Μενού
Το τραγούδι της Κύπρου στη Eurovision 2024
Το τραγούδι της Κύπρου στη Eurovision 2024 | YouTube - @Eurovision Song Contest
  • Α-
  • Α+

Μία είδηση «βόμβα» είδε το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Η εφημερίδα δημοσίευσε έγγραφο στο οποίο ενημερώνει ο πρέσβης της Κύπρου ότι η Ελλάδα θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στη συμμετοχή της χώρας στην Eurovision 2024. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ διαψεύδει την είδηση. 

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο - ενημέρωση προς τις κυπριακές Αρχές, ο πρέσβης Σταύρος Αυγουστίδης αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν σε συνάντηση εργασίας που είχε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Ζούλα

Η συζήτηση, εκτός των άλλων, αφορούσε και τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά και τη βαθμολογία που θα δώσει η ελληνική επιτροπή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ προανήγγειλε στις 22 Φεβρουαρίου, στον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, πως η Ελλάδα θα δώσει χαμηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή στην Eurovision 2024.

Προανήγγειλε δηλαδή το αποτέλεσμα της ελληνικής κριτικής επιτροπής, η οποία τον Φεβρουάριο δεν είχε καν συσταθεί, για μια ψηφοφορία που θα γινόταν τρεις μήνες μετά.

Το έγγραφο

Η εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» παρουσίασε το έγγραφο που έστειλε ο πρέσβης της Κύπρου στους αρμόδιους φορείς. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται: «Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ ήγειρε το θέμα της αλληλοστήριξης στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με μέλη του ΔΣ του ΡΙΚ, τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα που προέκυψε με τη χαμηλή βαθμολογία που έδωσε η Ελλάδα στην Κύπρο στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision».

Και συμπληρώνει:

«Ο κ. Ζούλας ανέφερε ότι το 2023, η ανεξάρτητη επιτροπή που διόρισε η ΕΡΤ, η οποία απαρτιζόταν από ανεξάρτητους κριτές/ ραδιοφωνικούς παραγωγούς, κατέταξε το κυπριακό τραγούδι στην 7η θέση, και ως εκ τούτου η ΕΡΤ δεν ευθύνεται για την τελική βαθμολογία που έδωσε η Ελλάδα στην Κύπρο. Τόνισε δε, ότι, όσον αφορά στη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ, αναπόφευκτα, δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην Κύπρο, καθότι η επιλογή του φετινού τραγουδιού, που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο, απορρίφθηκε το 2023 από την κριτική επιτροπή της Ελλάδας, η οποία ήταν υπεύθυνη να επιλέξει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision.

»Ο κ. Αυγουστίδης επεσήμανε στον κ. Ζούλα ότι το συγκεκριμένο θέμα, ως ήσσονος σημασίας, δεν καθορίζει τις μακροχρόνιες σχέσεις του ΡΙΚ με την ΕΡΤ, και τόνισε ότι ο διαγωνισμός, έχει δυστυχώς αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια τη δική του "πολιτική χροιά", και θα ήταν είναι σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψη και ο συγκεκριμένος παράγοντας».

eggrafo
@MEGA

Η απάντηση του προέδρου της ΕΡΤ

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας έκανε την πρώτη του δήλωση, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει ουδεμία εμπλοκή για την αξιολόγηση των κυπριακών συμμετοχών στον διαγωνισμό τραγουδιού:

«Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ούτε και της επιτρέπεται προφανώς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ως εκ τούτου ουδεμία εμπλοκή είχε τόσο στην πρώτη θέση που πήρε η Κύπρος από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΡΤ το 2021, όσο και για την περσινή αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής ως 7ης καλύτερης ανάμεσα σε 26 χώρες.

»Αυτό εξήγησα στον πρέσβη της Κύπρου στην προ τριμήνου συνάντηση μας, -εννοείται στο περιθώριο των πολύ σοβαρότερων θεμάτων που συζητήσαμε- αναφέροντάς του ότι σε όσους εμπλέκονται στην ΕΡΤ με την Eurovision προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρσι η ΕΡΤ». 

»Kαι στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκα η κρίση της φετινής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ορίσει η ΕΡΤ να μην είναι ίδια με της αντίστοιχης που απέρριψε το εν λόγω τραγούδι, χωρίς εννοείται να μπορεί κανείς -πόσω μάλλον εγώ προσωπικά- να επηρεάσει την κρίση της. Κατά τα λοιπά και δηλώνοντας την μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Eurovision αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής ενημέρωσης, και μάλιστα σε μια εποχή που η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν άριστη συνεργασία, εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα».

«Είναι έως και παράνομο»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντώνης Καρατζίκος, πρώην πρόεδρος OGAE Greece: «Επειδή ειπώθηκαν πολλά πράγματα και επειδή ο κάθε άνθρωπος σε μια τέτοια συνομιλία εξαρτάται και πόσο οικείο τού ήταν το πρόσωπο του πρεσβευτή του κ. Ζούλα, γιατί αν πρόκειται για ένα οικείο πρόσωπό του θα μπορούσε ίσως να πει και κάποια πράγματα αστειευόμενος. Θέλω να υποθέσω ότι είναι αυτό».

Όπως λέει ο ίδιος, οποιαδήποτε παρέμβαση «δεν γίνεται, είναι έως και παράνομο. Την ώρα που ψηφίζει η Επιτροπή, υπάρχει συμβολαιογράφος ο οποίος προσέχει την Επιτροπή για οποιεσδήποτε παρατυπίες. Αυτά υπάρχουν στους κανονισμούς. Δεν μπορεί να παρέμβει γιατί οποιαδήποτε παρέμβασή του θα οδηγούσε σε τιμωρία στη συμμετοχή της Ελλάδας και σε ακύρωση της βαθμολογίας της Επιτροπής. Δεν ξέρω αν αυτό το έγγραφο φτάσει στα αυτιά και τα μάτια της EBU ποια θα είναι η αντίδρασή της για όλο αυτό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA