Μενού
rock-poem
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Κώστας Καρυωτάκης αποτελεί έναν από τους «αγαπημένους» ποιητές της μουσικής σκηνής καθώς πολλά δημιουργήματά του έχουν μελοποιηθεί, πολλά χρόνια μετά από τη δημοσίευσή τους και πλέον έχουν γίνει διαχρονικά τραγούδια.

Κομμάτια όπως για παράδειγμα το «Πρέβεζα» αποτελούν εδώ και δεκαετίες τραγούδια που αποκτούν διαρκώς νέους ακροατές, περνώντας από γενιά σε γενιά και - γιατί όχι - ανοίγουν σε νέους ανθρώπους την πόρτα για την ποίηση του Καρυωτάκη αλλά των ποιητών των αρχών του περασμένου αιώνα.

Υπάρχει όμως ένα ποίημα του Καρυωτάκη, που δημοσιεύθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια, που κρατά μια ιδιότυπη πρωτιά καθώς έχει μελοποιηθεί και δισκογραφηθεί τουλάχιστον 9 φορές από διαφορετικούς συνθέτες και το έχουν εκτελέσει μεγάλα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Πρόκειται για το ποίημα «Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…» που βρισκόταν στη συλλογή «Τα νηπενθή» του 1921, για την οποία έναν χρόνο νωρίτερα είχε βραβευθεί με το δεύτερο βραβείο στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό η συλλογή είχε υποβληθεί με την επιγραφή "Τραγούδια της Πατρίδας", και αυτό γιατί η προκήρυξή του ήθελε τα θέματα των ποιημάτων παρμένα από την εθνική μας ζωή!

Ένα ποίημα, εννέα μελοποιήσεις

Το συγκεκριμένο ποίημα, λοιπόν, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει μελοποιηθεί αλλά και δισκογραφηθεί εννέα φορές από εκπροσώπους διαφορετικών μουσικών ειδών κάτι μεγαλώνει την ηχητική γκάμα. Την ίδια στιγμή παρά τις ευδιάκριτες επιρροές που έχει κάθε ενορχήστρωση, μελωδικά, οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, επιβεβαιώνοντας έτσι τη «δύναμη» που μπορεί να έχει ένα ποίημα.

Η πρώτη μελοποίηση έγινε το 1980 από τον συνθέτη Λουκά Θάνο στον δίσκο «Σάλπισμα» με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη, ενώ η τελευταία χρονικά, πριν από δύο χρόνια στο single του Νίκου Γρηγοριάδη με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα.

Ακολούθησε το 1984 ο Μίκης Θεοδωράκης στον δίσκο «Καρυωτάκης» με ερμηνευτή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Το 1994 ο Κώστας Τελάκης το μελοποίησε στον δίσκο «Τα νηπενθή» για να ακολουθήσει τρία χρόνια αργότερα, το 1997, η μελοποίηση της Κάλιας Σπυριδάκη με ερμηνεία των «Χαίνηδων». Η πέμπτη διαφορετική μελοποίηση έγινε το 2008 από το συγκρότημα «Διάφανα Κρίνα» και άνοιξε τον δίσκο «Κι Η Αγάπη Πάλι Θα Καλεί», η έκτη από τον Βαγγέλη Κοντόπουλο το 2011, με ερμηνευτή τον Χρήστο Θηβαίο, ενώ ακολούθησε έναν χρόνο μετά η μελοποίηση από το συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής Neon. Το 2015, θα μελοποιηθεί από τους Γιάννη και Χάρη Μιχαηλίδη για το συγκρότημα «Δραμαμίνη».

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε και τις μελοποιήσεις που έχει λάβει το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη.

1980: Μουσική: Λουκάς Θάνου - Εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης

1984: Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης - Εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

1994: Μουσική: Κώστας Τελάκης - Εκτέλεση: Κώστας Τελάκης

1997: Μουσική: Κάλλια Σπυριδάκη - Εκτέλεση: Χαΐνηδες

2008: Μουσική: Διάφανα Κρίνα - Εκτέλεση: Διάφανα Κρίνα

2011: Μουσική: Βαγγέλης Κοντόπουλος - Εκτέλεση: Χρήστος Θηβαίος

2012: Μουσική: Neon - Εκτέλεση: Neon 

2015: Μουσική: Γιάννης και Χάρης Μιχαηλίδης - Εκτέλεση: Δραμαμίνη

2021: Μουσική: Νίκος Γρηγοριάδης - Εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA