και άλλες χώρες ψηφίζουν η μία την άλλη σταθερά κάθε χρόνο, ενώ έχουν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά του Eurovision Song Contest Database, εδώ και χρόνια έχουν διαμορφωθεί - χάρη σε γεωγραφικούς, ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς λόγους - πέντε γκρουπ αποτελούμενα από πολλές χώρες, οι οποίες αλληλοψηφίζονται.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στο λεγόμενο «Βαλκανικό», ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι το Ανατολικό, το Ιβηρικό, το Δυτικό και το Σκανδιναβικό. Αναλυτικότερα στο Βαλκανικό, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου ανήκουν η Αλβανία, η Βοσνία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία. Παλαιότερα ανήκε και η Τουρκία, αλλά εδώ και χρόνια η χώρα δεν στέλνει τραγούδια στη Eurovision. 

Το Ανατολικό αποτελείται από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γεωργία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Μέχρι το 2021 σε αυτό ανήκε και η Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε πέρσι λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το Ιβηρικό αποτελείται από την Ανδόρρα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, ενώ το Σκανδιναβικό από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
 
Τέλος, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σαν Μαρίνο, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώνουν το Δυτικό μπλοκ, ενώ δεδομένου ότι φέτος θα ψηφίσουν διαδικτυακά και χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε που θα πάει το δικό τους 12άρι. 

Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι με την εισβολή στην Ουκρανία να μετρά τότε μόλις μερικούς μήνες, αναμενόμενα πολλές χώρες την ψήφισαν σαν ένδειξη αλληλεγγύης, η αποψινή ψηφοφορία - το πώς θα ψηφίσουν οι χώρες και σε ποιο βαθμό θα τη στηρίξουν και πάλι ή όχι - αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η φετινή ουκρανική συμμετοχή φιγουράρει στην τρίτη θέση, βάσει στοιχημάτων, οπότε μένει να δούμε σε ποια θέση θα καταλήξει στην τελική κατάταξη και ακόμα περισσότερο πώς θα ψηφίσουν φέτος οι χώρες του Ανατολικού μπλοκ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA