Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση... φασαρία γίνεται σε μια συναυλία; και δε μιλάμε για το πόσο καλά παίζει το συγκρότημα ή όχι. Μιλάμε για pure φασαρία. Για ήχους απίστευτα δυνατούς. Για ντεσιμπέλ που σου τρυπάνε το τύμπανο! Πριν ξεκινήσουμε ας πούμε το εξής: Η έκθεση σε θορύβους 85 dB (ντεσιμπέλ) και άνω για μεγάλες χρονικές περιόδους είναι επιβλαβής για την ακοή σας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH) των ΗΠΑ. 

Για να δώσει ένα παράδειγμα το Ινστιτούτο είχε τονίσει σε έκθεσή του πως αυτά τα ντεσιμπέλ αντιστοιχούν στην κίνηση που έχει η πόλη της Νέας Υόρκης. Ο οργανισμός δηλώνει ότι μπορείτε να εκτεθείτε σε ήχους τόσο δυνατούς όσο 85 dB για οκτώ ώρες πριν υποστείτε βλάβη στην ακοή και ότι ο χρόνος μειώνεται στο μισό για κάθε 3 dB που προστίθενται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εκτεθείτε μόνο σε ήχους τόσο δυνατούς όσο 88 dB για τέσσερις ώρες, ήχους τόσο δυνατούς όσο 91 dB για δύο ώρες και ούτω καθεξής.

Ωραία. Και αφού κάναμε τις απαραίτητες συστάσεις, ας επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα: Έχετε αναρωτηθεί πόσα ντεσιμπέλ «φτύνουν» αυτά τα τεράστια ηχεία που είναι κρεμασμένα πάνω από τα κεφάλια μας στις συναυλίες; Λογικά όχι γιατί μετά από μια καλή heavy metal συναυλία, για παράδειγμα, δεν ακούς ούτε τη σκέψη σου!

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 31 Μαΐου 1976, οι «Who» έδωσαν στο γήπεδο της Τσάρλτον την (μέχρι τότε) πιο ηχηρή συναυλία, η οποία μπήκε, μάλιστα, στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Σύμφωνα με μετρήσεις που είχαν γίνει η ισχύς που έβγαινε από τα μηχανήματα ήταν 76.000 βατ και τα ντεσιμπέλ 120! Ως γνωστόν, όμως, η ροκ είναι η μουσική των άκρων. Κάπως έτσι, πολλά ήταν τα συγκροτήματα που επιχείρησαν να σπάσουν αυτό το ρεκόρ. Και τα κατάφεραν.

Για παράδειγμα, το 1980, οι AC/DC ξεκίνησαν την περιοδεία τους Back In Black  και δεν το έκαναν μια, ούτε δυο, αλλά πολλές φορές! Τα ντεσιμπέλ που καταγράφηκαν σε αυτά τα shows ήταν 130!. Τα αποτελέσματα θα γίνονταν αισθητά χρόνια αργότερα, όταν, το 2016, το συγκρότημα αναγκάστηκε να προγραμματίσει εκ νέου μια σειρά συναυλιών καθώς ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Brian Johnson κινδύνευσε να υποστεί ολική απώλεια ακοής.

Ακολουθεί η λίστα με τις πέντε πιο δυνατές συναυλίες, σύμφωνα με το faroutmagazine.co.uk.

Οι Gallows, το σκληροπυρηνικό πανκ συγκρότημα από το Watford, έφτασε τα 132,5 ντεσιμπέλ. Το «καλό» ήταν πως αυτή η συναυλία έγινε σε στούντιο και όχι σε κάποιο άλλο χώρο, ώστε να... δοκιμαστούν οι αντοχές των αυτιών των θαυμαστών τους.

Οι θρυλικοί Kiss το 2009 έπαιξαν στην Οτάβα, στο Οντάριο του Καναδά, και οι μετρητές έδειξαν 136 ντεσιμπέλ! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ήχος ήταν τόσο δυνατός που οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έκαναν βροχή από καταγγελίες. Η αστυνομία ειδοποίησε τους υπεύθυνους της συναυλίας και έτσι οι Kiss αναγκάστηκαν να μειώσουν την ένταση.

Το 1996, οι Leftfield έκαναν την πρώτη τους περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι αυτή θα ήταν μια επίσκεψη που θα θυμόντουσαν όλοι για πάντα. Και το κατάφεραν. Αυξάνοντας την ένταση, κατάφεραν να φτάσουν τα 137 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στο Brixton Academy, Λέγεται πως κομμάτια γύψου άρχισαν να πέφτουν από την οροφή η οποία «έτρεμε»! 

Το 2008 είχαμε τους Manowar που σε συναυλία στη Γερμανία έσπασαν για δεύτερη φορά το δικό τους ρεκόρ! Το αμερικανικό συγκρότημα heavy metal έφτασε τα 139 ντεσιμπελ κατά τη διάρκεια του soundcheck. Βέβαια κάποιοι «άτυχοι» θαυμαστές του συγκροτήματος είχαν προλάβει ήδη να πάρουν τις θέσεις τους και σίγουρα τα αυτάκια τους το μετάνιωσαν. Ή μπορεί και όχι. Προχωράμε.

Το απόλυτο ρεκόρ κρατάνε μέχρι και σήμερα οι Sleazy Joe. Το Σουηδικό πανκ συγκρότημα, προφανώς έχει ανακαλύψει κάποια προηγμένη τεχνολογία στην προστασία των αυτιών. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Το 2008 σε συναυλία τους στο Hassleholm καταγράφηκαν 143,2 ντεσιμπέλ και από τότε (δικαίως) αυτοσυστήνονται ως το «πιο δυνατό συγκρότημα στον κόσμο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.