Μενού
Η εξωτερική όψη της Γωνιάς Μητροπάνου.
  • Α-
  • Α+

«Γεννήθηκα στα Τρίκαλα, στην Αγία Μονή. Μικρή συνοικία, φτωχή. Μικρά σπιτάκια με αυλές ενωμένες, με καρδιές ενωμένες. Αριστερή συνοικία, Μικρή Μόσχα τη λέγανε. Στέρηση, αλλά τα απογεύματα μαζεμένη όλη η γειτονιά, πότε στη μία αυλή, πότε στην άλλη, είχε ένας να φάει, είχαμε όλοι.

Ένα ραδιόφωνο υπήρχε στη γειτονιά. Απ’ αυτό ακούγαμε ειδήσεις και μουσική, λαϊκά, Καζαντζίδη». Κάπως έτσι εξιστόρησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Δημήτρης Μητροπάνος σε ένα ειδικό αφιέρωμα που έγινε για εκείνον στην ΕΡΤ το 2000. 

Και μπορεί να έχουν περάσει ήδη 12 χρόνια από τη μέρα που ο λαϊκός τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή, τα πάντα στη γειτονιά που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ακόμη τον θυμίζουν. Έξω από ένα κτίριο της οδού Διογένους ξεχωρίζει μια μεγάλη φωτογραφία του. Πρόκειται για την είσοδο της «Γωνιάς Μητροπάνου», ένας μουσειακός χώρος που ιδρύθηκε το 2014 προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του. 

Δημήτρης Μητροπάνος
Φωτογραφίες: Άκης Κατσούδας

Στην είσοδο μάς υποδέχεται η Γιάννα Σχορετσανίτη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μονής που εμπνεύστηκε και τελικά υλοποίησε, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο, την ιδέα για τη δημιουργία του. Η ίδια έχει μεγαλώσει στην περιοχή και ξέρει τι σημαίνει ο Δημήτρης Μητροπάνος για ολόκληρη την πόλη. 

Τα παιδικά χρόνια του Δημήτρη Μητροπάνου στην Αγία Μονή και η τελευταία συναυλία

«Το σπίτι του είναι 50 μέτρα μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Ήταν από κομμουνιστική οικογένεια, φτωχή. Έπαιζε πολύ ποδόσφαιρο με τους φίλους του αλλά ταυτόχρονα έκανε και θεατρικά. Είχε από μικρός καλλιτεχνική φλέβα» εξηγεί. 

Ο χώρος είναι πραγματικά επιβλητικός, καθώς παντού υπάρχουν φωτογραφίες από τη ζωή και τις συναυλίες του Δημήτρη Μητροπάνου, παλιοί δίσκοι και μια σκάλα, σε κάθε σκαλοπάτι του οποίου είναι γραμμένοι στίχοι από τα κομμάτια του. Αυτό που μας τραβά την προσοχή απευθείας είναι ένα ξύλινο παντζούρι, στο εσωτερικό του οποίου έχουν τοποθετηθεί διάφορες εικόνες από την παιδική του ηλικία. 

Μητροπάνος
Φωτογραφίες: Άκης Κατσούδας

«Είναι από το σπίτι του το πατρικό. Μαζί με το σκέπαστρο. Ο σύλλογος πήγε και το πήρε όταν γκρεμιζόταν» συμπληρώνει. Η Γιάννα Σχορετσανίτη είχε την τύχη να παραβρεθεί στην τελευταία συναυλία του στα Τρίκαλα το 2009. «Ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Ένα γήπεδο γεμάτο, να μην πέφτει καρφίτσα. Ο κόσμος είχε τρελαθεί. Δε θα ξεχάσω ποτέ το τι έγινε όταν χόρεψε τη Ρόζα. Ένιωθες ότι θα γύρει». 

Σε μια γωνιά της αίθουσας υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία από εκείνη τη βραδιά, με τον Δημήτρη Μητροπάνο να φοράει το κασκόλ της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Όλο το φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα από τη ζωή του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή έφτασε εκεί χάρη στον Κώστα Παπαδήμα, ένα μεγάλο φαν του, ο οποίος παραχώρησε στον πολιτιστικό σύλλογο όλο το υλικό που συνέλεγε για εκείνον μέσα στα χρόνια. 

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, τρίτος από τα αριστερά στην κάτω σειρά, μαζί με συμμαθητές του, έτοιμοι να παίξουν ποδόσφαιρο.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος, τρίτος από τα αριστερά στην κάτω σειρά, μαζί με συμμαθητές του, έτοιμοι να παίξουν ποδόσφαιρο.

Ο χώρος χρησιμοποιείται για τις δράσεις του (χοροεσπερίδες, εκδηλώσεις για τα παιδιά), ωστόσο, ύστερα από την ανακαίνιση που έγινε τον Νοέμβριο του 2022, είναι ανοιχτός για επίσκεψη όλο τον χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια, ούτε και η ίδια θυμάται πόσοι άνθρωποι έχουν περάσει. Υπάρχει, όμως, ένα ζευγάρι, την ιστορία του οποίου δε θα ξεχάσει ποτέ. 

«Αν περπατήσεις στη γειτονιά σήμερα, θα ακούσεις τη φωνή του»

«Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. Με πήραν κάποια στιγμή τηλέφωνο από το τμήμα πολιτισμού του δήμου και μου είπαν ότι υπάρχει ένα ζευγάρι από την Κύπρο που θέλει να επισκεφτεί τον χώρο. Ήταν γύρω στα 70. Έφτασαν κατά τις 4μιση το απόγευμα. Ο άντρας κόντεψε να λιποθυμήσει στην είσοδο. Ήρθαν για ένα βράδυ. Να δουν τον χώρο και να κάνουν δωρεά έναν δίσκο του Μητροπάνου» θυμάται. 

Η γωνία του μουσείου, με το παντζούρι και το σκέπαστρο από το πατρικό του Δημήτρη Μητροπάνου.
Το σημείο του μουσείου, με το παντζούρι και το σκέπαστρο από το πατρικό του Δημήτρη Μητροπάνου.

«Τελικά καταλήξαμε με αυτούς τους ανθρώπους να μείνουμε εδώ ως τη 1 το βράδυ. Τους είπα χιουμοριστικά, την επόμενη φορά να μην ψάξουν δωμάτιο. Θα τους βάλω εγώ ένα ράντζο να κοιμηθούν κάτω από τη μεγάλη φωτογραφία του» συμπληρώνει. 

Η Γιάννα περνάει αρκετές ώρες μέσα στη μέρα στον χώρο, σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει δεύτερο σπίτι της. Όπως εξηγεί, όλοι οι κάτοικοι της γειτονιάς έχουν στηρίξει την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, το στίγμα του Δημήτρη Μητροπάνου στην Αγία Μονή δε σβήνει όσα χρόνια κι αν περάσουν. 

«Τις Κυριακές αν περπατήσεις στη γειτονιά, σίγουρα από κάποιο σπίτι θα ακούσεις τη φωνή του Μητροπάνου. Εγώ να φανταστείς καταλαβαίνω πότε η γειτόνισσά μου κάνει γενική καθαριότητα. Ακούς τα τραγούδια στο τέρμα. Τότε ξέρω ότι καθαρίζει το σπίτι» λέει γελώντας. 

Τα σκαλοπάτια με τους στίχους τραγουδιών του λαϊκού ερμηνευτή.
Τα σκαλοπάτια με τους στίχους τραγουδιών του λαϊκού ερμηνευτή.

 

Η αγάπη για τον τραγουδιστή φαίνεται ότι έχει περάσει και στις νεότερες γενιές που δεν τον έχουν προλάβει. «Ακόμη και τα μικρά παιδιά που γεννήθηκαν μετά τον θάνατό του καταλαβαίνουν τη φωνή του. Έχει περάσει στο DNA τους. Και εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να το διατηρήσουμε. Στο παιδικό χορευτικό, η δασκάλα βάζει ακόμη και τετράχρονα χορέψουν ζεϊμπέκικο» σημειώνει. 

«Ο Μητροπάνος είναι κάτι σπουδαίο όχι μόνο για τη γειτονιά αλλά και για ολόκληρη τη χώρα» καταλήγει. «Είχε μια τόσο ξεχωριστή φωνή που κανείς δεν μπορεί να τον αντιγράψει. Και για να το διευκρινίσουμε. Δεν πέθανε ο Δημήτρης, έφυγε». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA