Μενού
Adelaide_Hall
H Adelaide Hall το 1920 | Wikipedia
  • Α-
  • Α+

Τη θρυλική τραγουδίστρια της τζαζ, Adelaide Hall, τιμά (ανήμερα της ημερομηνίας γέννησής της) η Google με το σημερινό της Doodle. Η Adelaide Hall γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1901 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σημαντική προσωπικότητα της «Αναγέννησης του Χάρλεμ», η τραγουδίστρια - θρύλος ξεκίνησε την καριέρα της το 1921 στο Μπρόντγουεϊ εμφανιζόμενη κυρίως σε μιούζικαλ. Στη συνέχεια, έχοντας φτιάξει, πλέον, όνομα περιόδευσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Το 1924 παντρεύτηκε τον Μπέρτραμ Έρολ Χικς, έναν Βρετανό ναυτικό και γρήγορα επέστρεψε στις θριαμβευτικές εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη και τις περιοδείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Έφτασε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1931 για να πρωταγωνιστήσει στο Palladium, όπου την αποκαλούσαν «The Crooning Blackbird».  Η ευρωπαϊκή της καριέρα, ωστόσο, ξεκίνησε επίσημα το 1935, όταν μετά από ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε, μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα και τον σύζυγό της στο Παρίσι. 

Η Adelaide Hall επειδή είχε την οικονομική ευρωστία θεώρησε πως μπορεί να μείνει στο Larchmont, ένα προάστιο της Νέας Υόρκης που κατοικούνταν κυρίως από πλούσιους λευκούς οι οποίοι αντέδρασαν έντονα όταν έμαθαν πως η τραγουδίστρια θα πάει και θα μείνει εκεί. Απειλούσαν, μάλιστα, πως θα... προσφύγουν τη Δικαιοσύνη! Παρά τις αντιδράσεις η Adelaide Hall αποφάσισε να μείνει στην περιοχή. Όταν, ωστόσο, «άγνωστοι» διέρρηξαν το σπίτι της και επιχείρησαν να το κάψουν εκείνη, απογοητευμένη, έφυγε για την Ευρώπη και το Παρίσι.

Ο σύζυγός της Μπερτ άνοιξε στη Μονμάρτη ένα νυχτερινό κέντρο με το όνομα «La Grosse Pomme» (σσ: «Το Μεγάλο Μήλο» που παρέπεμπε ευθέως στη Νέα Υόρκη). Το club γνωρίζει μέρες δόξας και εκεί η Adelaide μαθαίνει στους παριζιάνους την τρέλα του χορού Truckin - μια τρέλα που έγινε δημοφιλής στο Χάρλεμ τη δεκαετία του '30.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 εμφανίστηκε στο θέατρο Rex του Βερολίνου τραγουδώντας τζαζ παραβιάζοντας την απαγόρευση που είχε επιβάλει ο Αδόλφος Χίτλερ να παίζεται μουσική τζαζ την οποία θεωρούσε μουσική μόνο για μαύρους. 

Το 1938 μετακόμισε μόνιμα στο Λονδίνο. Τότε ήταν που πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ «The Sun Never Sets» στο διάσημο «Theatre Royal, Drury Lane». Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, η Adelaide Hall παρουσίασε μια σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο του BBC με τίτλο «Τυλιγμένη με βελούδο», καθιστώντας την έτσι την πρώτη μαύρη καλλιτέχνιδα που είχε μακροχρόνιο συμβόλαιο με το BBC. 

 

Γρήγορα έγινε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες στη Μεγάλη Βρετανία. Στα τελευταία χρόνια του πολέμου, εντάχθηκε στο σώμα ένστολων ψυχαγωγικών παραστάσεων στην Ευρώπη. Η Adelaide Hall ήταν επίσης η πρώτη μαύρη γυναίκα καλλιτέχνης που έλαβε μέρος στην παράσταση Royal Variety το 1951.

Η Adelaide Hall πέθανε τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 1993, σε ηλικία 92 ετών, στο νοσοκομείο Charing Cross του Λονδίνου από φυσικά αίτια. Τιμώντας την τελευταία της επιθυμία, η κηδεία της έγινε στη Νέα Υόρκη στον Καθεδρικό Ναό της Ενσάρκωσης  και κηδεύτηκε δίπλα στη μητέρα της στο Κοιμητήριο του Evergreens στο Μπρούκλιν. Ο διάσημος ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός Michael Parkinson σχολίασε τον θάνατό της το 1993 τονίζοντας πως: «Η Adelaide Hall έζησε μέχρι τα 92 και δε γέρασε ποτέ». Ο Hall μπήκε στο  βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες  το 2003 ως «ο πιο ανθεκτικός καλλιτέχνης» αφού ηχογραφούσε και κυκλοφορούσε μουσικό υλικό για οκτώ συνεχόμενες δεκαετίες!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA