Μενού
sygkrotimata2
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με το λήμμα «μουσικά συγκροτήματα» πρόκειται για ένα σχήματα μουσικών που συνήθως παίζουν διαφορετικά όργανα και κομμάτια δικά τους ή διασκευές. Σημειώνεται, δε, στη wikipedia πως ο όρος «συγκρότημα» ή «γκρουπ» ή «μπάντα» συναντάται κυρίως στη ροκ ή στην ποπ μουσική. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να ασχοληθούμε με τα συγκροτήματα εκείνα που δεν ανήκουν ούτε στο ένα ούτε στο άλλο είδος μουσικής.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμφανιστεί και σταδιοδρομήσει στη δισκογραφία αλλά και στις «πίστες», πολλά σχήματα που... ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε με την ευρεία έννοια, λαϊκή μουσική. Παίζοντας ρεμπέτικα (οι περίφημες κομπανίες), λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, ή (και) έντεχνο. Εμείς ξεχωρίσαμε 10 τέτοια σχήματα που με το καθένα στον δικό του βαθμό έχουν αφήσει ή και αφήνουν ακόμη το στίγμα τους στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ρεμπέτικη Κομπανία

Η Ρεμπέτικη Κομπανία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως σημείο αναφοράς για τα μεταπολιτευτικά σχήματα. Κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο το 1975 «Τα Μπλε Παράθυρα» προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, το νέο ρεύμα που ερχόταν με την αναβίωση του ρεμπέτικου τραγουδιού ιδιαίτερα στους φοιτητές αλλά και τη δημιουργία ρεμπέτικων σχημάτων. Το ερασιτεχνικό, αρχικά, σχήμα δημιουργήθηκε από τους Μανώλη Δημητριανάκη, Γιώργο Κοντογιάννη, Δημήτρη Κοντογιάννη και Ανδρέα Τσεκούρα. Ακολούθησαν δεκάδες συνεργασίες με όλα τα μεγάλα ονόματα του λαιϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού αλλά και σόλο δουλειές του ερμηνευτή Δημήτρη Κοντογιάννη. Τον περασμένο Μάιο η Ρεμπέτινη Κομπανία γιόρτασε στις εμφανίσεις της τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της!

Οπισθοδρομική κομπανία

Το σχήμα δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 και άρχισε να ανοίγει τα φτερά του μετά από τη «συνάντηση» με τον Διονύση Σαββόπουλο το 1979. Διατηρούν τον τίτλο Κομπανία εις μνήμην της «Τετράς η Ξακουστή του Πειραιά» και παίζουν στις ταβέρνες της Αθήνας ρεμπέτικα τραγούδια. Στο αρχικό σχήμα βρίσκονταν οι Άγγελος Σφακιανάκης, Γιάννης  Εμμανουηλίδης, Στράτος Στρατηγόπουλος (έφυγε από τη ζωή πριν από δύο μήνες), Πέτρος Εξαρχάκος αλλά και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μέσα στα επόμενα χρόνια η Οπισθοδρομική Κομπανία θα έχει συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της μουσικής (από τον Χατζιδάκι ως τον Σιδηρόπουλο), ενώ από το σχήμα θα περάσουν πολλοί μουσικοί. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 αυτό το αρχικο σχήμα θα διαλυθεί.

Οπισθοδρομική Κομπανία
FB @Οπισθοδρομική Κομπανία

Παιδιά από την Πάτρα

Ένα συγκρότημα που έχει στο όνομά της μία πόλη, χωρίς κανείς από τους συμμετέχοντες να κατάγεται από εκεί. Στις αρχές της δεκαετίες του 1980 πέντε φοιτητές στην Πάτρα, οι Λάμπρος Καρελάς, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αργύρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Δεληκούρας και Παναγιώτης Μανωλάκος θα σχηματίσουν τα «Παιδιά από την Πάτρα» παίζοντας αρχικά στο νυχτερινό κέντρο Χάραμα, στην Πάτρα. Το 1983 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο Αφιερωμένο εξαιρετικά, ο οποίος έγινε χρυσός, πουλώντας 350.000 δίσκους, και τους έκανε γνωστούς σε όλη την Ελλάδα. Διαλύθηκαν το 1995, αλλά επανενώθηκαν.

Αθηναϊκή Κομπανία

Η Αθηναϊκή Κομπανία άρχισε τη μουσική πορεία της το 1974 σαν ρεμπέτικη κομπανία Χαϊδαρίου -εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία»- ωστόσο αργότερα με την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου της, του «Αγαπητέ Μου Θείε Τάκη», μετονομάστηκε σε Αθηναϊκή Κομπανία. Σταθμός στην διαδρομή της κομπανίας υπήρξε η συνεργασία με το σκηνοθέτη Φώτη Μεσθεναίο στην κινηματογραφημένη σειρά «Το Μινόρε της Αυγής».

Ζιγκ Ζαγκ

Ένα ακόμη σχήμα που άρχισε από την Πάτρα -και μάλιστα από το ίδιο μαγαζί με τα Παιδιά από την Πάτρα- και έγραψε ιστορία ιδιαίτερα στη δεκαετία του '90. Τους «Ζιγκ Ζαγκ» αποτελούσαν αρχικά οι Γιώργος Σαρρής, Δημήτρης Ζμπέκος και Δημήτρης Παρασκευόπουλος και στη συνέχεια προστέθηκε και ο Δημήτρης Κατσαρός. Από το 2001 όταν και αποχώρησε ο Ζμπέκος στο σχήμα βρίσκεται η Έλενα Πατρόκλου. Τραγούδια τους όπως το Απολύομαι, το Βόλτα με κλεμμένο αμάξι, το Αγάπη του καλοκαιριού, το Γέλα μου, το Δεν είμαι τρομοκράτης, το Τι όμορφα εκεί έξω το Η αγάπη σκόνη και βέβαια το "Νάι-Νάι", το "Φύσηξε έρωτας βοριάς", το "Αίνιγμα" και το "Ευτυχώς που ξέχασα να μεγαλώσω", έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες.

Χειμερινοί Κολυμβητές

Οι «Χειμερινοί κολυμβητές» άρχισαν την πορεία τους το 1979 και αν και είναι εξαμελές συγκρότημα κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί, μόνιμα ή περιστασιακά, με πολλούς καλλιτέχνες. Παράλληλα κάθε μέλος του ακολουθεί και τη δική του προσωπική διαδρομή στην μουσική. Έχουν κυκλοφορήσει οκτώ δίσκους, με τη φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή να χαρακτηρίζει τα κομμάτια τους, ενώ συνεχίζουν και δίνουν αραιές συναυλίες με κύριο χαρακτηριστικό τη διάδραση που έχουν με το κοινό τους.

Χαΐνηδες

Ένα από τα πιο γνωστά σχήματα που ασχολείται κυρίως με την κρητική μουσική και από το 1990 ου ιδρύθηκε έχουν περάσει από τις τάξεις πολλοί καλλιτέχνες, με τους Δημήτρη Αποστολάκη και Δημήτρη Ζαχαριουδάκη να είναι σταθερή από την ίδρυση του συγκροτήματος. Στον πρώτο τους δίσκο, μάλιστα, το 1991 συμμετείχε και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Το όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη «χαΐν» και έφτασε να σημαίνει τον επαναστάτη, τον φυγόδικο, αυτόν που γυρίζει στα βουνά.

Μικρές Περιπλανήσεις

Στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Κω, δημιουργήθηκαν το 1985 οι «Μικρές Περιπλανήσεις» και συμμετείχαν ο Νίκος Αρμπιλιάς, ο Χρήστος Γαμβρέλλης, η Σταυρούλα Παπαηλία, ο Λεωνίδας Κουλίτσης, η Ελένη Κολετζάκη και ο Μάνθος Αρμπελιάς. Ο τότε διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κω Θανάσης Καραναστάσης τους έφερε σε επαφή με τον Νίκο Παπάζογλου στον οποίο άρεσαν τα τραγούδια που είχαν ετοιμάσει και έμελλε να γίνει ο μέντοράς τους. 

Παίδες... Εν Τάξει

Οι Παίδες Εν Τάξει έκαναν δισκογραφικό ντεμπούτο το 1996 και αμέσως προκάλεσαν αίσθηση. Ο ομότιτλος δίσκος περιείχε μεταξύ άλλων δημιουργίες όπως το «Αστεράκι Φωτεινό», το «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας» και το «Πάτρα - Ελευσίνα» που αμέσως αγαπήθηκαν από τα ραδιόφωνα, ενώ απογειώθηκαν δύο χρόνια μετά με το «Μη φεύγεις». Μέλη του γκρουπ συνεχίζουν να παίζουν με μουσικούς από μπάντες που προααφέραμε όπως οι Οπισθοδρομικοί, οι Ζιγκ Ζαγκ και τα παιδιά από την Πάτρα.

Imam Baildi

Είναι το πιο «φρέσκο» σχήμα της λίστας και το μοναδικό που δημιουργήθηκε στον... νέο αιώνα (το 2007). Το όνομα του συγκροτήματος προήλθε από το παραδοσιακό τουρκικό πιάτο ιμάμ μπαϊλντι και δημιουργήθηκαν από τον Λύσανδρο και τον Ορέστη Φαληρέα. Φωνή του σχήματα που έχει δώσει πολλές συναυλίες και στο εξωτερικό, είναι από το 2010 η Ρένα Μόρφη, ενώ τους χαρακτηρίζουν τα remixes ελληνικών τραγουδιών από τις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960.

kyttaro_afisa
Αφίσα από πρόσφατες κοινές εμφανίσεις μουσικών από τα σχήματα


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA