Μενού
akornteon
Ακορντεόν | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το ακορντεόν τιμά με το σημερινό της doodle η Google. Το συγκεκριμένο όργανο έχει μεγάλη ιστορία ως όργανο του λαού. Τα περισσότερα δημοφιλή άσματα για το ακορντεόν έχουν έναν λαϊκό καθημερινό χαρακτήρα (βαλς, παραδοσιακά τραγούδια), εύκολους τρόπους χορού και ρυθμικά σχήματα που είναι εύκολο να κατανοηθούν από το ευρύ κοινό. 

Ο ήχος του παράγεται από ελεύθερες μεταλλικές γλωσσίδες, τις «φωνές», δονούμενες από αέρα, που κινείται με χειροκίνητο φυσητήρα: Τη «φυσούνα», που όπως ο πνεύμονας στα πνευστά ή το δοξάρι στα έγχορδα, δίνει στο όργανο μεγάλες εκφραστικές δυνατότητες. Επίσης υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ηχοχρωμάτων με «ρετζίστρα». Είναι όργανο εξαιρετικά ποικιλόμορφο. Ο πιο γνωστός τύπος, το «πιάνο-ακορντεόν», έχει  στο δεξί χέρι κλαβιέ  με πλήκτρα σαν του πιάνου. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι τύποι (χρωματικό με κουμπάκια, διατονικό, μπαγιάν, μπαντονεόν κ.ά.).

Το ακορντεόν αποτελείται από δύο ορθογώνια  ξύλινα μέρη, σαν κουτιά, που περιέχουν τις «φωνές» κλπ. και συνδέονται μεταξύ τους με τη φυσούνα. Το κουτί που αντιστοιχεί στο δεξί χέρι  αναρτάται  από τους ώμους  με  δερμάτινα λουριά, ενώ το αριστερό κινεί τη φυσούνα. 

Εφευρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία το 1822, αν και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει στον Cyrill Demian (1829).  Το Ακορντεόν με την πρώιμη ακουστική μορφή του έχει εμπνευστεί από το Σεγκ (και όχι από τη μελόντικα!), το οποίο είναι ένα πνευστό κινέζικο όργανο που χρονολογείται πίσω στο 1100 π.Χ.

Mουσική ειδικά για ακορντεόν έχουν γράψει συνθέτες όπως ο Τσαικόφσκυ, ο Σοστακόβιτς, ο Άλμπαν Μπεργκ, ο Άστορ Πιαζόλα κ.ά.

Το ακορντεόν εξαπλώθηκε γρήγορα σ’ όλο τον κόσμο και σε πολλές χώρες έγινε βασικό όργανο της λαικής τους μουσικής.  Ευρεία είναι η διάδοσή του στην ιταλική και ελληνική μουσική, ενώ αποτελεί κυρίαρχο όργανο σε μπάντες σλαβόφωνων χωρών.

H σημερινή εποχή για το ακορντεόν είναι συνυφασμένη με κάθε λογής παραδοσιακή μουσική και έθιμα από το Νότιο-Αμερικάνικο Τανγκό, το δυτικό Swing, τους βαλκανικούς χορούς, την Ιρλανδική και Σκωτσέζικη λαϊκή μουσική, ακόμα και την Τζαζ. Πολλοί σύγχρονοι θρύλοι της μουσικής ενσωμάτωσαν το ακορντεόν π.χ. ο Elvis, οι Beatles μέχρι και οι Rolling Stones. 

Οι εταιρείες που έχουν τα μερίδια στην αγορά παραγωγής του ακορντεόν είναι κατά κύριο λόγο ιταλικές κατά 75%, ενώ ακολουθούν με το υπόλοιπο 25% η Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ και η Κίνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA